100 mrd. pois Helsingin pörssin markkina-arvosta

Laskeskelin tänään huvikseni, paljonko sijoittajilta on hävinnyt rahaa viimeisten parin vuoden kuluessa. Sain aikaan seuraavat laskelmat:

Helsingin pörssin markkina-arvo on tämän päivän kursseilla noin 275 mrd. euroa. Tästä arviolta puolet on kotimaisessa omistuksessa. Lukema voi olla isompikin, koska ulkomaiset sijoittajat ovat vetäytyneet Helsingin pörssistä tämän vuoden aikana, mikä näkyy Helsingin pörssin alisuoriutumisena.

Helsingin pörssi hintaindeksin kolmen vuoden huiput ajoittuvat syyskuulle 2021. Tuolloin indeksin lukema oli noin 13450. Nyt lukema on 9530. Laskua on siis 29%.

Sallittakoon pieni epätarkkuus, mutta tätä menetelmää käyttäen pörssin markkina-arvo oli huipussaan noin 387 mrd. Laskua on siis tullut noin 110 mrd. euroa.

Tämä lukema ei kuitenkaan sisällä kahden vuoden osinkoja, jotka sijoittajille maksettu tänä aikana. Toisaalta osingot kattavat korkeintaan saman ajankohdan inflaation, joten reaalisesti Helsingin pörssin sijoittajilta on hävinnyt runsaat 100 miljardia euroa.

Entä osingot huomioiden?

Jos nyt kuitenkin kiinnostaa osinkokorjattu ”tuotto”, se on helposti laskettavissa pörssin tuottoindeksistä. Osinkokorjattuna huipuista ollaan tultu alas 21% eli noin 73 miljardia euroa.

Jos nyt käytetään tuota pyöreää 100 miljardin euron summaa ja oletetaan, että puolet pörssin omistuksesta on kotimaisissa käsissä, ”köyhtymistä” on tapahtunut noin 50 miljardin verran. Jokaista suomalaista kohti on siis tullut 10.000 euroa turskaa.

Samaan aikaan laskua asuntojen ja kiinteistöjen arvossa

Suomalaisten varallisuudesta kuitenkin suurempi osa on asunnoissa ja kiinteistöissä. Kehitys on ollut saman suuntaista, mutta varmaankin huomattavasti loivempaa. Silti voinee arvioida, että lähes saman verran on hävinnyt kotitalouksien varallisuudesta asuntojen laskun myötä.

Ei ole helppoa kapitalistillakaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu