Pienyrittäjän viimeinen hätähuuto
90-luvun lamasta ei ilmeisesti opittu mitään. On huolestuttavaa, miten huolettomasti koronakriisin aiheuttamaa talouskriisiä hoidetaan. Konkurssiaallon ja massatyöttömyyden riski on todellinen jo parin kuukauden päästä, mutta tuntuu, ettei tosiasioita haluta tunnustaa. Yritysten tukeminen ja työllisyyden parantaminen on hoidettu luokattoman huonosti.
Marinin hallitusta on kehuttu sen tavasta hoitaa koronakriisi. Maaliskuussa pääministeri lupasi, että “yksikään yritys ei ajaudu koronan takia konkurssiin” ja että “valtio huolehtii kaikesta”. Kesäkuussa pääministeri riemuitsi Twitterissä sillä, että konkurssit on vältetty. Asiaan toki saattoi vaikuttaa konkurssilain väliaikainen muutos, joka astui voimaan vappuna. Valitettava totuus on, että yritysten tilanne ei ole lainkaan niin valoisa, kuin hallituksen koronatoimia kehuvista otsikoista voisi päätellä.
Olen pienyrittäjä, ja niin on moni asiakkaanikin. Asiakkaiden näkökulmasta olen koronakriisin alettua ollut käytännössä yritysjuristi. Olen auttanut heitä muun muassa ymmärtämään Business Finlandin sekavia ohjeita ja raportointivaatimuksia.
Neljä kuukautta valmisteltu koronatukipaketti tuli ulos heinäkuussa raakileena, ja tuen myöntämisen perusteita muutettiin nopeasti. Ensimmäisenä tukea hakeneet ehtivät kuitenkin saada kohtuuttoman edun myöhemmin hakeneisiin nähden.
Edes tarkennettujen ehtojen jälkeen tukihakemusten ohjeistuksissa ei kuitenkaan kerrottu kaikkia olennaisia tietoja. Esimerkiksi minun kohdallani selvisi vasta myöhään syksyllä, että tukihakemukseni suhteutetaan vuoden 2019 liikevaihtoon, jolloin vielä asuin Ruotsissa ja siksi myös laskutukseni tapahtui pääsääntöisesti siellä. Kerroin, että siirsin liiketoimintani Suomeen juuri ennen koronaa, ja että ensimmäisen puolen vuoden numeroiden perusteella odotettavissa oli vähintään nelinkertainen liikevaihto. Lisää työtä ja verotuloja Suomeen. Tätä ei kuitenkaan suostuttu hyväksymään, vaan minulle myönnettiin liiketoimintaan nähden lähinnä symbolinen avustus.
Joulukuussa julkaistiin kustannustuen toisen kierroksen myöntämisperusteet. Tukea voidaan myöntää, jos yrityksen liikevaihto on pudonnut vähintään 30 % kesä-lokakuun aikana. Ajanjakso sijoittuu koronan ensimmäisen ja toisen aallon väliin, eli juuri siihen vaiheeseen, jolloin sekä ihmisten kulutuskäyttäytyminen että yritysten liikevaihdot olivat normaaleimmillaan. Ilkeämielinen saattaisi ajatella, ettei tämä ole sattumaa.
Taaskaan ohjeistuksista ei käynyt ilmi kaikkia yksityiskohtia, joten jouduin soittamaan ja esittämään tarkentavia kysymyksiä. Selvisi, että yrittäjät, jotka olivat yrityksensä kassaa suojellakseen lykänneet oman palkkansa maksua tai irtisanoneet vuokrasopimuksia, eivät saa tukea taannehtivasti maksettuun palkkaan. Sen sijaan yrittäjä, joka talouskriisistä huolimatta maksoi itselleen kuinka hurjaa palkkaa tahansa tai jätti tyhjänä seisovien liiketilojen vuokrasopimukset voimaan, voi saada tukea näihin kuluihinsa. Yrityskohtainen yläraja tällaisen holtittoman rahankäytön tukemiseen on vaatimaton 800 000 euroa.
Lisäksi pelkkään liikevaihtoon perustuva mittari palkitsee niitä, jotka eivät tehneet mitään sopeuttamistoimia ja rankaisee niitä, jotka ottivat vastaan mitä tahansa työtä riippumatta siitä, oliko se edes liiketoiminnallisesti kannattavaa. Tällaiset tukikriteerit kannustavat ainoastaan passiivisuuteen.
Joulukuussa soitin jälleen kerran asiakkaan puolesta Business Finlandin vaihteeseen, jossa ei osattu neuvoa minua eikä yhdistää eteenpäin. Soitin suoraan henkilölle, jonka kanssa olin jo aiemmin asioinut. Hän kehotti täyttämään yhteydenottolomakkeen verkossa. Kuvasin lomakkeella asiakkaan tilanteen lyhyesti ja esitin hyvin yksinkertaisen kysymyksen: Mikä Business Finlandin eri “tuotteista” asiakkaalleni sopisi parhaiten. Tammikuun toisen viikon päätteeksi sain vastauksen, jossa ehdotettiin lisäkeskusteluja seuraavalla viikolla. Yksinkertaiseen kysymykseen vastaaminen on siis kestänyt jo yli kuukauden ja hommat seisovat.
Tuorein esimerkki Business Finlandin toiminnasta on tammikuun alusta. Selvisi, ettei laskuani voi hyväksyä, sillä olimme seuranneet Business Finlandin ohjeistusta. Pähkinänkuoressa: Business Finlands vaati minua ensin laatimaan työsopimuksen asiakkaani yrityksen kanssa ja sen jälkeen kehotti laskuttamaan tekemäni työn. Sitten he ilmoittivat, että koska minulla oli työsopimus, laskuani ei voi hyväksyä, vaikka sekä laskun lähettäminen että työsopimuksen laatiminen olivat molemmat nimenomaan Business Finlandin ohjeistuksia.
Tilanne on sietämätön. Vika ei tietenkään ole Business Finlandin työntekijöissä, jotka ovat joutuneet tekemään töitä valtavan paineen alla. Business Finland ainoastaan toteuttaa sitä, mitä poliitikot linjaavat. Se, millä perusteilla yrityksiä poikkeustilassa tuetaan, on hallituksen vastuulla.
Yrittäjänä joudun jatkuvasti arvioimaan investointeja sen perusteella, miltä uskon taloustilanteen näyttävän tulevaisuudessa. Juuri nyt usko ei ole kovin vahva. Yritystuet on tehty vasemmalla kädellä. Helsingin Sanomat kertoo, kuinka Suomen talous pelastetaan jakamalla 20 miljardin lisävelasta satoja miljoonia hallituspuoluetta lähellä olevan järjestöjen marjanpoimintaan. Työllisyyspolitiikan ainoa aktiivimalli on työllisyyttä lisäävien päätösten aktiivinen lykkääminen hamaan tulevaisuuteen. Hallitus joko levittelee käsiään tai istuu niiden päällä.
Suomi suljettiin valmiuslailla maaliskuun puolivälissä, eli tasan kymmenen kuukautta sitten. Konkurssilain väliaikainen muutos astui voimaan vappuna ja päättyy näillä näkymin tammikuun lopussa. Keväällä meillä saattaa olla käsissämme konkurssiaalto, massatyöttömyys ja kymmeniätuhansia koronasta katkeroituneita ihmisiä vailla uskoa tulevaan. En ole kuullut yhdenkään ministerin kertovan, kuinka tähän tilanteeseen on varauduttu. Olisiko aika kysyä, mitä teemme, kun korona on ohi?
Lisäksi on syytä muistaa, että isoilla yrityksillä vararahastoja, joilla ostaa konkurssiin menneet tai vaikeuksissa olevat pienyritykset kilpailemasta. Kun pieni perhehotelli on vaikeuksissa, tilalle tulee Scandic tai Hilton. Pienten kapakoiden ja perheravintoloiden tilalle tulee hampurilaisjätti tai esimerkiksi S-ketjun umpisurkea ravintola. Ja niin edelleen. Meneillään on massiivinen tulonsiirto rikkaille. Mutta tsemppiä Tommi, sitä tosiaan tarvitset!
Ilmoita asiaton viesti
Se ensimmäinen kustannustuki oli aivan järkyttävä. Seurasin sivusta kun yksi kesäkuppila sai 30 000 mobiilinettisivuun josta voi lähettää viestin suoraan baaritiskille ja tilata oluen. Kyseessä oli nomi wp:n lomake ja yksi sivu. Tämä nyt esimerkkinä, kaikenlaisia ”asiakaskohtaamisen kehittämishankkeita” tuotettiin yökerhoihin ja kun olisi pitänyt korvata rajoitusten aiheuttamia menetyksiä eikä kannustaa luovaan hakumenettelyyn.
Nyt joulukuussa aloitettu kustannustuki on juuri kuten blogisti kertoo, eniten hyötyvät ne jotka eivät sopeuttaneet kiinteitä kustannuksiaan.
Itse sain 2000; euron yksinyrittäjien kertatuen kun keväällä liikevaihto romahti, ja jokusen kuukauden elin yrittäjän työmarkkinatuella joka oli verojen jälkeen noin 530 eur / kk. En sinällään omalta kohdaltani valita, nuo mahdollistivat yritykseni olemassaolon ja nyt on taas nokka pinnalla parin onnekkaan ostosopimuksen myötä.
Keväästä tulee monelle kylmä, toivotan kuitenkin menestymistä blogistille ja yritykselleen!
Ilmoita asiaton viesti
Mutta ei hätää, onneksi EU:n elvytys-paketti pelastaa Euroopan talouden isossa mittakaavassa.
Tuossa yllä mainitsemillasi keinoilla, nimittäin. Tuetaan innovaatioita, uutta teknologiaa, ja sen sellaista. Eikä sitä tuen jakamista suhteuteta mitenkään korona-kriisin aiheuttamiin tappioihin.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikoita ja virkamiehiä on huijattu mennen tullen. Oikeat tarvitsijat ovat jääneet ilman tukia ja nopeat filunkimiehet ja -naiset saivat liikaakin. Julkkisyrittäjä sai helposti jopa 200 000 euroa toiminnan kehittämiseen. Ilmeisesti ei edes mitään taloudellisia vaikeuksia tällä yrityksellä. Kun ilmaista rahaa on jaossa, miltei aina ne oikeat tarvitsijat jää nuolemaan näppejään. Rahaa ei pitäisi koskaan jakaa kovassa kiireessä.
Ilmoita asiaton viesti
Pörssiyritysten pelastamista koronapaketeilla seurasi moni suu järkytyksestä auki. Kaikki koronatukea saaneet yritykset eivät olleet edes suomalaisia.
Osa näistä tukea saaneista yrityksistä alkoi sitten niillä rahoilla suunnitella toiminnan siirtämistä ulkomaille.
Hallitus joko jatkaa velkamoratoriota tai sitten maailmantalouden annetaan kosahtaa, ja sijoittajat tulevat poimimaan yrityksiä ja asuntoja pilkkahintaan. Näemme, oliko tämäkin integraatiolama tahallinen, kun kuulemme jatkotoimista.
Korona ei aiheuttanut tätä tilannetta.
FED aloitti syyskuussa 2019 pankkien takaamisen Primary Dealer Credit Facility -ohjelman (PDCF) kautta; PDCF on ensisijaisille välittäjille tarkoitettu yliyön lainaväline, joka tarjoaa ympärivuorokautista [laina]tukea pankeille.
Ja nyt puhutaan tuhansista miljardeista!
Primary Dealer -pankkien asiakkaina on valtioiden lisäksi pääasiassa sijoitusrahastoja. Se, mitä tämän ohjelman kautta nyt käytännössä tapahtuu, on tämä: FED ostaa näiden ensisijaisten välittäjien kautta erilaisia roskavelkakirjoja ja roska-arvopapereita omaan taseeseensa, millä toimenpiteellä pelastetaan “virheellisiä” sijoituspäätöksiä tehneitä suursijoittajia uudelleenpääomittamalla ne veronmaksajien piikkiin. Sillä lasku tulee.
Tehdään siis samoin kuin edellisen finanssikriisin aikana ja reaalitalous painukoon upoksiin. Taas.
Ensisijaiset välittäjät saavat myös lainaa 0,25 prosentin korolla rajoittamattomia määriä 90 vuorokauden ajaksi, jonka jälkeen laina-aikaa pidennetään tarpeen mukaan. Toisin sanoen laina on käytännöllisesti katsoen pysyvä tulonsiirto pankeille. PDCF-ohjelma sisältää myös sen, että FED ostaa Open Market Operation -ohjelman (OMO) kautta kaikenlaisia arvopapereita ajankohtana, jolloin talousjärjestelmän horjuvat rakenteet romahtavat lopullisesti. Jatkuvan luototuksen lupaus antaa raharikkaille aikaa myydä osakkeensa pois ja siirtää rahansa turvaan esimerkiksi verokeitaisiin. Verokeitaissa piileksivä raha ei pyöritä taloutta, sitä ei voi verottaa eikä se edesauta reaalitalouden toimintaa.
Koska FED aloitti rahoituksen jo syyskuussa 2019, markkinoiden tila on ollut horjakka jo pidempään. Koronapandemian mukanaan tuovat poikkeustoimenpiteet vain nostivat sen esiin.
Barack Obaman (dem) hallitus bail-outtasi vuosina 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014… isoja yrityksiä, jotta ”talous pelastuisi” = jotta rikkaiden varallisuus pelastuisi. Jotta varjopankit pelastuisivat.
Tuon ajan jälkeen on ollut negatiivista korkoa (= talletuskorko eli maksat pankille talletuksen säilyttämisestä tililläsi) ja negatiivista keskuspankkikorkoa (=pankit maksavat keskuspankille talletustensa säilyttämisestä), jonka EKP aloitti ensimmäisenä kesäkuussa 2014 ja jonka jälkeen korkoja on laskettu neljä kertaa. On ollut kvantitatiivista kevennystä ja erilaisia tukiohjelmia. Suomalaisyrityksistä EKP:n tuoretta koronatukea jaettu valtio-omisteisille yrityksille ja — Nalle Wahlroosille — vaikka yritykset eivät ole vaikeuksissa.
Median rummuttama nousukausi esimerkiksi EU:ssa on ollut kerronnaltaan ylimitoitettua. Vuonna 2018 reaalisessa bkt:ssa oli noin 2,5 % kasvua (ks. 10Y / 10 vuoden jakso). Lokakuun 2019 jälkeen olimme putoamassa — kaikesta elvytyksestä huolimatta — 1,13 prosentin talouskasvuun.
Vain vuoden 2000 tienoilla bkt:n reaalinen kasvu on ylittänyt 4 prosenttia. Muutoin olemme EU:ssa olleet vuodesta 1996 alle 4 prosentin kasvussa, usein poukkoillen alle kahden prosentin.
EU:n elvytysrahasto ei taloutta pelasta, siinä vain jäsenmaat ottavat lainaa antaakseen rahat EU:lle. Yhteisvelalla sidotaan maat liittovaltioksi.
Ilmoita asiaton viesti
Näinpä, keitto on päästetty kiehumaan yli jo aikoja sitten.
Enää ei tarvita muuta kuin muutaman täkäläisen multimiljonäärin massiivisella ’läpinäkyvällä’ 😀 kampanjoinnin tuella valtaan lobattu Trump-tyylinen populisti omine hoveineen höynäyttämään ’mamuille rajamuuri pystyyn’ tyylisen savuverhon takana kohkaamisella äänestäjät äänestämään itsensä taas kunnolla kuseen ja Voilà se 1% omistaakin sitten aivan kaiken, kuten nyt on herätty huomaamaan esim. USA:ssa.
Lähes satumaista eikö totta, 1% omistaa käytännössä aivan koko ’vapaan’ maailman, mutta aivan totta…on rotta.
Ilmoita asiaton viesti
Niin jäi semmoinen vielä mainitsematta, että pieniä ne ovat kuule pienyrittäjän ongelmat multimijonäärin ongelmiin verrattuna.
Että tsemppiä vaan…
Ilmoita asiaton viesti
Yrittäjälinjan puheenpartta työttömille jatkaen: ”Lopettakaa se ruikutus ja menkää töihin!”
Ilmoita asiaton viesti
Olen 1989 – 1991 luvun pienyrittäjäuhri.
Kun Suomi alkoi murentua laman seurauksiin, niin kaikki, toimivatkin yritykset kaadettiin.
Menetin sekä yritykseni että omaisuuteni. Vaikka olin yrittänyt löytää ostajia yritykselleni, sitä ei pidetty mitenkään tavoin mahdollisena.
Suomessa elettiin aikaa, jolloin ahneet loivat omaisuutensa vararikkoon menneiden yritysten rahoilla.
Samoin, yritykseni lainaan kiinnitettynä ollut kesämökkikiinteistöni, myytiin huutokaupalla alehintaan. Hinnalla, jolla tänään ostaisin hampurilaisen.
Hyväksikäyttöä on katsottu läpi sormien ja sitä on mahdotonta hyväksyä.
Kun nyt, vuosien jälkeen, olen jaksanut selvittää, miten raskauttavaa toimintaa suomalainen hallintovalta/pankit on/ovat käyttänyt/käyttäneet, ymmärrän hyvin yrittäjien katkeroitumisen.
Siksi, nyt on tärkeää toimia ja estää v. 1991 -1999 suomalaisten yritysten alasajo.
Tärkeää on palauttaa välittömästi väärin jaetut BF:n tuet ja antaa ne yrityksille, joilla on toimintaa ja innovaatioita tulevaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tommi, miltäs’ tämä sinusta tuntuu – peilaten omaa tilannettasi:
Tuore esimerkki Asia C‑710/19:
Ennakkoratkaisupyyntö – Henkilöiden vapaa liikkuvuus – SEUT 45 artikla – Unionin kansalaisuus – Direktiivi 2004/38/EY – Oikeus oleskella yli kolme kuukautta – 14 artiklan 4 kohdan b alakohta – Työnhakijat – Kohtuullinen määräaika, jotta työnhakija voi saada tietoonsa hänelle mahdollisesti sopivat työpaikkatarjoukset ja ryhtyä toimiin työllistyäkseen – Vastaanottavan jäsenvaltion tänä aikana työnhakijalle asettamat vaatimukset – Oleskeluoikeuden edellytykset – Velvollisuus työnhaun jatkamiseen ja siihen, että työnhakijalla on todellisia mahdollisuuksia työllistyä
Asiassa on kyse SEUT 267 artiklaan perustuvasta ennakkoratkaisupyynnöstä, jonka Conseil d’État (ylin hallintotuomioistuin, Belgia) on esittänyt 12.9.2019 tekemällään päätöksellä, joka on saapunut unionin tuomioistuimeen 25.9.2019, saadakseen ennakkoratkaisun asiassa G. M. A. vastaan Belgian valtio.
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=235716&pageIndex=0&doclang=FI&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=22299786
Ilmoita asiaton viesti
Karmeasta 1990-luvusta olemme onneksi jotakin oppineet. Yrittäjille tiedottaminen sekä avun hakeminen ja saanti on tehty kuitenkin kaiken kaikkiaan helpommaksi, vaikka kaikkien kohdalla se ei ole onnistunutkaan. https://www.yrittajat.fi/yrittajat/kaikki/a/talousvaikutukset/yrityksen-talousvaikeudet-621227
Ilmoita asiaton viesti