Merelle dumpatut – Kreikkalainen turvapaikanhakuprosessi

Päivän paperi Hesari kirjoitti muutaman sivun artikkelin Kreikan pakolais ja turvapaikanhaku käytännöistä otsikolla ”Merelle karkotetut”.

Jutussa kuvaillaan Kreikan toimintaa epäinhimilliseksi sekä täysin EU:n ja kansainvälisten säädösten vastaiseksi. Kreikan kerrotaan vieneen jo vastaanotettuja turvapaikanhakijoita asemiesten saattelemana turkin aluevesille jossa pakolaiset on siirretty kumilautalle. Kreikan viranomaiset kiistävät heihin kohdistetut syytökset koskien pakolaisten kohtelua. Kreikka myös syyttää turkkia joka mahdollistaa venepakolaisten saapumisen EU:n alueelle. Vaikka turkki ei ole ollut monessa asiassa viimeaikoina pelkästään positiivisessa valossa. Näyttäytyy turkin toiminta alueen meripelastuksesta vastaamisesta ja suurten pakolaismäärien majoittamisesta humaanilta.

Hesari kirjoittaa myös Frontexin sekaantuneen kreikan rajaviranomaisten toimintaan johon myös Suomi on osallistunut.

Asiassa näyttäytyy monia epäkohtia. Ihmissalakuljetus on rikollista toimintaa jota turkista suuntautuva venepakolaisuus on. Hesarin jutussa tarinastaan kertovat pakolaiset onnistuivat pääsemään kreikkaan toisella salakuljetusyrityksellä. Kreikasta matka jatkui kahden henkilön kohdalla saksaan väärennetyllä saksan passilla ja aidolla belgian passilla jossa henkilöä muistuttava kuva.

Turvapaikanhakijat synnyttivät euroopassa keskustelua Valko-venäjältä suuntautuneen vaelluksen myötä. Myös tällöin mitä ilmeisimmin käytettiin laittomia keinoja ja heitettiin tulijoita persniska otteella sinne mistä ovat tulleetkin. Asia ei kuitenkaan saanut arvostelua osakseen, koska kyseessä katsottiin olevan valtiollinen hybridioperaatio ja olihan takana ”venäjä”. Jopa ulkoministeri Haavisto totesi Helsingistä käsin ettei kyseiset henkilöt Valko-venäjän metsissä ole turvapaikanhakijoita.

Myös suomessa ollaan maalailtu kauhuskenaarioita mahdollisesta pakolais-hybridioperaatiosta. Muuttuvassa maailmassa ja mahdollisen venepakolaisuuden turvattomuudesta johtuen on tulevaisuudessa turvapaikanhakijoiden suuntaaminen maareittejä pitkin suomeen mahdollista. Itäblokin maat eivät EU jäsenyyksistä huolimatta turvapaikanhakijoita houkuttele verrattuna kansainvälisiä lakeja noudattavaan suomeen.

EU on turvapaikka asioissa täysin epäyhtenäinen ja jokainen maa huseeraa tavallaan laillisesti tai laittomasti. Joistain saa menoliput euroopan ympäri ja jossain saa epäinhimillistä kohtelua. Suomen on pyrittävä tekemään omat ja itsenäiset ratkaisunsa turvapaikanhakuun liittyen riippumatta siitä ovatko ne kansainvälisten lakien mukaisia. Päättäjien suunnalta nämä kansainväliset asetukset ovat ehdottomia mm. Vihreille ja RKP:lle. On kuitenkin toivottavampaa säätää pelisäännöt avoimiksi ja selkeiksi sen sijaan, että epätoivoisessa tilanteessa vedotaan perusteluihin tai väitetään hybridioperaatiota. Vihreät ja RKP tuskin poikkeaa muista puolueista niin merkittävästi etteikö näiltä myös valehtelu onnistu.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu