EKP:n inflaationäkemys

EKP:n johtokuntaan kuuluvat ekonomistit Philip R. Lane ja Isabel Schnabel ovat käyneet keskustelua EKP:n inflaatiosta ja sen hillitsemisestä.  Philip R. Lane on opiskellut Yhdysvalloissa ja työskennellyt Irlannin keskuspankissa. Isabel Schnabelin tausta puolestaan on Saksassa.  Keskustelussa näkyy varsin selvästi ekonomistien taustat.

Member of the ECB’s Executive Board/Philip Lane

Member of the ECB’s Executive Board/Isabel Schnabel

Molemmat keskustelijoista uskoivat inflaatiopaineiden helpottavan ensi vuonna, mutta saksalainen Schnabel varoitti sitkeistä inflaatiopaineista ja irlantilainen Lane painotti inflaatiota hillitseviä voimia.

Schnabel painotti ihmisten käyttäytymistä, joka ruokkii inflaatiota. Eli kustannusten nousun vuoksi vaaditaan palkankorotuksia, jotka nostavat inflaatiota. Lane puolestaan muistutti inflaation johtuvan kertaluonteisista tekijöistä, kuten energian hinnan noususta ja talouksien avautumisesta.

Velkakirjaostoja vähennetään maaliskuussa

Ekonomistien arvioiden mukaan ensi vuoden maaliskuussa vähennetään velkakirjaostoja seuraavan kerran. Vähennyksen määrään vaikuttaa inflaationäkymien kehitys. EKP:n virallinen inflaationäkemys on nyt tälle vuodelle 2,2 prosenttia, ensi vuodelle 1,7 prosenttia ja vuodelle 2023 1,5 prosenttia. Nämähän ovat EKP:n tavoitteita alempia, joten kovin jyrkkiin toimenpiteisiin ei ole tarvetta näissä olosuhteissa.

ECB’s Brain Trust Spars Over Inflation Outlook | Investing News | US News

 

 

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu