Ekonomistit ennakoivat koronan vaikutukset varsin hyvin

Kaivoin esille muutamia kevään talousennusteita ajatuksella katsoa, miten vaikeata tuo tulevaisuuden ennustaminen onkaan.

24.3.2020 Pellervon taloudellinen tutkimuslaitos:

”Pudotus on 3-6 % riippuen siitä, miten nopeasti koronakriisistä toivutaan”

PTT: Suomen talous supistuu selvästi koronaviruksen vuoksi | Yle Uutiset | yle.fi

Vakavien epidemioiden talousvaikutukset ovat hänen (Huovarin) mukaansa aina suuria, mutta usein lyhytaikaisia ja palautuminen on nopeaa. Yleensä kulutus ja investoinnit pääosin siirtyvät epidemian jälkeiselle ajalle, jolloin talous toipuu.

Huovarin mukaan koronaviruksen tapauksessa tämä kuitenkin vaikuttaa liian optimistiselta. Koronavirus ei ole poistumassa nopeasti, joten on varauduttava pidempiaikaisiin vaikeuksiin myös taloudessa.”

Ennuste näyttäisi tämän hetken tiedon valossa olevan erittäin paikkansa pitävä.

16.4.2020 Valtiovarainministeriö

Koronavirus iskee lujaa Suomen talouteen – Valtiovarainministeriö (vm.fi)

”Talous supistuu 5,5 prosenttia vuonna 2020, ennustaa valtiovarainministeriö 16. huhtikuuta julkaistussa taloudellisessa katsauksessaan.”

”Koronaviruksen leviämistä estävät sulkutoimet rajoittavat liikkumista ja liiketoimintaa Suomessa, millä on vakavia seurauksia talouskasvulle. Bruttokansantuote (BKT) supistuu eniten tämän vuoden toisella neljänneksellä, minkä jälkeen kasvu elpyy. BKT:n arvioidaan kasvavan 1,3 prosenttia vuosina 2021 ja 2022.”

Kolmisen viikkoa myöhemmin julkaistu Valtiovarainministeriön suhdanne-ennuste oli hieman synkempi, mutta suunta ja suuruusluokka oli tässäkin oikein (tämän hetken näkymien mukaan)

4.5.2020 GNS Economics 

”Maailmantalouden tila on pahentunut hämmästyttävän ja hälyttävän nopeasti sen jälkeen, kun tammikuun lopulla varoitimme koronaviruksen vakavista talousvaikutuksista ensimmäistä kertaa. Black Swan -raporttimme, joka julkaistiin 9. maaliskuuta, käsitteli talousnäkymien synkkyyttä, mutta jo viikon sisään se osoittautui liian optimistiseksi.

Kuukautta myöhemmin, 2. huhtikuuta, päivitimme maailmantalouden kasvuennusteitamme, ja totesimme, että Covid-19-virus on ”maailmantalouden tuhoaja”, sillä se lamauttaa modernien globaalien yhteiskuntien taloudellisen toiminnan täysin. Valitettavasti taloudellinen tilanne on heikentynyt vielä siitäkin.

Maailmantalous on syöksymässä raamatullisten mittakaavojen talouskriisiin, vaikka sitä voi olla vaikea uskoa esimerkiksi Yhdysvaltain osakemarkkinoiden viimeaikaisen nousun takia. Kuten olemme huhtikuun alusta asti varoittaneet, koronaviruspandemian aloittama talouskriisi on vasta alkuvaiheessa.

Koronaviruspandemian taloudelliset loppuskenaariot – GnS Economics

GNS Economicsin ”Hyvä skenaario” oli kohtuullisen lähellä muiden ekonomistien ennusteita, mutta ”pahassa skenaariossa” pankkisektori olisi lisäksi romahtanut kuluneen vuoden kesällä tai viimeistään syksyllä.  Ainakaan ennustelaitoksen aikataulussa tämä ei tapahtunut, mutta ongelmat pankkisektorilla toki pysyvät.

Ennustelaitoksen ”Apokalyptisessa skenaariossa” edellä mainittujen lisäksi iskee viruksen toinen ja kolmas aalto, joka saa valtiot suojaamaan tuotantoaan ja pysäyttämään elintarvikkeiden viennin.

Tämän hetken (15.12.2020) näkymät Suomen Pankin mukaan

Euro ja talous

”Suomessa taantuma on jäämässä muuta euroaluetta pienemmäksi, mutta talvi on vielä vaikea. Yksityinen kulutus kääntää talouden kasvuun ensi vuonna, mutta pitkän aikavälin kasvuedellytykset ovat vaimeat.”

Suomen pankin tuoreen Ennusteen mukaan bkt:n pudotus jäisi alkuvuoden ennusteita pienemmäksi, -3,8 prosenttiin. Kasvu vastaavasti olisi melko hidasta.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu