Draghin suunnitelma Italian talouden uudistamiseksi

Mario Draghi esitteli 222 miljardin euron suunnitelman Italian talouden kääntämiseksi. Suunnitelman perustana on saada erityisesti nuoret ja naiset töihin. Italiassa nuorisotyöttömyys on 30 prosenttia ja monet naiset työelämän ulkopuolella.

Italia satsaa julkisen hallinnon palveluiden digitalisaatioon ja nopeaan internettiin sekä kannustaa myös yrityksiä satsaamaan digitalisaatioon.

Toinen iso satsaus on päivähoito sekä vanhus- ja vammaispalvelut, jolla pyritään saamaan naisia työelämään.

40 prosenttia summasta (89 mrd. Euroa) käytetään vihreisiin investointikohteisiin, kuten julkiseen liikenteeseen, nopeisiin junayhteyksiin, vesiväylien parannuksiin ja kierrätykseen. Investointien painopiste on heikosti kehittyneessä etelässä.

Koulutukseen ja tutkimukseen käytetään noin 14% summasta eli 32 mrd. Euroa. Tällä taistellaan mm. aivovuotoa vastaan. Suuri osa italialaisista lähtee ulkomaille opiskelemaan, eikä koskaan palaa.

Terveydenhuoltoon satsataan 18 mrd. euroa ja osansa saa myös mm. oikeusjärjestelmän uudistus ja byrokratian kevennys. Tämä kannustaisi arvion mukaan ulkomaisia yrityksiä investoimaan Italiaan.

Italy’s ’epochal’ recovery plan targets women, youth, south (apnews.com)

Draghilla on tiukka paikka

Italialla on massiivinen velka, joka on kerrytetty vuosikymmenien aikana. Korkotaso on kuitenkin ennätyksellisen matala. Myös korkoero esimerkiksi Saksaan on supistunut. Tämä on tietysti suurimmalta osin EKP:n politiikan ansiota, mutta kertoo myös luottamuksesta Italiaan.

Talous pitäisi saada nopeasti oikealle uralle, jotta korkoero Saksaan ei pääsisi uudelleen kasvamaan. Kun velkaa on noin 130% bruttokansantuotteesta, korkotason merkittävä nousu tekisi elämästä vaikeaa.

Italy – Interest Payments (% Of Revenue) – 1973-2019 Data | 2021 Forecast (tradingeconomics.com)

Italialla on nyt kuitenkin maailman ammattitaitoisin hallitus. Pääministerinä maailman luokan ekonomisti ja tiedeministerinä fyysikko. Osa muistakin ministereistä on ekonomisteja tai oman alansa ammattilaisia.

Draghi Cabinet – Wikipedia

Too big to fail

Italia, kuten myös Espanja ja Ranska eivät saa kaatua. Mikä tahansa niistä voisi saada aikaan ketjureaktion, johon verrattuna finanssikriisi olisi ollut harjoituskierros. Pankkien taseet ovat tyypillisesti noin kolminkertaiset verrattuna alueen bruttokansantuotteeseen ja altistukset pankkien välillä moninaisia.

Markkinoilla on kuitenkin tällä hetkellä vahva usko Euroopan talouksien selviämiseen. Pankkiosakkeet ovat vahvistuneet. Ennen koronakriisiä pankkien NPL-lainat (järjestelemättömät luotot) olivat laskussa useamman vuoden ajan.

 

 

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu