Asuntorakentamisessa suoranainen romahdus

Tänään suomalainen SRV ja ruotsalaiset NCC ja Bonava julkaisivat tammi-maaliskuun osavuosikatsauksensa. Kaikkien näiden yhtiöiden osalta pudotus asuntorakentamisessa on melkoinen. Huomenna Lehto julkaisee omat lukunsa ja YIT ensi viikolla. YIT ehti kuitenkin jo viime viikolla varoittaa heikosta asuntomarkkinasta.

Alla on SRV:n asuntorakentamisluvut. Rakenteilla olevien asuntojen määrä on enemmän kuin puolittunut. Omaperusteinen tuotanto on käytännössä lopahtanut, sijoittajamyynti vetää vielä jonkin verran.

Ruotsalaiset Bonava ja NCC toimivat myös Suomessa. Tilanne koko Pohjoismaissa näyttää melko samanlaiselta. Bonavan asuntomyynti putosi 62% ja asuntoaloituksetkin lähes viidenneksellä. Sama suunta näyttää olevan myös NCC:llä.

Bonava

NCC

Korkojen nousu toimii odotusten mukaisesti. Samaan aikaan Suomen Pankki varoittaa kotitalouksien velkaantumisen riskeistä. Jos asuntomarkkinoiden matalasuhdanne jää pitkäaikaiseksi, talouden muilla sektoreilla on vajeessa paikkaamista. Esimerkiksi vuonna 2020 talonrakennusurakoiden arvo oli lähes 20 miljardia euroa ja valmistuneen asunnon hinnasta on noin puolet veroja.

Valopilkkuna julkinen rakentaminen ja toimitilat

Valopilkkuna toimitilat ja erityisesti NCC:n tapauksessa julkinen rakentaminen ja infrastruktuurirakentaminen. Myös SRV sai hyvin urakkatilauksia ja tilauskanta jopa hieman kasvoi.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu