Toisen maailmansodan lopputuloksen muisto kuuluu kaikille voittajakansoille
Huolimatta meneillään olevasta Venäjän ja Naton välisestä sodasta, nimenomaan venäläinen sotilas pani aikanaan lopun sodalle iskemällä lopullisen naulan natsismin arkkuun. Tämä muisto elää edelleen eri puolilla Eurooppaa.
NATOn piirittämässä Kaliningradissa pidettiin äskettäin asiaa koskeva konferenssi. Geopoliittinen tutkimuskeskus STAN oli kutsunut Saksan, Puolan, Bulgarian sekä keskiaasialaisten tasavaltojen Uzbekistanin, Kirgisian ja Kazakstanin asiantuntijat keskustelemaan 78 vuoden takaisesta voitosta. Natsismi voitettiin lukuisten eri kansojen yhteistoiminnan tuloksena.
Tosin keskivertoeurooppalainen usein kutsuu venäläisiksi kaikkia itäisiä kansoja. Tietenkin Neuvostoliitossa asui yli 150 eri kansallisuutta, jotka osallistuivat natsismin tuhoamiseen. Neuvostoliiton sankarin arvon on saanut yli 60 eri kansallisuuden edustajaa, heistä venäläisiä 8 182, ukrainalaisia 2 072, kazakstanilaisia 96, gruusialaisia 91, armenialaisia 90, uzbekistanilaisia 69 jne.
Hampurin maapäivien kananedustaja Saksan AfD-puolueesta Olga Petersen lausui Kaliningradissa seuraavaa: ”Toivoakseni Saksan kansa muistaa, että neuvostoliittolainen sotilas astui ensimmäisenä vapauttajana Berliinin kamaralle, olkoonkin kazahstanilainen, venäläinen, ukrainalainen tai juutalainen. He vapauttivat paitsi Euroopan niin koko mailman fasismista, jonka musta pilvi peitti alleen ihmiskunnan. On tärkeää ettemme unohda, että se oli meidän yhteinen voittomme ja sen hintana olivat meidän yhteiset tappiomme. Olimme me sitten tadzhikkeja, uzbekkeja, kazahstanilaisia, venäläisiä, valkovenäläisiä, ukrainalaisia tai jopa venäjänsaksalaisia, joita tuohon aikaan eli Neuvostoliitossa.”
Bularialainen professori Nina Djulgerova puolestaan sanoi: ”Meitä yhdistää historia etenkin tänä suurenä päivänä, toukokuun yhdeksäntenä joka kertaa monikansallisen neuvostoarmeijan uroteosta. Toisen maailmansodan loppu merkitsi natsismin tuhoamista.
Voitonpäivänä Kuolemattomien Rykmentti nähdään Saksassa, Espanjassa, Italiassa, Ranskassa, Bulgarissa ja Serbiassa. Itse asiassa enemmän kuin 80:ssa maailman maassa. Jopa kaukaisessa Australiassa, jossa Venäjän lipuin koristellut autot ajoivat pitkin Tyynen valtameren rantaa.
Tämähän oli odotettu avaus Lievemaalta. Pitäähän sitä urhoollisia neuvostosotilaita ylistää ja samalla tietenkin unohtaa, että ilman länsiliittoutuneita puna-armeija olisi ollut ahdingossa.
Moni saksalaisnainen muuten muisti lopun ikänsä nämä monikansalliset vapauttajat ja nimenomaan raiskaajina.
Ilmoita asiaton viesti
Varsinkin monet saksalaiset nunnat asettivat partateriä intiimikohteisiinsa tietäessään venäläisten olevan lähellä.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi muistaa jokunen vaikkapa esim. nykyisen Ukrainan suunnalla selvitynyt ”untermenschen” Wehrmachtin perässä tulleiden Waffen-SS joukkojen siviileitä kohtaan tekemät hirmutyöt.
Meikäläisen mielestä joka ainoa natsipaskiainen jolta löytyi SS:n käyttämä veriryhmä tatuointi olisi pitänyt listiä heti ja välittömästi sen enempiä kyselemättä.
Ilmoita asiaton viesti
Fiilataan nyt kuitenkin sen verran, että kyllähän ne Waffen-SS -joukot (”Ase-SS”) olivat pitkälti kiinni ihan samoissa hyökkäyssotahommissa kuin se Wehrmachtkin. Vasta näiden perässä tulleet Einsatzguppet eli neljä ”erikoistoimintaryhmää” (A,B,C ja D), yhteisvahvuus 4 X 600-1000 miestä eli 2400 – 4000, keskittyivät niihin rintamantakaisiin murhahommiin. Saldona ehkä jopa 1,5 miljoonaa juutalaista, kommunistia ynnä muuta ”listittäväksi” määriteltyä.
Koko Waffen SS:ää (koko sodan mittaan peräti 900.000 miestä) ei siis pidä sotkea mukaan näiden kovimpien natsipaskiaisten tekosiin. Ja tämä ei ollut nyt mitään ”valkopesuohjelmaa” tässä vaan ihan faktapohjainen huomautus.
Ilmoita asiaton viesti
Viilataan lisää:
Waffen-SS:llä oli merkittävä rooli ideologisessa tuhoamissodassa ja turvallisuusjoukoissa, eikä vain kaukana rintaman takana.
Kolmannes Einsatzgruppenin (liikkuvien tapporyhmien) jäsenistä, jotka olivat vastuussa erityisesti juutalaisten, slaavien ja kommunistien joukkomurhista, värvättiin Waffen-SS:n henkilöstöstä ennen Neuvostoliittoon hyökkäämistä.
Waffen-SS:n rakennustoimisto rakensi kaasukammiot mm. Auschwitziin ja
Rudolf Hössin mukaan heistä noin 7000 palveli leirillä vartijoina.
Useita Waffen-SS:n jäseniä, jotka olivat SS:n lääkintähenkilöstöä tuomittiin rikoksista leireillä suoritettujen ihmiskokeiden vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäähän sitä urhoollisia neuvostosotilaita ylistää ja samalla tietenkin unohtaa, että ilman länsiliittoutuneita puna-armeija olisi ollut ahdingossa.
Ratkaisevat tappiot taisi tulla Saksalle Venäjän paukkupakkasissa. Saksa sai aikaan isoa tuhoa, mutta joutui alakynteen ratkaisevasti, noilla rintamilla. Muu oli enemmän tasoittelua.
Näin olen ymmärtänyt, mutta korjaan käsitystä, jos ei pidä paikkaansa.
Normandian maihinnousua pidetään isona juttuna. Voi olla jossain mielessä. Isoja käänteitä voi kuitenkin olla vaikea hahmottaa, mitä ovat lopultakin olleet. Sama siinä, mikä on menestyvää, ja mikä ei, noin hyökkäyksellisesti ja puolustuksellisesti arvellen.
Ilmoita asiaton viesti
Rauhanoppositio taitaa olla sotaa ihannoiva.
Zelenskyi kertoi Naton ja Venäjän välisestä sodasta:
”Kaksi juutalaista Odessasta tapaa. Toinen kysyy toiselta:
– Mikä on tilanne? Mitä ihmiset sanovat?
– Mitäkö he sanovat? He sanovat, että sota on käynnissä.
– Mikä sota?
– Venäjä taistelee Natoa vastaan.
– Oletko tosissasi?
– Kyllä! Venäjä taistelee Natoa vastaan.
– Miten se sujuu?
– Miten niin sujuu? 70 000 venäläistä sotilasta on kuollut. Ohjusvarasto on melkein lopussa. Paljon kalustoa on tuhoutunut. Niin se sujuu.
– Entä Nato?
– Nato ei ole edes saapunut vielä.”
Ilmoita asiaton viesti
”NATOn piirittämässä Kaliningradissa”
En tiennytkään että NATO käy sotaa Kalingradia vastaan 😅
Eiköhän nämä venäläiset itse ole Kalingradia alueella puristuksissa läntisten demokratioiden välissä, se on oma valinta.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö neuvostosotilaat olleet saksalaisten mukana aloittamassa toista maailmansotaa hyökkäämällä Puolaan 1939?
Ilmoita asiaton viesti
Ei, toisen maaílmasodan katsotaan alkaneen Euroopassa Natsi-Saksan hyökättyä Puolaan 1.9.1939 jolloin Britannia ja Ranska vastasivat julistamalla Saksalle sodan 3.9.1939. Neuvostoliitto hyökkäsi Puolan itäosaan 17.9.1939 ja valtasi nk. Molotov–Ribbentrop-sopimuksen salaisessa lisäsäpöytäkirjassa mainitut alueet. Britannia ja Ranska eivät julistaneet sotaa Neuvostoliittolle.
Sotatoimet olivat kuitenkin alkaneet jo paljon aikaisemmin Aasiassa. Monet historioitsijat ovat sitä mieltä, että toinen maailmansota alkoi Marco Polon sillan tapahtumasta 7. heinäkuuta 1937. Toiset historioitsijat taas ovat sitä mieltä, että sota alkoi jo Mukdenin välikohtauksesta Manchuriassa 18. syyskuuta 1931. Japanilaiset miehittivät suurta osaa Aasiasta aina vuoteen 1945 asti.
Ilmoita asiaton viesti
Stalin viivytteli pari viikkoa ennenkuin alkoi toteuttaa omaa osaansa Molotovin-Ribbentropin sopimuksesta. Jos olisi hyökännyt samana päivänä, niin Britannia ja Ranska olisivat joutuneet julistamaan sodan myös Neuvostoliitolle. Neuvostoliitto oli lähellä joutua sotimaan näitä vastaan Suomen rintamalla, mutta Talvisota päättyi ennen sitä.
Koko maailmaa ajatellen olisi ollut parempi että Saksa olisi voittanut itärintaman sotansa.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeudenmukaisuuden nimessä joka ainoa Waffen-SS verirymä tatuoinnin omaava natsipaska olisi pitänyt listiä heti välittömästi kyselemättä yhtikäs mitään. Kaikki halukkaat juutalaiset ja venäläiset siviilit, joita ne täyspaskat murhasivat kaikista eniten olisi pitänyt päästää kuittaamaan niille jopa lapsia kaasuttaneille murhaajille takaisin.
Sen päälle olisi pitänyt vielä säätää kansaivälinen laki suojaamaan sikoja joutumasta eläimiin kohdistuvan julman henkisen kidutuksen uhreiksi verattaessa niitä Waffen-SS paskoihin ankaran rangaistuksen uhalla.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Neuvostoliitto oli aloittamassa suursotaa yhdessä Saksan kanssa. Maat sopivat Puolan ja Baltian jaosta, mikä käytännössä tarkoitti, että Neuvostoliitonkin piti hyökätä kuten se teki.
Neuvostoliitto oli siis samanlainen sotarikollinen kuin Saksa. Se tappoi massoittain siviileitä, telotti vankeja, tappoi siviilejä ja vankeja nälkään. Lisäksi se syyllistyi hyökkäyssotaan, mikä on suurin sotarikos.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliiton sotilas ei suinkaan ollut se joka vapautti Berliininin. Venäläisten sallittiin edetä Berliiniin ensimmäisinä.
Kuten blogistikin varmasti tietää, Berliini jäi länsivaltojen saartamaksi juuri mainitusta syystä.
Voisi myös hyvin sanoa että Neuvostoliitto ei vapauttanut Eurooppaa natsismista. Neuvostoliitto vaihtoi natsismin kommunismiin suuressa osassa Eurooppa aseita käyttäen. Viimeinen tempaus oli Tsekkoslovakia jossa kansan tahto jyrättiin tankeilla.
Koomista on myös että tuo Olga Petersen ei mainitse kansallisuus luettelossaan yhtään lntistä valtiota. Vaikka vapautukseen osallistui suuret määrät niin kanadalaisia, ausseja, uusiseelantilaisia jne.
Luettelossa on vain Stalinin alaisia kommunistikansallisuuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliiton armeija valloiti Berliinin huhti-toukokuussa 1945.
Länsiliittoutuneiden joukot saapuivat Berliiniin Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä 4.7 vuonna 1945. Samana päivänä Yhdysvaltain joukot ottivat miehityssektorinsa Lounais-Berliinissä virallisesti hallintaansa.
Se pitää paikkansa etteivät liittouman läntisen osapuolen joukot pitäneet turhaa kiirettä päästäkseen Berliiniin vaan antoivat Neuvostojoukkojen kärsiä enimmät miestappiot kuten olivat ovelasti tehneet jarrutellessaan maihinnousua Eurooppaan. Normandian maihinnousu olisi tuskin lähtenyt hetikään liikkeelle ilman Neuvostoliitton onnistumista saada Pauluksen porukka kuseen ja työntää natsiarmeija lopulta pakosalle.
Se että Neuvostojoukot olivat natseille vihaisia ei liene suurikaan ihme, sen verran pahoja oli ”herrarotu” tehnyt reissullaan kohti itää havitellessaan lebensraumiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Nealla Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä väärin. Tosin mikään muukaan tuossa kommentissa ei pidä paikkaansa 😃
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, The Fourth of July se on eli meni june ja july sekaisin, asia korjattu.
Sen sijaan muu on faktaa, oli sitten lukulaseissa aivan minkälaiset spektrin taiton suotimet tahansa, sen ovat monet jenkkienkin sotahistorian tutkijat todenneet ja myöhemmin jopa myöntäneet.
Se etten liittänyt mukaan taistelua Kurskista, jolloin homma lähti punarmejan osalta lopulta rullaamaan natsiarmeijan alkaessa ottamaan aivan jatkuvasti turpaansa johtui yksinomaan siitä, että se vaatisi aivan oman käsittelynsä ja toisaalta Berliinin valtauksestahan tässä oli nyt kyse.
Aatun porukan alamäki sai alkunsa Pauluksen porukan otettua takkiinsa Stalingradin jälkeisissä loppupeleissä. Noin 90 000 ”herrarodun” edustajaa pääsi nauttimaan heille ehkä hieman yllättävästäkin elintilan laajenemisesta marssiessaan hiljoksiin kohti Siperian taigaa. Tarina ei kerro viheltelivätkö kulkeissaan. Olisinpa saanut nähdä ko. ”yli-ihmisten” naamat livenä 😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Pauluksen armeija lyötiin -42 lopussa – -43 alussa. Sen jälkeen taisi olla Edit: Kurskin suurtaistelu -43 kesällä, joka oli sodan suurin ”yksittäinen” taistelu. jotain lähemmäksi miljoona ukkoa ja valtavat määrät pansareita.
Normandian maihinnousu oli -44 keväällä.
Pauluksen armeija oli kokonaisuudessaan jotain 300 000 ukkoa.
Ilmoita asiaton viesti
Siis tarkennuksena: maihinnousu alkoi 6. kesäkuuta 1944. Pauluksen 6. armeijan rippeistä eli niistä 90.000:sta antautuneesta muuten pääsi palaamaan 1950 -luvulla kotiin vain 6000 miestä, etupäässä melkoisesti laihtuneina hekin.
Toki tavallaan ”ymmärrettävää” kostoa, kun eivätpä saksalaisetkaan olleet tulleet ajatelleeksi, että vuonna 1941 otetut kolme miljoonaa neuvostosotavankia olisi ollut hyvä ruokkiakin.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkkilä liittyi sotaan vuoden 1941 lopulla japsien iskettyä Pearl Harbourin tukikohtaan Havaijilla.
Stalin vaati länsivaltoja avaamaan Euroopassa toisen rintaman. Eteneminen aloitettiin kuitenkin ensiksi Pohjois-Afrikassa maihinnousulla 8.11.1942, joten se niistä vuosiluvuista ja muutamasta vuodesta jolloin Stalin & puna-armeija koitti pärjätä sakujen kanssa odottaen helpotusta, jonka toisen rintaman avaaminen Euroopassa toisi heille tullessaan.
En liittänyt kommenttiini erikseen mainintaa Kurskin taistelusta syystä, jota et vissin kerinnyt lukea ennen kommentointiasi.
Ilmoita asiaton viesti
”Bularialainen professori Nina Djulgerova puolestaan sanoi: ”Meitä yhdistää historia etenkin tänä suurenä päivänä, toukokuun yhdeksäntenä joka kertaa monikansallisen neuvostoarmeijan uroteosta. Toisen maailmansodan loppu merkitsi natsismin tuhoamista.”
On aika makaaberia viettää voitonpäivää uhoten voittoa fasismista ja natsismista kun samaan aikaan itänaapurissamme vallitsee täysi fasistinen diktatuuri, joka ampuu omia ”rauhanohjuksiaan” Ukrainan kaupunkeihin umpumähkää ja epätarkasti pääasiassa tappaen viattomia siviileitä.
Toinen makaaberi asia on ns. ”rauhanoppositio”, joka ei vain anna tälle toiminnalle hiljaista hyväksyntäänsä, vaan kannustaa ja yllyttää myös muita ihmisiä hyväksymään sen. ”Voitonpäivän” todellisin ja ikävin seuraus symbolismi, että sotilaallisella voimalla huomattava osa Eurooppaa alistettiin Neuvostoliiton valtapiiriin huolimatta siellä asuneiden kansojen mielipiteistä.
Noiden seikkojen takia olisi viisasta hylätä ”voitonpäivän” juhlinta, sillä se ei ole enää nykyään muuta kuin sotilaallista uhoa, jolla koetetaan hankkia hyväksyntää Venäjän laittomalle hyökkäyssodalle Ukrainaa vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä Petri Luoston kanssa. ”Voitonpäivän” viettäminen on vain Venäjän irvokas tapa propagoida oman imperiuminsa oikeutusta. Lännessä päivä on muuttunut Eurooppa-päiväksi, jonka merkitys on ihan toinen kuin sodan muisteleminen.
Kymmenille miljoonille eurooppalaisille tuo ”voitonpäivä” merkitsi vain yhden diktatuurin vaihtumista toiseen. Itse arvelen, että maailma olisi nyt parempi paikka jos Neuvostoliitto olisi hävinnyt Toisessa maailmansodassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten kenraali Patton aikoinaan totesi: ”Me teurastettiin väärä sika”
Ilmoita asiaton viesti
Winston Churchillin nimiin tuo on laitettu, mutta onhan Pattonkin voinut noin lausua.
Ilmoita asiaton viesti
No voi olla, että Winston oli hieman haikea kun joutui näkemään imperiumin siirtomaavallan aikaisen loistokkuuden hiipuneen.
Ilmoita asiaton viesti
”Winston Churchillin nimiin tuo on laitettu”
Joo tarkistin asian ja olet oikeassa. Molemmat herrat ovat sanoneet saman asian, mutta eri sanoin. Churchill puhui ”väärästä siasta” ja Patton ”väärästä vihollisesta”.
Ilmoita asiaton viesti
No jos joku tykkää, että puhuttaisiin vähintäänkin virallisesti pelkästään saksaa…
Olisihan meillä vielä tuhatvuotisesta auvoisasta onnenajasta natsihallinnon alla reilu 900 vuotta jäljellä kun NATO eikä Varsovan liitto olisi koskaan nähnyt päivänvaloa eikä näin ollen myöskään kylmä sota.
Jotenkin olettaisin kuitenkin, että keskushallinto Berliinissä olisi nykyäänkin ”hieman” tiukempi, kuin nykyinen Brysselissä
Franklin Roosevelt ei ollut mikään ääliö. Hän tiesi tasan tarkkaan mitä ongelmia Neuvostoliiton resurssien joutuminen natsien käsiin ja sitä kautta myöskin osittainen valuminen japsien käyttöön toisi tullessaan…
Hän asettetti kylmästi ehdon jolla kaventaisi Brittiläisen imperiumin siirtomaavaltaa huomattavasti, briteillä ei ollut saumaa kieltäytyä.
Hän ymmärsi vetonsa myös alkavan tuottamaan takaisin Jenkkilälle sodasta aiheutuneita taloudellisia tappioita.
Ilmoita asiaton viesti
Ei mua saksan puhuminen haittaisi, pääasia ettei tarvitse puhua venäjää😃
Saksa olisi kuitenkin hävinnyt länsiliittoutuneille viimeistään Yhdysvaltain atomipommin valmistuttua. Saksalta ja kommunisteilta vapautetusta Neuvostoliitosta olisi tullut taas Venäjä, mutta ei nykyinen fasistinen vaan demokraattinen kuten sodanjälkeisestä Saksasta ja Japanista. Myönnetään että venäläinen poliittinen perinne ei suosi demokrattisia rakenteita, mutta ei niitä demokratiaperinteitä ollut kovin paljon Saksalla ja Japanillakaan ennen Toista maailmansotaa.
Nyt kaikki saavat olla koko ajan varpaillaan aikooko Venäjän järkensä menettänyt johto käyttää ydinaseita, jos sitä uhkaa häviö Ukrainassa. Ydinsodassa kuolisi kymmeniä tai satoja kertoja enemmän ihmisiä kuin mitä natsit olisivat ehtineet tappaa Neuvostoliitossa ennen kuin länsiliittoutuneet olisivat kukistaneet Saksan.
Jossitteluahan tämä kaikki tietysti onpi, mutta tähän asti meillä ei kuitenkaan ole ollut avoimesti ydinsodalla uhkaavaa valtiota, sellainen ei ollut edes Neuvostoliitto. Tämä nykyinen fasistinen Venäjä on.
Ilmoita asiaton viesti
No USA uhkasi tai ainakin varoitti siviiliväestöä pudottamalla lentolehtisiä useisiin Japanilasiin kaupunkeihin, myös Hiroshimaan ja Nagasakiin, ennen kuin puodotivat ne isot paukut.
Jenkit varoittivat lentolehtisillä siviiliväestöä jättämään kaupungit myös ennen atomipommeja tehtyjen suurpommitusten alla.
Vaikka siiviileillä olisi ollut edes jotain hajua mitä oli tulossa niskaan niin keisaria vastaan nämä olisivat tuskin inahtaneetkaan.
Stalin päätti pitää kiinni Jaltalla tehdystä sopimuksesta osaltaan helpottaa Tyynenmeren taisteluja. Neuvostoliitto julisti Japanille sodan 8.8.1945 jolloin saksalaisia vastaan taistelleet puna-armeijan elliittijoukot lähtivät hyökkäämään Mantšukuoon (Mantšuria).
Japanilaisiin asiakirjoihin perustuva tieto osoittaa, että Neuvostoliiton 8.8.1945 Japanille julistama sota oli Japanin sodanjohdolle suurempi shokki kuin Hiroshiman atomipommi kaksi päivää aiemmin.
Tämän tapahtuman katsotaan olleen antautumispäätöksen osalta ratkaisevampaa kuin atomipommi koska se periaatteessa katkaisi Japanilta raaka-aineiden saatavuuden kokonaan.
Antautumispäätös syntyi kuitenkin vasta toisen, 9.8.1945 Nagasakiin pudotetun pommin jälkeen.
Harry Trumanin päätös toisen atomipommin pudottamisesta oli myös tarkoitettu varoittamaan Stalinia ja ylipäätään kaikkia kommunisteja pysyttelemään aisoissa Tyynenmeren alueella.
Jenkit olisivat kyenneet helposti yhdessä neukkujen kanssa näännyttämään japsit saarilleen. Jenkeille oli kuitenkin tärkeämpää ”säästää henkiä”, eli saada japsit antautumaan ja antaa niiden pitää Hirohito, koska pelkäsivät saarten muutoin voivan luiskahtaa kommunisteille. Samalla jenkit saivat jalansijan ja lentotukikohdan tyynenmeren toiselta laidalta mistä käsin puuttua kommunistien pyrkimyksiin myös tulevaisuudessa.
Kiina niiltä tosin pääsi unohtumaan pahemman kerran, katsotaan…
Ilmoita asiaton viesti
Mikäli Operaatio Barbarossa olisi onnistunut Aatun unelmoimalla tavalla natsit olisivat saaneet käyttöönsä Neuvostoliiton resurssit, jolloin natsit olisivat ainakin toistaiseksi voineet jättää Pohjois-Afrikan väliin ja tyytyä ainostaan jatkamaan häirintää joka teki brittien öljykuljetukset lähi-idästä liian riskialttiiksi. Britannia olisi kaatunut todennäköisesti melko pian, koska jenkit olisivat olleet pakotettuja keskittämään vielä entistäkin enemmän resursseja Tyynenmeren taisteluihin johtuen natsien saumoista jakaa orjatyövoimalla tuotetuista raaka-ainesta osan myös japseille, joka olisi ollut jenkkien häirinnän vuoksi turvallisempaa kuljettaa Mantšukuon (Mantšuria) kautta japsien pääsaarille sotateollisuuden käyttöön, mikä olisi väistämättä merkittävästi heikentänyt länsiliittoutuneiden saumoja Euroopassa.
Alun alkaen Manhattan Project ja sen onnistuminen ei ollut mitenkään yksinomaisesti jenkkien varassa vaan itse asiassa se poiki aika pitkälle brittien aiempien tutkimustulosten pohjalta.
Amerikkalaisilla oli vain yksi laitos (Oak Ridge, Tennessee) joka kykeni tuottamaan tarpeeksi rikastettua uraania (²³⁵U), Hiroshima) tai plutoniumia (²³⁹Pu, Nagasaki) atomipommeja varten, eikä niitä tullut tuohon aikaan liukuhihnalta.
Amerikkalaisilla oli vain kaksi valmista atomipommia heinäkuussa 1945, eikä lisää olisi ollut tulossa useisiin viikkoihin, ehkei jopa kuukausiin.
Postdamin konferenssin päätösvaiheessa Truman elvisteli Stalinille, että yhdysvaltalaiset tiedemiehet olivat kehittäneet tavattoman voimakkaan pommin, johon Stalin reagoi näyttelemällä tietämätöntä.
Kuten monet muutkin, myös Trumanin ulkoministeri James Byrnes uskoi, että pommi osoittautuisi valttikorttiksi myöhemmissä neuvotteluissa Neuvostoliiton kanssa, mutta joutui pettymään.
Syyskuussa 1945 Byrnes palasi ensimmäisestä sodanjälkeisestä ulkoministerikokouksesta Lontoosta valittaen, että venäläiset ovat itsepäisiä eivätkä pelkää mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Königberg on tänäkin päivänä hyvä esimerkki Neuvostoliiton vapauttamasta eurooppalaisesta kaupungista.
Onneksi tällaisia ei juurikaan muita enää ole.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan niitä toki muitakin. Hyvinä esimerkkeinä vaikkapa Viipuri, Sortavala ja Käksalmi. Hienosti on aikoinaan vapautettu ja uljas vapaus vain jatkuu, jatkuu ja jatkuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka sattuikaan
Puola ei enää tunnusta nimeä Kaliningrad
Tästä lähtien puolalaisissa kartoissa Kaliningrad on Królewiec eli Königsberg.
https://www.verkkouutiset.fi/a/puola-ei-enaa-tunnusta-nimea-kaliningrad/#d39a25cd
Ilmoita asiaton viesti
”Toisen maailmansodan lopputuloksen muisto kuuluu kaikille voittajakansoille”, ja 62 miljoonan kuolleen jälkeen on syytä riemuun.
”Huolimatta meneillään olevasta Venäjän ja Naton välisestä sodasta”
Se on hyvä, että ”rauhanoppositio” on myös päivittänyt sanomansa muuttamalla ”erikoisoperaation sodaksi” ja taistelunsa ”Ukrainalaisia saatanpalvoja natseja vastaan” sodaksi Natoa vastaan.
Oliko muuta?
Ilmoita asiaton viesti
Itseäni jäi vielä askarruttamaan mistä ihmeestä löytyy nyt ”enemmän kuin 80 maata” joissa marssii tänään ”Kuolemattomien rykmentit”. (?) Kun koko liittoutuneisiin ei ole oikein koskaan laskettu kuuluneen kuin noin 20 maata:
Neuvostoliitto, Yhdysvallat, Iso-Britannia + Britti-imperiumiin kuuluneet Australia, Uusi-Seelanti, Etelä-Afrikka, Kanada ja Intia. lisäksi vielä Kiina, Meksiko, Brasilia ja Etiopia. Plus Saksan miehityksen alle joutuneet Ranska, Puola, Norja, Hollanti, Belgia, Luxemburg, Jugoslavia ja Kreikka. (Tanskaa ei ole laskettu, kun kuningas ja hallitus eivät olleet maanpaossa.)
Ja kun edes Venäjällä ei marssi nyt mitään ”kuolemattomien rykmenttiä”, ettei vaan tulisi levottomuuksia, niin missä kaikkialla sitten? Ketkä marssivat? Jossakin Syyriassa, Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Malissa palvelevat muutamat Wagnerin miehet? No, heidän toki kelpaakin vähän marssia, kun eivät ole (ainakaan vielä) joutuneet Ukrainaan tapettaviksi. Kuolemattomuudeksi sitä kai jo voidaan laskea tämmöinen väliaikainenkin ”kuolemattomuus”.
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliittolainen sotilas pani, anteeksi, raiskasi kaikki naiset matkalla Berliiniin.
Tuo muisto elää tänäkin päivänä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kannata myöskään unohtaa, että juuri Neuvostosotilas yhdessä saksalaisen adeveljensä kanssaaloitti toisen maailmansodan. Vain se, että Neuvostoliitosta tuli lopulta läntisten liittolaistensa avulla yksi sodan voittajista, säästi Stalinin Nürnbergin sotasyyllisyysoikeudenkäynniltä. Venäläisilä ei ole mitään syytä verijuhliinsa. Mutta ainahan Jeppe löytää syyn bilettää…
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän sitä voisi luulla, mutta:
Toinen maailmansota alkoi 7.7.1937, ei Puolassa tai Pearl Harborissa, vaan Kiinassa. Japanilaiset ja kiinalaiset joukot ottivat yhteen Pekingin ulkopuolella. Muutamassa päivässä konflikti kärjistyi täydeksi sodaksi, kuitenkin ilman sodanjulistusta.
Sota Euroopassa alkoi vasta 1.9.1939 Natsi-Saksan hyökättyä Puolaan.
Slovakian tasavalta oli hyökkäyksessä mukana Natsi-Saksan rinnalla alusta loppuun (1.9. – 16.9), sen kenttäarmeija Bernolák osallistui hyökkäykseen yli 50 000 sotilaan voimalla.
Britannia sekä Ranska vastasivat julistamalla Saksalle sodan 3.9.1939. Britannia aloitti 4.9 Saksan merisaarron mutta siihen se sitten jäikin. Ranska ei osallistunut sotilaalliseti mitenkään.
Neuvostoliitto hyökkäsi Puolan itäosaan 17.9.1939, Natsi-Saksan jo vallattua ’oman’ osansa Slovakian tasavallan kenttäarmeija Bernolák’n avustamana, ja valtasi nk. Molotov-Ribbentrob sopimukseen liitetyssä salaisessa lisäpöytäkirjassa sovitun alueen 6.10.1939 mennessä.
Niin, että se siitä mitä ”aseveljet” aloittivat ja tekivät yhdessä…
Stalin oli ovela, Britannia ja/tai Ranska eivät kumpikaan julistaneet sotaa Neuvostoliitolle. Mikäli olisivat, maat olisivat aikaisemman perusteella menettäneet uskottavuutensa tyystin.
Ilmoita asiaton viesti