Digitaalinen Euro

EKP esitteli yhdeksän kuukautta sitten digirahahankkeen, joka tänään nytkähti askeleen eteenpäin. Edessä on pari vuotta kestävä tutkintavaihe, jonka jälkeen EKP:n digilompakko voitaisiin lanseerata noin kolmen vuoden kuluessa.

Hanketta kehitetään yhdessä kansalaisten, kauppiaiden ja maksutoimialan kanssa. Digirahalle on on asetettu tavoitteeksi olla riskitön, helposti saatava ja tehokas. Setelirahaa tai pankkijärjestelmää rahalla ei olisi tarkoitus korvata.

Eurosystem launches digital euro project (europa.eu)

Digilompakko olisi vain käyttörahoja varten

Reutersin mukaan EKP:ssä tiedostetaan, että turvallinen tili EKP:ssä voisi kriisitilanteessa tyhjentää rahat pankeista. Siksi digilompakkoon määriteltäisiin alhainen enimmäissumma, esimerkiksi 3000 euroa. Pankit jäisivät edelleen isompien summien säilyttäjiksi ja siirtäjiksi.

EKP:n tarkoitus ei olisi viedä liiketoimintaa pankeilta. Sen sijaan digirahan käyttöönotto olisi kylmä suihku amerikkalaisille luottokorttiyhtiöille Visalle ja Mastercardille. Se olisi myös vastine esimerkiksi Facebookin vastaaville hankkeille ja kryptovaluutoille, sikäli kuin viimeksi mainittuja käytetään maksutarkoituksissa.

Pikkusummat anonyymisti

Nettikiristyksiin EKP ei digilompakkoa ole tarkoittanut. Kaavailujen mukaan vain alle sadan euron siirrot olisivat anonyymeja.

Rahapolitiikan väline tulevaisuudessa?

Hankkeeseen kriittisesti suhtautuvat ovat maininneet uhkakuvan, että käteisestä luovuttaisiin jonakin päivänä. Sen jälkeen keskuspankki voisi pakottaa rahaa liikkeelle negatiivisella korolla tai  käyttää digilompakkoa helikopterirahan lähettämiseen kuluttajille.

Factbox: ECB to launch digital euro project | Reuters

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu