”Catch and release” -kalastukselle loppu?

Vuoden 2024 alussa astuu voimaan uudistettu eläinsuojelulaki. Iltalehti nosti lain tiimoilta kalastusta koskevan täsmennyksen.

”Saaliiksi otettava tai syöttinä käytettävä kala on lopetettava mahdollisimman nopeasti ja kivuttomasti”

 

Lakia voisi tulkita siten, että ns. ”catch and release” kalastus, jossa kala ensin pyydystetään ja tämän jälkeen päästetään takaisin veteen tulisi laittomaksi toiminnaksi. Tämän kalastus muodon tunnettuja harrastajia ovat olleet suomessa Jasper Pääkkönen ja Peltsi Peltonen. Kalastustapa jakaa mielipiteitä. Itsekin lähtisin kiellon tielle sillä tutkitusti kalat tuntevat kipua ja kokevat tukehtumisen tunnetta kun niistä otetaan kuvia. Ainoastaan siinä tapauksessa jos pyydystetty kala on todellinen mätisäkki mörskäle on veteen takaisin laskeminen tapauskohtaisesti suositeltavaa.

Elokuvassa Armomurhaaja pääroolihahmo ottaa elokuvan kohtauksessa kantaa catch and release kalastukseen. Kahden minuutin mittainen kohtaus on YouTubesta nähtävissä.

Ampuma-asein tapahtuvassa metsästyksessä lait ovat pääosin olleet suomessa hyvässä jamassa ja härskeistä metsästysrikoksista on usein jouduttu käräjille. Kalastuksessa tapahtuviin rikkeisiin oletettavasti jatkossakin päästään heikommin puuttumaan. Kalastuksen suhteen kun lähdetään maailman valtamerille, törmäämme kalastukseen jossa luonnosta ei piitata. Siksi asenteilla ja kulutustottumuksillamme on suuri merkitys.

”Ihminen on pahin peto”

 

Catch and release kalastuksesta kirjoittaa Peltsi Peltola YLEn sivuilla –

Mikko “Peltsi” Peltolan kolumni: Catch and release – kalojen pelastus?

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2021/01/04/mikko-peltsi-peltolan-kolumni-catch-and-release-kalojen-pelastus

Vaaralamaisesti otsikoitu Iltalehden artikkeli –

Kalastajille alkaa rapsahdella pian rikostuomioita, ellei rääkkääminen lopu

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/01c8efbe-8e8a-4c5d-ab2a-60bcb9fd7232

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu