Bidenin verolinjaukset voivat johtaa romahdukseen

Joe Biden aikoo Bloombergin tietojen  mukaan esittää ensi viikolla myyntivoittoveron merkittävää kiristämistä. Yli miljoona dollaria ansaitsevien osalta vero kaksinkertaistuisi nimellisesti 39,6 prosenttiin, mutta tosiasiallisesti 43,4 prosenttiin (Obamacare-maksu huomioiden).

Bidenin hallinto suunnittelee lisäksi kiinteistöverojen nostoa. Biden on linjannut, että erityisesti yli 400.000 dollaria ansaitsevien verotusta nostetaan. Näillä korotuksilla on tarkoitus osaltaan rahoittaa 2500 miljardin dollarin infrastruktuuriohjelmaa ja 1500 miljardin dollarin perheiden tukiohjelmaa.

American Families Plan sisältää mm:

  • 225 milj. dollaria lasten hoitoon
  • 200 milj. dollaria esiopetukseen
  • 225 milj. dollaria äitiyslomiin
  • maksuttoman kunnallisen college-koulutuksen

Näin eurooppalaisesta ja pohjoismaisesta näkökulmasta näyttää, että Bidenin opit on haettu pohjoisista hyvinvointivaltioista. Perheiden kannalta tämä kuulostaa hienolta. Monien mielestä yli 400.000 ansaitsevien veroja on varaakin korottaa roimasti,  mutta asialla on kääntöpuolensa.

Kannustaa myymään tänä vuonna

Wall Streetin kommentoijat totesivat että tämä saa aikaan myyntipaineita tänä vuonna. Esimerkiksi Wells Fargo Investment Instituten Sameer Samana totesi, että tällä olisi merkittävämpi vaikutus markkinoihin kuin yhteisöveron korotussuunnitelmilla. Tämä kun vaikuttaisi suoraan ihmisten käyttäytymiseen.

Kommentoijat odottivat ettei esitys mene sellaisenaan läpi, vaan tulee laimenemaan merkittävästi. Kommentoijat kuitenkin pelkäsivät, että tämä on ”vähemmän markkinamyönteisen” politiikan alku.

Wall Street on Tax Plan: ‘It Will Incentivize Selling This Year’ – Bloomberg

Biden’s ‘American Families Plan’ is coming. What’s in it? – MarketWatch

Mitä myyntipaine saisi aikaan?

Bank of American mukaan osakerahastoihin on viimeisten viiden kuukauden aikana virrannut uutta rahaa 576 miljardia dollaria. Tämä ylitti edellisten 12 vuoden nettomerkinnät.  Suunta  voisi kääntyä vastakkaiseksi. Myyntipaine voisi saada aikaan globaalin laskukierteen.

Eurooppa voisi suhteellisesti hyötyä, jos pääomia siirtyisi Yhdysvaltain osakemarkkinoilta Eurooppaan, mutta kokonaisuus olisi karu. Markkinoilla on tapana reagoida voimakkaasti.  Pahimmillaan negatiivinen kierre voisi johtaa omaisuusarvojen laskiessa pakkomyynteihin ja vuoden 2008 kaltaiseen tilanteeseen. Liikkuvia tekijöitä on niin paljon, ettei kukaan osaa ennustaa lopputulosta.

En missään nimessä vastusta infrastruktuurin parannuksia enkä perheiden tukemista, mutta toivon että Bidenin hallinto tekee harkittuja siirtoja.

 

 

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu