Britannian veronalennukset näyttävät suuntaa

Liz Truss voitti konservatiivipuolueen puheenjohtajuuden ja sitä kautta pääministerin paikan rohkeilla verolinjauksilla. Hänen hallituksensa alentaa palkansaajien verotusta ja peruu suunnitellun yhtiöverojen korotuksen. Trussin veropaketin arvo on noin 30 miljardia puntaa.

Verokilpailukyvyn vertailussa Britannia näyttäisi nykyisin sijoittuvan OECD-maiden keskikastiin tai hieman sen alapuolelle palkansaajien verotuksessa ja yritysverotuksessa. Kulutusveroissa Britannia näyttäisi niin ikään olevan keskikastia.  Kiinteistöjen verotus Britanniassa on taulukon mukaan varsin korkealla tasolla, mutta yhdessä suhteessa Britannia on OECD-maiden ykkönen: rajat ylittävän verotuksen suhteen. Tästä taulukosta sitä ei pysty suoraan päättelemään, mutta olettaisin sen liittyvän Britannian laajaan veroparatiisiverkostoon. Viro on muuten tämän taulukon mukaan OECD-maiden ykkönen verokilpailukyvyssä.

2021 International Tax Competitiveness Index | Tax Foundation

Britannian talouden näkymät eivät ole brexitin jäljiltä kovin hyvät, joten jotain on tehtävä taloudellisen kasvun käynnistämiseksi. Koska Suomen talous on kärsinyt ja kärsii samoista ongelmista, on mielenkiintoista mitä Britannia saa uudistuksellaan aikaan.

30 miljardia puntaa on noin 1,5% Iso Britannian bruttokansantuotteesta. Veronalennuksen pitäisi siten saada kunnollinen kasvuhyppy tai useita vuosia kestävä kasvun nopeutuminen, jotta ennestään alijäämäinen julkinen talous ei ajautuisi vaikeuksiin. Iso Britannian julkinen velka on nyt noin 95% bruttokansantuotteesta.

Ajatushautomo Institution for Fiscal Studies (IFS) pitää päätöstä uhkapelinä, joka todennäköisesti johtaa budjettivajeen kasvuun 3,5% vuotuiselle tasolle. Ajatuspaja, jota Reutersin mukaan pidetään puolueettomana, ei usko veronalennusten maksavan itseään takaisin.

UK tax cuts risk ’unsustainable’ debt rise – think tank (msn.com)

Tunnetuin esimerkki veronalennusten vaikutuksesta on Reaganin kauden verouudistukset. Ne johtivat työllisyyden kohoamiseen, inflaation laskuun ja vahvaan kansalaisten reaalitulojen kasvuun. Vastineeksi budjettivaje kasvoi ja muuttui pysyväksi.

Reagan tax cuts – Wikipedia

Suomen kannattaa seurata hyvin tarkkaan, mitä Britanniassa tehdään, ja millaisia vaikutuksia päätöksillä on.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu