Hyvinvoivat omaishoitajat yksilön ja yhteiskunnan etu

Hiljattain julkaistu selvitys (Keväjärvi, Lindholm ja Reiman 2020) omaishoitajien hyvinvoinnista ja tarpeista on edellisen osalta karua luettavaa. Selvitykseen haastatellut omaishoitajat kokevat tulleensa laiminlyödyiksi, väärinymmärretyiksi, ja elävänsä sekä henkisessä että taloudellisessa epätoivossa. ”Älkää ruvetko omaishoitajaksi. Ei makseta mitään, menetätte järkenne ja elämänne.”, toteaa eräs omaishoitaja haastattelussaan (Keväjärvi ym. 2020, 17).
Samanaikaisesti omaishoitoon panostaminen on kuulunut sekä edellisen että nykyisen hallituksen kärkihankkeisiin. Lakia omaishoidon tuesta (937/2005) päivitettiin viimeksi Juha Sipilän hallituksen toimesta vuonna 2016. Kärkihankkeista ja päivitetyistä lakipykälistä huolimatta omaishoidon asemassa, omaishoitajien jaksamisessa, ja yhteiskunnan asenteessa omaishoitoa kohtaan vaikuttaa yhä edelleen olevan parannettavaa. Vaikka jokainen omaishoitaja ei voikaan pahoin, on selvää, että matka sanoista käytännön tekoihin on vielä kesken.
Omaishoitoon kannattaa panostaa, sillä se on hyödyksi niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Omaisesta huolehtiminen on itsessään arvokasta työtä, ja lisäksi sen myötä monella iäkkäällä tai vammautuneella henkilöllä on mahdollisuus asua turvallisesti kotona pidempään. Yhteiskunnalle omaishoito on hyödyksi mm. selkeästi muita hoitomuotoja edullisempana vaihtoehtona. Ilman omaishoitoa yksin vanhustenhoitoon kuluisi vuosittain yli kolme miljardia euroa enemmän (Keväjärvi ym. 2020). Väestörakenteen muutoksen myötä mm. vanhuspalveluiden tarve kasvaa tulevina vuosikymmeninä entisestään. Omaishoito voikin hyvin hoidettuna olla yksi vastaus siihen, miten kykenemme tuohon tarpeeseen vastaamaan.
Näitä hyötyjä ei kuitenkaan saavuteta ilman hyvinvoivia ja terveitä omaishoitajia. Omaishoidon suurimpina kipukohtina pidetään avun ja tuen puutetta, henkistä ja fyysistä uupumusta sekä sosiaalisten verkostojen riittämättömyyttä (Shemeikka ym. 2019). Näihin haasteisiin on onneksi myös ratkaisuja. Ensinnäkin omaishoitajien lakisääteisten vapaiden käyttöä on lisättävä nykyisestä. Tällä hetkellä vain hieman yli puolet omaishoitajista käyttää vapaitaan (2-3 vrk/kk). Tähän on usein syynä hoidettavalle räätälöidyn sijaishoidon löytymisen ja saatavuuden niukkuus. Kunnan on kuitenkin mahdollista vastata tähän kehittämällä mm. koti- ja perhehoitoa. Toiseksi, omaishoitajien osaamisesta ja terveydestä on huolehdittava riittävin ja säännöllisin koulutuksin, kyselyin ja tarkastuksin. Erityisesti uusien omaishoitajien koulutukseen ja tukeen sekä hoitopaikkana toimivan kodin olosuhteisiin on kiinnitettävä huomiota. Kolmanneksi, hoitotukipäätösten tulee syntyä nopeammin ja tiedonhaussa on suosittava ns. yhden luukun palveluita. Omaishoitotilanteen tunnistamista tulee lisäksi helpottaa yleistä tietoisuutta lisäämällä. Tällä on vahva ennaltaehkäisevä vaikutus omaishoitajien hyvinvointiin ja jaksamiseen tulevaisuudessa.
Uskon jokaisen pitävän omaishoitoa arvokkaana työnä. Tällä hetkellä tämä arvostus näkyy kuitenkin liian usein vain kauniiden ajatusten ja teoreettisten linjausten muodossa. On aika siirtää nämä ajatukset ja sanat käytännön ratkaisuiksi. Korjataan omaishoitoa vaivaavat käytännön haasteet, ja huolehditaan omaishoitajien hyvinvoinnista ja jaksamisesta, jotta he vastaavasti kykenevät huolehtimaan omaisistaan. Tästä hyötyy sekä yksilö että yhteiskunta, ja vain tällä tavoin kykenemme osoittamaan, että todella arvostamme omaishoitoa ja -hoitajia.
Tekstiin luetut selvitykset linkkeineen
- Keväjärvi, Lindholm ja Reiman: Että joku näkee mut – Omaishoitajan hyvinvointi ja tarpeet (2020)
https://bit.ly/3rrTzqE
- Shemeikka, Pitkänen, Saarinen ja Vuorento: Kuntoutuksesta tukea omaishoitajien arkeen (2019)
https://bit.ly/39Xs56i
- STM: Omais- ja perhehoidon kehitys vuosina 2015-2018 (2018)
https://bit.ly/36PQl8o
Yleistä tietoa omaishoidosta
- Omaishoitajaliitto
https://omaishoitajat.fi/
- Turun seudun omaishoitajat ry
https://www.omaishoitokeskus.fi/
Tämä suhteellisen vahva toimeentulon ja vapaa-päivien ja verkostoitumisen puute on korjattava kyllä!
Mutta pienilläkin yhteisillä tuloilla tai vaikka jommankummankin tuloilla kannattaa ehdottomasti hoitaa lähimmäistään, se on yksi siunaavimpia asioita mitä ihminen voi loppujen lopuksi täällä kokea, josta jää syvä kiitollisuus elämän varrelle.
Mistä Tommi tämä asia on tullut merkitykselliseksi sinulle?
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin! Omaishoito on kaikin puolin kannatettava hoitomuoto. Etujen lisäksi siinä toteutuu lähimmäisenrakkaus tavalla, jota toivon yhteiskunnastamme aina löytyvän.
Sitten kysymykseesi viitaten, niin omalla kohdalla kiinnostus tähän aiheeseen ja sen merkityksellisyys on oikeastaan kolmen asian summa.
1. Omakohtainen kokemus
Olen seurannut läheltä omaishoitotilanteita, ja nähnyt miten raastavaa se voi olla silloin, kun tukea ei saa ja pitää hoidon ja työssäkäynnin suhteen tehdään valintoja. Tehdäkö töitä ja miten paljon vs. miten hoitoa kaipaava pärjää sen ajan, kun olen poissa?
Lisäksi olen itse auttanut iäkkäitä läheisiäni mm. hoitamalla heidän kauppaostoksiaan (etenkin nyt korona-aikana) ja avustamalla siivoamisessa. On ollut hankalaa löytää opintojen ja töiden ohella aikaa tälle avustamiselle, vaikka pidän sitä molempia edellä mainittua tärkeämpänä. En toki ajattele, että tekemisistäni tulisi saada mitään tukea (en todellakaan mene omaishoitajasta noilla tekemisilläni), mutta ajatukset näitä aikatauluja pohtiessa menevät vääjäämättä omaishoitajiin, jotka joutuvat painimaan näiden samojen ja vielä hankalampienkin kysymysten kanssa jatkuvasti. Se tuntuu väärältä, kun kyseessä on kuitenkin sellainen hoitotyö, joka on arvokasta ja jonka soisi saavan myös ansaitsemansa arvostuksen.
2. Halu tietää aiheesta, jotta osaan olla hyvä päättäjä
Haluan olla päättäjä, joka selvittää päätettävät asiat itselleen ja muodostaa sen myötä mielipiteensä yhteiskuntaamme koskevista asioista. Kaikkea kukaan ei tietenkään voi tietää, enkä minä tee tässä poikkeusta. Pyrin kuitenkin oppimaan aiheesta kuin aiheesta mahdollisimman paljon. Erityisesti minua kiinnostavat ne ryhmät, jotka tuntuvat jäävän yleisessä julkisessa keskustelussa vähälle huomiolle. Jos heillä on kaikki hyvin, on tilanne hyvä. Usein tämä vähäinen huomio ei kuitenkaan tarkoita sitä, että asiat ovat hyvin. Päinvastoin asiat ovat usein silloin niin huonosti, ettei ole edes voimavaroja tuoda esille aiheen epäkohtia. Haluan, että meillä on yhteiskunta, joka on oikeudenmukainen ja pitää huolta jokaisesta jäsenestään. Kuulostaa kenties perinteisen poliittiselta lauseelta, mutta en sano sitä kliseenä, vaan tarkoitan sitä. Ei ketään tule nostaa toisen edelle, mutta jos on aloja tai ryhmiä, jotka ovat muita heikommassa asemassa, on heitä autettava ja puolustettava.
Olen lukenut männä vuosina muutaman kerran omaishoidosta ja mieleeni jäi tuolloin se, että tilanne ei ole hyvä. En kuitenkaan tarkemmin silloin syventynyt aiheeseen. Nyt vaalien lähestyessä tahdoin selvittää omaishoidon aseman ja omaishoitajien tilan itselleni perin pohjin, jotta todella tietäisin asiasta. En halua puhua pehmoisia tai latteuksia, vaan selvittää asiat ensin ja ottaa kantaa vasta sitten. En nytkään ajattele tietäväni kaikkea, mutta uskoakseni omaan jo informoidun kannan omaishoidosta 🙂
3. Selvitykset tekivät aiheen erityisen merkitykselliseksi.
Erityisesti Keväjärven yms. selvitys puhutteli. Omaishoitajien haastattelut olivat karua luettavaa ja heidän tuntemuksensa sekä omaishoidon yleinen asema herättivät oman auttamisen halun. Näin arvokkaan työn tekemisen ei kuulu tuntua tuolta. Lisäksi olen mielessäni pitkään pohtinut sitä, miten yhteiskuntana selviämme väestörakenteen muutoksen tuomista haasteista esim. vanhuspalveluiden suhteen. Omaishoito on erittäin varteenotettava ratkaisu tuolle haasteelle.
Toivottavasti nämä vastaukset toivat hieman selvennystä ajatuksiini ja vastasivat kysymykseesi!
Ilmoita asiaton viesti
Upeeta Tommi, toivon sulle siunausta kaikessa tässä oikein sydämen pohjasta!
Ilmoita asiaton viesti
Omaishoito on vapaaehtoistyötä. Se ei vaadi nykyisellään mitään sopimuksia viranomaisten kanssa. Läheisiään voi hoitaa, jos sitä haluaa.
Viranomaisen rooli omaishoidossa on maksaa muutama ropo ns omaishoitajan palkkaa. Kysehän on niin mitättömistä summista useimpien kohdalla. Kun pieni korvaus lisätään muiden ansioiden päälle, jää roposesta puolet työntekijälle.
Koko systeemi on pilkantekoa omaishoitajan työstä. Kokeilin itse tuota kolmisen vuotta. Kun dementoitunut ja monisairas hoidettava tarvitsee apua ja valvontaa mihin tahansa vuorokauden aikaan ja joudut hoitamaan hänen ihan kaikkia asioitaan, niin 200 euron korvaus kuussa työstä on lähinnä raskasta vinoilua.
Leipätyössäni palkkani oli 30 kertainen omaishoitajan palkkaan nähden. Leipätyö rasitti vähemmän kuin hoitotyö ja työpäivä oli rajatumpi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, ei auta itku näillä markkinoilla, vaikka monesti itkettääkin. Hoidiks Juha vanhempaas?
Ilmoita asiaton viesti
Hoidin kahtakin. Isä pääsi yli 100v iän ja tarvitsi vähemmän apua. Hänen päänsä toimi kuin nuorella ihmisellä. Osti viimeisimmän älykännynsä 99v iässä ja sanoi Gigantin myyjälle, että älä poika tyrkytä mulle iPhonea, se on ihan surkea, olen kokeillut, anna Android-luuri kaikilla herkuilla.
Äiti elää edelleen ja on siinä kunnossa dementian takia, että joutui hoitokotiin.
Ilmoita asiaton viesti
Erityisesti omien vanhempien hoitamista suosittelen ihmisen tärkeimpänä kasvu prosessinakin. Vanhainkotien ja vanhusten palvelutalojen Suomessa se ei tule heti edes mieleen. Eikä minullekaan tullut vielä oman Isän kohdalla, vaikka joku viisaaampi yritti korvaani sitä kuiskutella! Ei sitten millään.
Kun äidillä oli edessä Kauppiin joutuminen se tuli siihen hetkeen aivan kuin nenä päähän, itsestään selvyytenä, EI! Minä asettaudun tähän virkaan.Enkä muusta niin elämässäni kiitä kuin siitä! Sain itse niin suuren lahjan!
Ilmoita asiaton viesti