Eutanasiasta helpotusta valtion alijäämään

Etelä-Karjalan keskussairaala Lappeenrannassa 21.4.2024 kuvattuna. Kuvituskuva

 

Suomessa on viime vuosina aktivoitunut keskustelu eutanasian laillistamiseksi. Asian edistämisen ympärillä on toiminut kansalaisjärjestö ja lakiehdotus eutanasian laillistamiseksi tulee oletettavasti lähitulevaisuudessa eduskunnan käsittelyyn.

Joissain euroopan maissa eutanasia on ollut jo pidempään laillista. Erityisesti Belgia on erottunut eutanasian toteuttamisessa, sillä maassa toimenpidettä toteutetaan varsin laajasti eri syihin perustuen. Belgiassa ei myöskään ole ikärajaa eutanasialle. Tänä vuonna puhutti 35 vuotiaan naisen tapaus joka sai belgiassa eutanasian masennuksen vuoksi. Psyykkisistä syistä eutanasia on toteutettu Belgiassa myös naiselle joka oli tappanut viisi lastaan sekä sarjaraiskaaja miehelle joka oli istunut vankilassa pitkään seksuaalirikoksistaan.

Valtamedia ei suomessa juurikaan noteerannut Belgian suurimman sairausvakuutusyhtiön pääjohtajan lausuntoa, jonka mukaan eutanasia voisi olla ratkaisu vanhusväestön vähentämiseksi. Tämä toisi merkittäviä säästöjä valtiontalouteen.

”Useat vanhukset ovat kyllästyneet elämään”

Luc Van GorpChristian Mutuality sairausvakuutusyhtiön johtaja

 

Kun suomessa hallitus kiivaasti leikkaa, verottaa ja pääministeri Orpo ”kääntää kaikki kivet” ja menee ”laarin pohjalle”, voisi eutanasia kysymyksen nostaa mustana huumorina esityslistalle.

Terveydenhuollon mahdollinen alasajo suomessa ei kuitenkaan ole leikin asia. Mikäli terveydenhuolto rapautuu pahasti, mikä osittain on jo varmasti tapahtunut. Aiheuttaa se epäsuoria ja jopa välittömiä kuolemia. Itsemurhista puhuttaessa usein kuulee sanottavan kuinka paljon yhteiskunta menettää työikäisen työvuosia. Tältä osin nykyään ihmiset jakautuvat kahteen ryhmään. Tuottaviin ja ei tuottaviin yksilöihin.

 

Loppukommentti –

En ole intohimoisesti eutanasian puolesta tai vastaan. Belgian eutanasia tapaukset kuitenkin näyttäytyvät varsin irvokkailta. Ehkä kaikissa tapauksissa ei pitäisi edes puhua eutanasiasta. Järkevää keskustelua asiasta tarvitaan. Myös rajojen asettamista, ettei käy niin, että kun antaa pikkusormen, se vie koko käden.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu