Davos talousfoorumi ja Sanna Marinin esiintyminen

Sveitsin Davosissa pidetään maailman talousfoorumia johon osallistuu Suomesta mm. pääministeri Sanna Marin. Kokouksen toi jo aiemmin esiin radikaali, mutta laajaa suosiota saava Puheenvuoron blogisti Markku Laitinen blogissaan otsikolla ”Maailman talousfoorumi”.

Tiistaina 17.1 YLE uutisoi verkkosivuillaan Sanna Marinin esiintymisen Davosin talousfoorumilla jossa Marinia haastatteli yhdysvaltalaisen CNN kanavan toimittaja. Pääministeri Marin oli tyylilleen uskollisesti pukeutunut mustaan ja asukokonaisuuteen kuului myös nauhalliset paksupohjaiset mustat nahkakengät. Marinin asusteeseen kuului älykello joka oli vaaleanvärinen vastoin muun asukokonaisuuden värimaailmaa. Marinin hoikka ja pitkä ulkoinen olemus voi herättää kunnioitusta kokoukseen osallistuneissa ”pikku Napoleneissa”.

Marinin haastattelu Davosissa keskittyi pääosin Ukrainan tilanteeseen. Haastattelun alussa käy ilmi, että Sanna Marin on vieraillut Davosissa kolme vuotta aiemmin ja hän myöntää maailman muuttuneen tuosta visiitistä.

”nyt Eurooppa on energiakriisissä Putinin sodan vuoksi” – Sanna Marin

Ukrainaan liittyen Marin esittää henkilökohtaisia mielipiteitään joita on kuultu aiemminkin. Sekä Marinin sanomana kuin muidenkin. Henkilökohtaisiksi mielipiteiksi ne on nähtävä siinä valossa, sillä hän vastaa kysymyksiin joihin hänellä ei ole toimivaltaa.

Marin sanoo haastattelussa Ukrainan tukemisen olevan tärkeää niin kauan kuin on tarvetta. Tuen tavoitteena hän näkee Ukrainan voiton. Rauhanneuvottelut Marin sanoo kuuluvan yksinomaan Ukrainalle.

Sodan kestoa ei voida tietää, eikä Suomen taloudellista tilannetta tai poliittista tahtoa. Tältä osin Marin siis esittää henkilökohtaisen mielipiteensä. Perinteinen kaupankäyntiin kuuluva sanonta kuuluu:

”Ei ole ilmaisia lounaita”

Marinin lausunnot on haastattelussa tulkittavissa, että apu Ukrainalle on täysin vastikkeetonta. Eikä tämän suhteen olekaan epäilystä. Sen sijaan emme voi tietää mitä muiden maiden ja etenkin Yhdysvaltojen tuki Ukrainalle pitää sisällään. On mahdollista, että Yhdysvallat pyrkivät kulisseissa vahvistamaan asemaansa Euroopassa. Siltä osin kun tämä tapahtuisi muiden valtioiden rahalla ja aseilla, niin olisi kyseessä iljettävä temppu. Nykytilanteessa Ukrainan itsenäisyys on täysin hämärän peitossa riippumatta mitä rintamalla tapahtuu.

Suomessa on hyvin laajalti omaksuttu näkemys jonka mukaan Ukrainan tilanne henkilöityy yhteen mieheen. Media on aktiivisesti osallistunut tämän mielikuvan luomiseen. Marin myös yhtyy tähän näkemykseen haastattelussaan. Tähän asiaan kietoutuu kaksi Marinille esitettyä kysymystä.

”Jos Venäjä voittaisi sodan, näkisimme ainoastaan vuosikymmeniä samankaltaista toimintaa.” Sanna Marin vastatessaan kysymykseen sodan kestosta

Haastattelun loppupuolella esitetään yleisökysymys:

”Onko Venäjän Ukrainassa käymä sota ”Putinin sota” vai ”Venäjän sota”?

”Mielestäni tämä on Putinin sota ja myös Venäjän sota”Sanna Marin

Täysin ei talouteenkaan liittyviä kysymyksiä ohitettu vaikka ne jäivätkin Ukraina kysymysten varjoon. Kysymykset olivat myös hyvin yleisluontoisia eivätkä juuri tarjoa suomalaisyleisölle antia. Marinin mukaan velkaantuminen tulee ottaa vakavasti, mutta toteaa hallituksensa saavuttaneen 75% työllisyysasteen. Eurooppa todennäköisesti kohtaa taloudellista taantumaa. Haastattelussa nousee esiin myös vihreä siirtymä. Marinin mukaan siirtymä ei onnistu ”vuodessa tai kahdessa”, mutta investoinnit on tehtävä ainoastaan vihreän siirtymän energiamuotoihin ja siirtymävaiheessa fossiilisia polttoaineita on ostettava muualta.

 

*** *** *** *** *** *** ***

Blogissa olleet linkit:

Markku Laitisen blogi:

Ylen artikkeli Marinin haastattelusta:

https://yle.fi/a/74-20013317

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu