Automaattinen pankkituki?

Reutersin uutisointi koskee Iso-Britanniaa, mutta sama mekanismi toimii uskoakseni myös euroalueella. Jutun pihvi on siinä, että korkojen nousu yhdessä voimassa olevan määrällisen kevennyksen (QE) kanssa luo olosuhteet, jossa pankit saavat tuloa tallettamalla keskuspankin rahaa keskuspankkiin.

Britannia on euroaluetta pidemmällä korkojen nostoissa. Joulukuussa keskuspankin pankeille maksama talletuskorko nousee 3,5 prosenttiin ja arvioiden mukaan tammikuussa 4,25 prosenttiin. Pankeilla on edelleen 895 mrd. puntaa olemattomalla korolla saatua pitkäaikaista keskuspankkirahoitusta.

Näin pankki voi tallettaa keskuspankilta nollakorolla lainaamaansa rahaa keskuspankkiin 3-4% korkoerolla. Järjestelyn on laskettu maksavan Englannin keskuspankille 30 miljardia puntaa vuodessa, ainakin kahden vuoden ajan.

Englannissa Reutersin mukaan keskuspankki on tilittänyt tähän mennessä tulleet QE-tuotot valtiolle. Nyt valtio (eli veronmaksajat) joutuu vastaavasti kattamaan keskuspankille aiheutuvat QE-tappiot.

Euroalueella tulee sama mekanismi eteen korkojen nousun myötä. Käsittääkseni myös keskuspankin voittojen ja tappioiden käsittely on yhdenmukainen verrattuna Englannin keskuspankkiin.

Bank of England projects more than 30 billion pounds of annual QE losses (yahoo.com)

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu