Edustava olohuone vai viimainen vinttikomero?

Varsin kiivasta parranpärinää on käyty kuntalaisten Facebook-sivustolla sekä kuntapolitiikkaryhmässä siitä, miten Hyrylän keskustaa tulisi kehittää, ja kenen ehdoilla. Yhtä mieltä on taidettu kuitenkin olla siitä, että kehitettävä on. Nätkynmäen Arto käyttää hyvää sanaa vaalimainoksessaan: keskustasta tuusulalaisten ”olohuone”. Kyllä, juurikin viihtyisämpi se saisi olla. Vetovoimatekijäksi siitä ei nykykuosissaan ole, vaikka muutama uusi kortteli on syntynytkin.

Kaipaisin itse kävelykeskustaa, enemmän liikkeitä, muutaman kahvilan ja mukavan ravintolan. Viihtyisää, siistiä, ajanmukaista ympäristöä, johon lähtee mielellään ulos kävelemään ihmisten pariin ja tukemaan toivottavasti uusia pienyrittäjiä. Poiketa vaikka sushille tai vaateliikkeeseen. Istuskelemaan kävelykadulle syömään jäätelöä. Illalla pubiin oluelle tai viinilasilliselle. Sellaista pienenpientä, väreilevää urbaaniutta.

Suuren kauppaketjun hypermarketin tulo keskelle Hyrylää, vanhan ostoskeskuksen ja sen parkkialueen paikalle puhuttaa. Näen kauppakeskuksessa toisaalta mahdollisuuksia nytkäyttää keskustan kehitys eteenpäin. Mutta en millä hyvänsä hinnalla. Ilmeisen takkuiselta näyttävät mahdollisuudet kehittää kiinteistöstä keskustaan sopiva, esteettisesti miellyttävä kokonaisuus. Keskustelemme valitettavasti jo valinnasta, jossa vaihtoehtoina ovat peltinen, korttelin kokoinen talouslaatikko tai ei mitään.

Onko meidän pakko valita kahdesta huonosta vaihtoehdosta? Toivottavasti ei ole. Jos kiinteistö saataisiin tukemaan viihtyisyyttä, hyvä niin. Mikäli sen sijaintia on mahdollista vielä tarkistaa, tehkäämme se. Mutta tarvitsemme uskottavan keskustan kehittämissuunnitelma myös siihen tilanteeseen, että hypermarkettia ei tule lainkaan.

Kaikkein huonoimpana vaihtoehtona pidän sitä, että keskusta ei kehity mitenkään, vaan näyttää vielä 2030-luvullakin samalta. Mikäli vaihtoehtojen joukossa on uskottava ja konkreettinen suunnitelma keskustan kehittämiseksi, joka ei perustu ilmeettömään hypermarkettiin, silloin sanon mielelläni hypermarketille ”ei kiitos”. Uskon niiden kulta-ajan olevan kääntymässä myös hieman ehtoopuolelle verkkokaupankäynnin yleistyessä.

Mikäli riittävän vakuuttavaa muuta suunnitelmaa keskustan muutokselle ei esitetä, ja vaihtoehtoina näyttävät olevan vain nuhjuisen nykyilmeen pysyminen entisellään tai esteettisyydestä tinkivä kauppakeskus, silloin valitsen kyllä sen kauppakeskuksen. Enemmän siinä ja sen siivellä tulevissa muutamassa pikkuliikkeessä sitä olohuonetta kuitenkin on, kuin nykyisissä puolityhjillään olevissa huonokuntoisissa kiinteistöissä.

0
TomiTervo
Kokoomus Tuusula

Liikennelentäjä, turvakouluttaja, yhteiskuntatieteiden yo.
Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaana Tuusulassa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu