Sanna Marin uhosi CBS:n ohjelmassa

”Venäjä on uhka koko Euroopalle”, uhosi Suomen pääministeri Sanna Marin CBS:n 60 minutes -ohjelmassa. Marin sanoi myös, ettei Putinille voi puhua järkeä, Putin kuulemma ajattelee tunteella eikä järjellä. Aika rohkeaa puhetta Suomen pääministeriltä. Mitään perusteluita Marin ei kyennyt väitteilleen esittämään, heitot jäivät siis sotapropagandan tasolle.

Marin myös toisti jälleen aiemman hokemansa, jonka mukaan Ukrainan on pakko voittaa, ja että Suomi tukee Ukrainaa aseellisesti niin paljon ja kauan kuin on tarpeen. Mikäli se Sannasta olisi kiinni, olisimme jo varmaan itsekin sodassa Venäjää vastaan. Maltillisempien pitää jo varmaan toppuutella sotakiihkoista pääministeriä.

Marin tunnetusti ei ole käynyt Venäjällä eikä ole tavannut venäläisiä virkaveljiään, edes ennen Ukrainan sotaa. Hänellä on selkeästi Venäjä-allergia, tai sitten ongelma on mentaalipuolella. Joka tapauksessa on aika uskaliasta esittää arvioita naapurin päämiehen henkisestä tilasta, mikäli ei ole koskaan tätä edes tavannut.

Sanna Marinin arvio, jonka mukaan Venäjä on uhka koko Euroopalle, on sen verran radikaali että se kaipaisi edes jonkinlaiset perustelut. Marin esittää arvionsa Suomen edustajana, mikä seikka tuntuu nuorehkolta pääministeriltämme joskus unohtuvan. Perusteluja tulemme tuskin saamaan, koska väitettä on mahdotonta perustella reaalimaailmassa, sotaprogandan ulkopuolella.

On muuten mielenkiintoista, että Emmanuel Macron sanoi Munchenin turvallisuuskokouksessa toivovansa Venäjän tappiota, mutta ei toivo Venäjän murskaamista. Tämä kirvoitti arvostelua Macronia kohtaan, ja pahimmat värivallankumoukselliset taisivat jo meinata tukehtua croissanteihinsa.

Macron on kuulemma liian pehmeä. Aiemmin viime vuoden puolella Macron oli sanonut, ettei Venäjää pidä nöyryyttää. Tämä aiheutti niinikään arvostelua Ranskan presidenttiä kohtaan. Häntä on arvosteltu myös yhteydenpidosta Vladimir Putiniin sodan aikana.

Nyt olisi hyvä tietää, kannattaako Suomi Venäjän murskaamista ja nöyryyttämistä sekä vallanvaihtoa Venäjällä. Marinin puheista voisi näin vähintään rivien välistä päätellä. Suomi on selkeästi kuulunut kaikkein kiihkeimpiin Venäjän vastustajiin yhdessä balttien ja Puolan kanssa. Näin jyrkistä näkemyksistä ja niiden legitimiteetistä olisi syytä keskustella laajemmassa piirissä, vähintäänkin eduskunnassa.

Marin luottaa Naton ja USA:n voimaan kuin pukki suuriin sarviinsa. Hän on laittanut kaiken yhden kortin varaan. Hänellä tuskin on varasuunnitelmaa sen varalle, että Ukraina häviäisikin sodan. Kaikki suhteet Venäjään on katkaistu, ja maata ja sen johtajaa on lyöty sanan säilällä oikein olan takaa. Marin ei kiihkeässä sotainnostuksessaan ole tullut ajatelleeksi koko asiaa.

 

Tommi Lievemaa
Muut Espoo

Edustan rauhanoppositiota Suomessa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu