Poliittinen murha – kannatus ennätyskorkealla

Kuvassa Päivälehden runollinen viittaus Suomen tunnetuimpaan poliittiseen murhaan vuodelta 1904. Päivälehti tunnetaan Helsingin sanomien edeltäjänä.

 

HUOMAUTUS! Blogin kirjoituksen viittaus poliittisen murhan kannatuksen kasvuun suomessa ei perustu tutkimukseen tai viralliseen mielipidemittaukseen. Kyseessä on blogin kirjoittajan henkilökohtainen mielipide joka perustuu yhteiskunnallisen keskustelun seuraamiseen.

*** *** *** *** ***

Yhdysvalloista kantautui uutisointia jossa kerrottiin kongressin puhemiehen joutuneen poliittisen väkivallan kohteeksi. Puhemies Nancy Pelosin asuntoon oli tunkeutunut vasaralla varustautunut mies joka oli kohdannut Nancyn aviomiehen pahoinpidellen tätä vasaralla. Tapaukseen on liitetty patrioottinen liikehdintä sekä vahvistamattomien tietojen mukaan myös se, että hyökkääjä toimii salaliittoteorioiden parissa. Vasarahyökkäyksestä on liian aikaista tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta alustavassa valossa tapaukseen ei näyttäisi liittyvän korkean profiilin toimijoita.

”Terroristeja ja natseja”

Yhdysvalloissa on sen historian aikana aina esiintynyt poliittista väkivaltaa. Oman mausteensa ilmapiiriin antaa mitä erilaisimmat äärijärjestöt etnisistä fasisteista aina ekofasisteihin, jotka voivat euroopasta käsin näyttää kummallisilta. Usassa toimitaan väkivallan suhteen eri tasolla kuin euroopassa. Tästä antoi näytteen Usan demokraatti presidentti Barack Obama joka hyökkäsi silloin usan miehittämästä Afganistanistanista sen naapurivaltioon. Kyseessä ei ollut sotilaallinen hyökkäys vaan salainen erikoisoperaatio jonka tarkoituksena oli likvidoida terroristisesta toiminnasta epäilty mies. Obama laittoi asialle Navy Seals erikoisjoukkonsa, jotka yön hämärässä lensivät helikopterein terroristin linnoitukseen. Erikoisjoukot onnistuivat niittaamaan terroristin ja pakenemaan paikalta takaisin Afganistaniin mukanaan terroristin ruumis. Obaman erikoisoperaatio sai tiedoitustilaisuuden jälkeen Usassa riemaantuneen vastaanoton eikä kuohuviiniä säästelty. Tapauksessa on kuitenkin paljon epäselviä piirteitä kuten se, ettei Pakistanin armeija tutkavalvontoineen ehtinyt reagoida vieraan valtion ilma-alusten tunkeutumiseen maaperälleen. Terroristin ruumiista ei näytetty kuvia ja ruumis myös upotettiin mereen hyvin pian. Erikoisoperaatiosta joka tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä ”Operation Neptune Spear”, (suom. Operaatio Neptunuksen keihäs) valmistui myös pian hollywood tason elokuva jossa esitetään tapahtumien kulku ja navy seals erikoisjoukkojen ällistyttävä iskukyky.

Olof Palmen murha 1986

Vuonna 1986 kun maailma näytti varsin erilaiselta paikalta tapahtui järkyttävä poliitikon murha ruotsissa. Silloinen Ruotsin pääministeri murhattiin ampumalla kadulle keskellä Tukholmaa. Tämä tapaus on selvittämätön vielä tänäkin päivänä. Koska Ruotsin poliisi oli tapauksen suhteen pihalla, niin ratkaisua on haettu motiivipainotteisesti. Epäilyt ovat myös ruotsissa kohdistuneet vahvasti nationalisteihin. Myös Kurdistanin työväenpuolueen on epäilty liittyvän murhaan sillä juuri tuolloin Ruotsi julisti tämän puolueen terroristijärjestöksi.

Vaikka euroopassa yleisesti suhtaudutaan maltillisesti ja torjuvasti murhiin ja erikoisoperaatioin tapahtuviin likvidointeihin on muutosta ilmapiirissä tapahtunut. Suomessa poliittisen murhan kannatus on tuskin ikinä itsenäisyyden aikana ollut näin suurta. (HUOM! blogin aloitusteksti) Tämä siitäkin huolimatta, että usein asioita analyyttisesti tutkivat ja arvioivat tahot sanovat poliittisen väkivallan vahvistavan uhrin poliittista agendaa.

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu