Yhteistyön avaimet

Olen aika huolissani nykyisestä poliittisesta ilmapiiristä. Yhteisten asioiden hoitoon liittyvä puhe muuttuu usein aggressiiviseksi ja päällekäyväksi. Mielestäni asioita ei hoideta näin. Henkilötasolle menevään ilkeilyyn sortuminen – suoraan, tai rivien välissä – ruokkii aina vastakkainasettelua. Vastakkainasettelu taas ei edistä asioiden hoitoa. Se vie niitä vain kiristyvään solmuun.

Edesmennyt isäni – elämänmittainen yrittäjä – oli esimerkki vahvasta ja päämäärätietoisesta, mutta samalla inhimillisestä ja helposti lähestyttävästä ihmisestä. Hänen esimerkkiään pyrin noudattamaan elämässäni muutenkin, ja sen tuon myös mukanani vaaleihin.

Politiikassa tulee eteen vaikeita asioita ja erimielisyyksiäkin. Asiat ja päämäärät menevät ristiin. Mutta solvaaminen, provosointi tai henkilökohtaisuuksiin meneminen eivät tuo päämääriä lähemmäs, eivätkä ne siksi ne eivät kuulu tapaani harjoittaa kanssakäymistä. Ja kaikkein vähiten sellainen sopii luottamustehtävän hoitoon.

Minä tahdon luottamustoimissani edistää asioita. En halua tärkeiden uudistusten, pienten tai suurten, jumiutuvan henkilökemioihin tai ennakkoluuloihin. Asioita mihin uskon, vien tahdolla eteenpäin, mutta asioina.

Päättäjä toimii omalla esimerkillään myös keskustelukulttuurin suunnannäyttäjänä muille. Luottamustoimissa olevilla onkin erityisen suuri vastuu käytöksestään. Heistä otetaan mallia sitä enemmän, mitä vastuullisemmasta toimesta on kyse. Lupaukseni minua äänestäville onkin, että tulen joka tilanteessa pitämään kiinni tilanteen mukaan tiukasta, mutta toisia kunnioittavasta ilmaisusta sekä luomaan rakentavaa keskustelukulttuuria. Oli asia kuinka vaikea tahansa.

Rakentava keskustelutapa luo yhteisöön myös turvallisuuden tunnetta. Moni haluaa ristiriitojen täyttämässä maailmassa luottaa ihmiseen, joka ei pyri viestinnässään kyseenalaistamaan vastapelurien arvoa ihmisinä. Myös turvallisuuden tunteen näkökulmasta rakentavalle käytökselle ja sivistysporvariudelle on tilausta, ehkä enemmän kuin koskaan.

Turvallisuudesta puhuttaessa en voi olla ajattelematta koulukiusaamista. Kiusaamisen läsnäolo lasten kasvuympäristössä on uhka heidän turvallisuuden tunteelleen. Koulukiusaamista ei voi ehkäistä, jos itse toimii koulukiusaajan tavoin. ”Mitä isot edellä, sitä pienet perässä”, kertoo vanha sanonta. Myös siksi haluan valita rakentavan ja kunnioittavan kommunikaation.

TomiTervo

Liikennelentäjä, turvakouluttaja, yhteiskuntatieteiden yo. Kokoomuksen kunnallisvaaliehdokkaana Tuusulassa 2021.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu