Työuupumusta on yhtä vaikea selittää kuin orgasmia

Otan tämän tekstin julkaistessani valtavan henkilökohtaisen riskin työurallani. Voi olla, että vuosien työ valuu viemäriin. Koen kuitenkin, että riski on sen arvoinen – mikäli siitä on muille apua.

Tämä kirjoitus on suunnattu kaikille, jotka eivät ikinä ole olleet työuupumuksen takia sairaslomalla. Tarkoitus on antaa työkalu kaikille meille, jotka joutuvat selittämään itsestään selviltä tuntuvia asioita uupumukseen asti.

Olen pitkällä sairaslomalla, näillä näkymin vuoden loppuun asti. Minut tuntevat ovat tilanteesta vähintään yhtä yllättyneitä kuin minä. Kaikista maailman ihmisistä vaikeinta on uskoa, että juuri minä olisin sairaslomalla. Eikä sitä tunnu kukaan muukaan juuri uskovan.

Olen iso, ruma ja karvainen: klassinen maskuliininen mies. Minun on helppo puhua asiasta, josta joku toinen saisi osakseen vain vittuilua. Kaiken lisäksi minun sairaslomani syyt ovat “katu-uskottavat”: en ole pitänyt kesälomaa kahteenkymmeneen vuoteen, ja viimeiset kaksi vuotta olen vetänyt perässäni kivirekeä nimeltä avioero. Kamelin selkä katkesi, ihmiskoneesta meni laturi rikki. Mies nukkuu, mutta ei enää palaudu.

Moni on uupunut. Joka viides suomalainen kärsii vuosittain lievästä työuupumuksesta. Ilmiö on sinänsä yleinen, mutta se on tabu. Harva haluaa puhua siitä julkisesti, varsinkin kun vastaanotto saattaa olla vähättelevä. Nouset nyt sieltä sohvalta ja alat vain tekemään. Ota itseäsi niskasta kiinni.

Kaikkein raskaimpia ovat tilanteet, joissa kanssaihmiset ottavat toisen ihmisen väsymyksen henkilökohtaisesti. Itse olen ollut niin väsynyt, etten herää herätyskelloon tai kännykän soimiseen. Se ei ole henkilökohtaista. Välillä vain on vain päiviä, jolloin makaan sängyssä puoliunessa enkä saa mitään aikaiseksi.

Kun olet sairaslomalla, kaikki tekemisesi kyseenalaistetaan. Miksi jaksoit tehdä asian A, mutta et asiaa B? Tviittaan paljon arjestani, ja saan siksi siitä myös kysymyksiä. Saattaa näyttää siltä, että olen keskellä viikkoa vetämässä päiväkännejä, vaikka pitäisi olla sängyssä lepäämässä.

Todellisuudessa viimeinen asia mitä väsyneen kannattaa tehdä on jäädä yksin kotiin mätänemään. On parempi nähdä ystäviä ja käydä edes jossakin.

Kesällä sain palautetta siitä, kun olin monta päivää rannalla kauniiden nuorten naisten kanssa. Juuri muuta en silloin jaksanut tehdä, vaikka en itse omaa väsymystäni ollut vielä tajunnut. Ystävät tulivat hakemaan kotiovelta ja veivät muutaman sadan metrin päähän pelaamaan petankkia tai krokettia. Mutta siellä se Hermusen poika internetissä elostelee naisseikkailuillaan, vaikka pitäisi olla kunnon ihmisen lailla tekemässä kunnon ihmisten juttuja.

Entäs harrastukset? Jos Janne soittaa vapaa-ajalla bändissä, saako sairaslomalla käydä bänditreeneissä? Entä jos bändillä on keikka, josta se saa rahaa, pitääkö keikka perua? Jannehan on de facto töissä, vaikka pitäisi olla sängyssä lepäämässä.

Entä saako Pirjo trimmata sairaslomalla koiria, jos hän on niin taitava, että saa siitä rahaa? Tai saako Tommi heittää viikonloppukeikkaa baaritiskin takana, jos lääkäri on määrännyt sairaslomalle?

Ymmärrän, että tämä voi ihmetyttää. Sairaslomallahan pitäisi palautua. Mutta palautumista tukee kaikki mielekäs tekeminen, mukaan lukien ne harrastukset, joista joku on valmis maksamaan.

Saikkulappu ei ole kielto tehdä asioita, vaan lupa olla tekemättä asioita.

Jos en jaksa tuijottaa läppärin näyttöä täyttä päivää, se ei tarkoita ettenkö voisi jonakin iltana istua tutulla baaritiskillä viisastelemassa pohjahiivaoluen käymisprosessista.

Aivan samalla tavalla sairaslomalla saa käydä kuntosalilla, vaikka olisikin häpeissään valehdellut työkavereille olevansa saikulla selkävaivan takia. Tai trimmata koiria tai keikkailla bändin kanssa, vaikka verottaja sen työksi tulkitseekin.

Minun kohdallani tilanne on helppo, sillä minun vaivani ei ole korvien välissä. Olen “vain” polttanut itseni fyysisesti loppuun. Teknisesti ottaen olen ylikunnossa samalla tavalla kuin liian pitkää ja liian kovaa treenannut ammattiurheilija. Työuupumus voi kuitenkin olla henkistä, vaikka se näyttää aivan samalta: ihminen ei välttämättä herää herätyskelloon, päivisin ei pysy hereillä ja öisin ei nuku. Se on silti aivan yhtä todellista, ja sen selittely ja todistelu aivan yhtä turhauttavaa. Voin luvata, että hyvin harva haluaa olla sairaslomalla – varsinkin kun sitä joutuu koko ajan puolustelemaan.

Väsymys on hyvin yksilökohtaista, sekä henkilökohtaista. Ulkopuolisen on sitä vaikea ymmärtää, jos ei siitä ole omakohtaista kokemusta. Omien tekemisten ja tekemättömyyksien raportointi on siksi hyvin turhauttavaa. Lisäksi selitysten tivaaminen väsyneeltä ihmiseltä on yhtä hyödyllistä kuin humalaisen kanssa väittely. Näitä keskusteluja on turha käydä silloin, kun toinen osapuoli on juuri viettänyt vuorokauden sängyssä.

Kokonaisvaltaista väsymystä on yhtä vaikea selittää kuin orgasmia. Vietin juuri taas lähes vuorokauden sängyssä, unen ja valveen rajamailla. Toisaalta kirjoitan tätä aamuyöllä viideltä, täysin virkeänä. Nämä ovat tänään vuorokaudesta ne tunnit, jolloin olen hereillä, mutta sitäkin on mahdoton ennustaa etukäteen.

Minä olen hyvä ilmaisemaan itseäni. Silti minäkään en aina jaksa selittää, miksi olen ollut tai en ole ollut jossakin. Saattaa olla, etten edes katso kännykkää lähes vuorokauteen, koska sairasloma antaa siihen luvan. Lupa olla tekemättä.

Olen väsynyt ja palaudun tekemällä asioita, joita jaksan ja joista pidän. Joskus se tarkoittaa petankkia puistossa, päiväkaljaa Roballa tai kurpitsan kaivertamista Halloweenina baaritiskillä. Toivon, että myös muut väsyneet saavat luvan tehdä mielekkäitä asioita ja parantua sen sijaan, että he joutuisivat muiden tuomioiden pelossa piilottelemaan neljän seinän sisällä.

Jos tästä ei mitään muuta jäänyt mieleen, niin toivottavasti seuraava: anna väsyneen ihmisen tehdä sitä, mikä häntä palauttaa. Tuomitsematta.

TommiHermunen
Sitoutumaton Helsinki

Yrittäjä. Työnantaja. Moninkertainen maahan- ja paluumuuttaja. Minulla ei ole poliittisia luottamustehtäviä tai sitoumuksia, minkään puolueen jäsenkirjaa enkä ole ehdolla yhtään mihinkään.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu