Hallituskriisin päätöstä ei näköpiirissä

Reilut puoli vuotta on kulunut siitä, kun nykyinen hallitus aloitti toimintansa. Hyvin ei ole mennyt, siitä lienee varsin vahva konsensus läpi Suomen. Lupauksia on osin niiden epärealistisuudenkin takia jäänyt vähemmän yllättäen pitämättä, hallituksen ohjelma on riittämätön ja taloudenhoito kestämätöntä. Tämän ovat Kristillisdemokraatit ja muut oppositiopuolueet tuoneet esille useaan otteeseen.
 
Sirpa Paatero sai Posti-kohun myötä lähteä. Saman kohun saattelemana myös luottamus pääministeriin koki sellaisen kolhun, että nyt myös Antti Rinne on ulkona. Posti-kohun myötä ja sen jälkimainingeissa ulkoministeri Pekka Haaviston väitetyt tekemiset ISIS-vaimojen lasten Suomeen tuomisessa ovat jääneet liian vähäiselle huomiolle, mutta sekin lisää nykyisen hallituksen sotkuisuutta.
 
Väki vaihtuu, mutta mikäli hallituspohja ja -ohjelma säilyy on vaikea uskoa, että mikään todellisuudessa muuttuu. SDP:n ja Keskustan välit lienevät aiempaakin kireämmät. Keskustan ja Vihreiden erot eivät häviä minnekään, joten mm. ilmastoon ja yrittäjyyteen liittyvissä päätöksissä tulee vallitsemaan jatkossakin vahva erimielisyys. Mikäli sekoilu muiden hallituspuolueiden kohdalla jatkuu ja alamäki gallupeissa jyrkkenee, riittääkö Keskustan väelle enää tämä pääministerin vaihto vai halutaanko lopulta kuitenkin vaihtaa koko hallitus?
 
Harmillisinta tässä koko kriisissä on kuitenkin se, että usean maamme asioista päättävän tahon aika kuluu kaikkeen muuhun kuin siihen, mikä on heidän toimenkuvansa. Kansan syvissä riveissä päätöksentekijöidemme luotettavuus ja uskottavuus on lisäksi kokenut jälleen uuden kolauksen. On selvää, että hallituspuolueiden yhteinen suunta kaikista mainospuheista huolimatta näyttäisi puuttuvan. Jokainen taho tuntuu touhuavan omiaan toisten tietämättä.
Nykyisen hallituspohjan muodostavien puolueiden ajatusten tiedettiin jo alusta alkaen eroavan keskenään monessa asiassa todella paljon, joten siinä mielessä nykytilanne ei yllätä. Siitä huolimatta tämä sekoilu ja sooloilu mm. niin Postin tilanteen kuin Al Holin ISIS-leirin lasten suhteen on ylittänyt monet ennakko-oletuksetkin. Ja vaikka yhteinen taival näistä kohuista huolimatta näyttääkin jatkuvan, on selvää, että puolueiden välisistä eroista johtuen uusia vastaavia tilanteita on tulossa. Tämä saaga ei valitettavasti pääty tähän.
 
Ja se on sääli. Sillä sen sijaan, että politiikan kentällä sooloiltaisiin, riideltäisiin ja kaivauduttaisiin yhä syvemmälle omiin puoluepoteroihimme, tulisi fokuksen olla Suomen asioiden yhteisessä, viisaassa ja pitkäjänteisessä hoitamisessa. Siinä on ollut ja on tulevaisuudessakin aivan riittämiin tekemistä jokaiselle hallitukselle. Varmaa on myös se, ettei Suomella ole varaa polkea paikallaan neljää vuotta. Toivottavasti nykyinen hallitus alkaa tekemään maatamme hyödyttäviä päätöksiä tai muussa tapauksessa vaihtuu kokonaan jo ennen kevättä 2023. Puoluerajat ylittävä yhteinen linja ja yhteistyö on elintärkeää Suomelle ja, mikäli sitä ei nykyisellä hallituspohjalla saada aikaan, on tilalle noustava tahoja, jotka siinä onnistuvat.
TommiTer

31-vuotias turkulainen poliitikko (KD), valmistunut tradenomi, toisen vuoden filosofian opiskelija (UTU), onnellinen aviomies sekä kristitty. Vapaa-ajalla perheen ja ystävien lisäksi aikaa kuluu mm. lätkän, kirjojen ja musiikin parissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu