Asuntorakentaminen vahvassa vedossa

Eilen YIT julkisti heinä-syyskuun osavuosikatsauksensa. Valmiiden myymättömien asuntojen määrä oli laskenut 63 %. Kauppa oli siis käynyt hyvin. Tästä syystä yhtiö oli lisännyt asuntotuotantoaan selvästi. Tällä hetkellä yhtiöllä on rakenteilla yli 50% enemmän asuntoja kuin vuosi sitten, hieman yli 1000 kpl.

Rakennusteollisuuden näkymät ovat hyvin kaksijakoiset: toimitilarakentaminen on vaisua, mutta asuntorakentaminen kasvaa vahvasti. Rakennusteollisuuden mukaan tänä vuonna aloitetaan Suomessa noin 44.000 uuden asunnon rakentaminen.

Kehitys on hyvin saman suuntaista useissa muissakin maissa. Alla asuntorakennuksen  aloitusten tai rakennuslupien vuosimuutoksia eri maissa. Kuvaaja on kaapattu Uponorin Q3-presentaatiosta, joten se rajoittuu yhtiön toimintamaihin.

Vahvaa asuntorakentamisen kasvu näyttää olevan Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa, Espanjassa, Tanskassa, Yhdysvalloissa ja Alankomaissa. Yllättäen Norja ja Kanada näyttäisivät olevan poikkeuksia.

Asuntorakentamisen kasvu ruokkii talouskasvua ja verotuloja

Asuntorakentamisen kasvu on hyvä asia monessakin mielessä. Asuntoja rakennetaan pääasiassa kasvukeskuksiin ja tarjonnan lisäys hillitsee asuntojen hintojen nousupainetta. Nordea totesikin syyskuun asuntomarkkinakatsauksessaan asuntomarkkinoiden kuumimman vaiheen olevan takanapäin.

Asuntomarkkinakatsaus Q3-2021 – Helle väistyy | Nordea Corporate

Asuntorakentamisen vilkastuminen tekee hyvää myös julkiselle taloudelle, sillä yli kolmannes asunnon hinnasta on veroja ja muita julkisen sektorin maksuja. Rakennusteollisuuden mukaan jopa lähes puolet.

Uuden asunnon hinnasta liki puolet veroja – Rakennusteollisuus RT ry

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu