Suomella ei ole varaa jenkkihävittäjiin – järkeä ulkopolitiikkaan

Suomella ei ole koronakriisin keskellä varaa 64 F-35-hävittäjään. Niitä olisi varaa ostaa korkeintaan 18 kpl, mikä vastaisi kustannuksiltaan 64 Jas Gripen -hävittäjää. Sotilaiden on otettava lusikka kauniiseen käteen. Koronan runtelemassa taloudessa ei voida hankkia ”Ferraria”, vaan on tyydyttävä ”Toyotaan”. Toyotalla pärjää vallan mainiosti, mihinkään ökyilyyn ei tässä tilanteessa kertakaikkiaan ole varaa.

Muita vaihtoehtoja ovat nykyisten hävittäjien käyttöiän pidentäminen esimerkiksi 10 vuodella (päivitykset tulisivat erittäin paljon halvemmiksi kuin uusien koneiden hankinta), käytettyjen hävittäjien hankkiminen tai hävittäjien osittainen korvaaminen huomattavasti edullisemmalla ohjuspuolustuksella tai muilla järjestelmillä. Mikäli hankitaan entisen puolustusvoimain komentajan Jarmo Lindberginkin lobbaamia F-35-koneita, on tingittävä huomattavasti määrästä.

Koko hanke kannattaisi laittaa toistaiseksi hyllylle, ja palata asiaan jossain vaiheessa kun talouden raamit antavat myötä. On tosin vaikea kuvitella sellaista taloudellista tilannetta näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa, joka mahdollistaisi 64 F-35-hävittäjän hankinnan.

Koronan aiheuttama taloudellinen kurimus tulee koskettamaan koko yhteiskuntaa rajusti lähivuosina. Sotilaat ja heidän lelunsa eivät voi olla muun yhteiskunnan ja tulevien säästökuurien ulkopuolella. Olisiko nyt aika harjoittaa halvinta mahdollista maanpuolustusta, nimittäin korjata viime vuosina surkeasti hoidettuja idänsuhteita parempaan suuntaan? Se ei maksa mitään, ja kaikki hyötyvät.

Tiedän tosin, että Suomessa on aika paljon revansisteja, jotka suorastaan janoavat vastakkainasettelua naapurin kanssa. Tämä on järjetöntä politiikkaa, josta uudet sukupolvet tulevat kärsimään kovimman kautta. Toivottavasti yhtään sukupolvea ei tarvitse enää uhrata sotatantereilla valtaapitävien tunaroinnin ja väärän politiikan takia.

Tommi Lievemaa

Olen pitkän linjan poliittinen aktiivi, mm. Suomen työväenpuolueen varapuheenjohtaja. Olen ollut lukuisissa vaaleissa ehdolla.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu