Elinkeinoministeri Rydman on oikeassa
Yle 5.9.2023
”Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sanoo, ettei rakennusalan kannata odottaa valtiolta merkittäviä tukitoimia alan ahdingon helpottamiseksi.
Rydmanin mukaan Suomen talouden tilanne on heikko ja rakennusala on ottanut suhdanneherkkyytensä vuoksi iskuja vastaan muita aloja nopeammin.”
Rydman on oikeassa siinä, että rakennusala ei ole yksin. Korkojen nousu ja näkyy siinä ensimmäisenä. Seuraavana tulee kaikki muu harkinnanvarainen kulutus. Suomelle tärkeää investointitavaroiden vientiä suojaa jonkin aikaa näiden tuotteiden pitkä tilaussykli, mutta ennen pitkää näidenkin tilauskannat alkavat ehtyä.
Parhaiten taantumassa pärjäävät lääketeollisuus ja elintarviketeollisuus, jotka valitettavasti eivät ole kovin suuressa roolissa Suomen taloudessa.
Tylyt vientiluvut vahvistavat Rydmanin näkemyksen
Rydmanin haastattelua seuraavana päivänä saatiin Tullin Ulkomaankaupan ennakkotiedot heinäkuulta. Ne olivat melkoisen tylyt. Yhden kuukauden tietojen perusteella ei kannata tehdä liian suoria johtopäätöksiä, mutta sama suunta on näkynyt jo pidempään.
Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto heinäkuussa 2023 – Tulli
- Viennin volyymi laski heinäkuussa 11,1% vuodentakaisesta
- Vientihinnat laskivat heinäkuussa 9,1% viime vuoden heinäkuusta
- Nämä yhdistävä viennin arvo laski 20,6% vuositasolla
- Kauppatase kuitenkin korjaantui huimasti, sillä tuonti laski energianhintojen laskun myötä roimasti: kauppatase oli alkuvuonna (tammi-heinäkuussa) vain 1,5 mrd. alijäämäinen, kun vuotta aiemmin alijäämä oli 7,8 mrd. euroa
- Puutavaran viennin arvo laski heinäkuussa 42%. Paperin ja pahvin puolestaan 35%
- Koneiden ja laitteiden viennin arvo nousi edelleen 11% vuoden takaisesta (koska pitkä tilaussykli)
- Energiatuotteiden viennin arvo laski 32% ja teräksen 27%
Elinkeinoministeri on siis selvästi ymmärtänyt, että rakentamisen romahdus on jäävuoren huippu. Muut toimialat seuraavat perässä. Elinkeinoministeri voisikin kertoa havaintonsa budjettiriihessä, jotta budjettiin ei kirjattaisi epärealistisia kasvuodotuksia. Näitähän budjettiesityksessä oli ihan riittämiin. (Esim. ansio- ja pääomatuloverojen tuotto +12% vs. 2023)
Rakennusala on siitä poikkeava ala että sen työntekijäkunnasta suuri osa taitaa olla ulkomaalaisperäistä porukkaa.
Korostan nyt sitä että en tiedä tilastoista, enkä muistakaan asiosta väittääkseni mitään, mutta voisi ajatella että kun ulkomaalainen rakentaja saa lopputilin, häneltä ehkä puuttuu suomalainen sosiaaliturva, eli ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha. Muutenkin ulkomaalaisella rakentajalla ei ole yhtä suuria esteitä lähteä etsimään töitä jostain muusta maasta.
Ei siis ole yhtä todennäköistä että työtön ulkomaalainen rakentaja jäisi Suomeen nauttimaan ansiosidonnaista kuin mitä on tilanne työttömän suomalaisen rakentajan kohdalla.
Tietenkään Suomessa vallitseva ulkomaalaisvastaisuus, suorastaan muukalaisvihamielisyys, hallitustasoa ja ministeritasoa myöten, ei houkittele jäämään Suomeen.
——————–
Niin että siitä vain, antaa rakennusyritysten kaatua. Ulkomaalaisista rakentajista suuri osa lähtee maasta ja suomalaisille jää enemmän mahdollisuuksia työllistyä Suomessa.
Kun rakentamisessa suhdanteet palaavat ennalleen, kyllä rakentajia aina löytyy ja ne maasta lähteneet rakentajat saadaan kyllä rahalla houkuteltua takaisin.
Selvää on että kun ei rakenneta, asunnoista tulee vähitellen pulaa, asuntojen hinnat nousevat ja rakentaminen alkaa taas kannattamaan ja rakentajille riittää hommia. Näin se vain menee.
Ilmoita asiaton viesti
Tietämättömyytesi tuli hyvin ilmi.
Ilmoita asiaton viesti
Ohessa hieman vanhaa tietoa.
https://yle.fi/a/3-10875503
Mistä päättelet, että ulkomaalaiset rakennustyöntekijät haluaisivat jäädä Suomeen? Ovat yleensä määräaikaisella komennuksella ja perheet asuvat muualla.
Ei Suomi ole mikään lintukoto työhaluisille ulkomaalaiselle.
”EU/ETA-maassa ja Sveitsissä asuvalla voi olla oikeus työttömyyspäivärahaan hänen työllistyessään osittain Suomessa työttömyytensä aikana. Kuitenkin henkilön jäädessä kokonaan työttömäksi edellytyksenä ansiosidonnaisen maksamiselle on Suomessa asuminen. Toisin sanoen lomautetulle tai osa-aikatyötä tekevälle voidaan maksaa päivärahaa, vaikka henkilö ei asuisikaan Suomessa. Jos taas henkilö on irtisanottu työpaikastaan, voidaan ansiopäivärahaa maksaa vain Suomessa asuvalle.”
Tulee ihan EUn tasolta.
Norjassa on erittäin paljon Ruotsalaisia rakennusmiehiä.
Miksei Suomalaisia?
Ilmoita asiaton viesti
Palkka.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän voidaan laskea melkoisen suurella varmuudella tänä syksynä alkava lakkosuma ehkäpä jopa yleislakko.
Ilmoita asiaton viesti
Joka siis tulee heikentämään tuotantoa ja vientiä entisestään.
Ilmoita asiaton viesti
Joka siis tulee osoittamaan tuotantolaitokset omistavalle porukalle ettei kassavirtaa synny myöskään ilman sitä porukkaa joka hoitaa sen varsinaisen tavaran tuottamisen, liikkumisen jne.
Ilmoita asiaton viesti
Ja joka siis tulee aiheuttamaan tuotannon siirtoa muuanne ja lisäämään työttömien määrää Suomessa. Eli osuu pahiten siihen lakkoilevaan porukkaan joka on masinoitu vastustamaan vaalitulosta ja suojelemaan ay-pomojen kalliita palleja.
Ilmoita asiaton viesti
Yleislakko sai aikanaan omistavan porukan toisiin aatoksiin. Toisekseen siellä ulkomailla voi käydä myös niinkin etteivät sijoitukset enää loppupeleissä olekaan tuottoisia. Siellä missä markkinat ovat vapaammalla pohjalla myös kilpailu on kovempaa, ei välttämättä irtoa tukiaisia kuten Kotosuomessa tilanteessa, että bisnekset alkaisivatkin yllättäen tökkimään.
Siniristilippumme
Ilmoita asiaton viesti
Itselleen porsas kiusaa tekee, kun purtilonsa kaataa.
Ilmoita asiaton viesti
Vihavainen, esittämänne liikeyritysten kohtelu on kapitalismin ydintä.
Kriisi tappaa heikot ja läskiä keränneet. Parhaimmat jatkavat. Kapitalismin elinvoima on taistelussa ja tuhossa!
Mahdollisesti tulee Suuri Lama! Viimeksi se oli reilu 30 vuotta sitten.
Lamasta ponnisti ylös uusi ja innovatiivinen Suomi. Siellä tehtiin työtä. Ja kansa rakensi maata.
– Sitten iskivät taas kontrollikaisat ja sääntö-sepot! Toimiva maa tukkeutui. Läskit ovat haitanneet maan tanssahtelua muuttuvissa sykleissä.
– Poliitikot ovat myös sitoutuneet aatteisiin, ei niinkään kansakunnan tai edes kansanosan hyvinvointiin. Toivottavasti aikanaan Lamasta nousevassa Suomessa ei toisteta vanhoja virheitä.
*** ****
Jos Suuri Lama tulee, on myös julkisyhteisöt vapautettava läskeistä. Purkamalla niiden tehtäviä sekä irtisanomalla.
Hyvinvoiva Suomi kaipaa yhteisvastuullisuutta enemmän ihmisten vastuuta omasta itsestään ja lähimmmästä piiristään ihmisiä. Sieltä terve luottamus tulevaisuuteen viriää, perheestä ja lähipiiristä.
– ei yhteisvastuu pysty ihmisten henkistä hyvinvointia tukemaan. Ihmisen lähin piiri kykenee.
Ilmoita asiaton viesti
”Hyvinvoiva Suomi kaipaa yhteisvastuullisuutta enemmän ihmisten vastuuta omasta itsestään ja lähimmmästä piiristään ihmisiä. Sieltä terve luottamus tulevaisuuteen viriää, perheestä ja lähipiiristä.
– ei yhteisvastuu pysty ihmisten henkistä hyvinvointia tukemaan. Ihmisen lähin piiri kykenee.”
Kapitalismi on hyvä asia. Kapitalisteista ja yrityksistä ei kannata huolta kantaa, ne kantavat huolta itsestään, eikä niistä kannata kantaa huolta.
Sen sijaan yksilöt ovat eri asia, niistä pitää yhteiskunnan pitää huolta. Ihmisen lähipiiri pystyy kyllä paremmin kuin yhteiskunta huolehtimaan yksilöisä. Siinä olet aivan oikeassa. Nyt vain on niin että yksilöiden lähipiirit ovat kovin erilaisia ja eri tavalla motivoituneita ja sitoutuneita huolehtimaan lähipiiriinsä kuuluvista, niin että voidaan sanoa että ihmiset ovat lähipiirinsä antaman turvan suhteen erittäin eriarvosia keskenään.
Kun lähipiiri ei pysty yksilöstä huolehtimaan, tai ei halua niin tehdä, yhteiskunta joutuu ottamaan vastuun, se ei tietenkään vastaa lähipiirin taholta tulevaa turvaa, mutta on se parempi kuin ei mitään.
Jos taas yhteiskunta antaa apuaan vain niille joilla muuta apua ei ole tarjolla, se voidaan kokea tuen saajan lähipiirin kannalta epäoikeudenmukaisena asiana.
Miksi yhteiskunta tukee muita, mutta ei heidän lähipiiriinsä kuuluvaa?
Tätä eriarvoisuutta ei voi korjata muuta kuin niin että yhteiskunta tarjoaa tukensa kaikille, niillekin joille lähipiirin antama tuki olisi riittävää ja parempi vaihtoehto yhteiskunnan antamalle tuelle.
Ilmoita asiaton viesti
” 1.1. Olettamus yksilön moraalisesta kyvyttömyydestä
Jos ihminen on olemukseltaan hyvä ja oikeudentuntoinen, hän tahtoo kanssaihmisilleen hyvää ja kantaa moraalisen vastuun omista teoistaan. Tällöin ihminen ei tarvitse ulkopuolista kaitsijaa ohjaamaan itseään oikeaan suuntaan, vaan hän toimii oikeudenmukaisesti oman luontonsa ohjaamana. Mikäli taas katsotaan, että yksilö tarvitsee kontrollia ja ohjausta yhteisen hyvän to- teuttamiseksi, pitää tämä katsomus sisällään perusolettamuksen siitä, että ilman kontrollia yksilö ei kykene oikeisiin ja moraalisesti kestäviin valintoihin.”
(Rydman : ” Unelmasta painajaiseksi?
– Kuinka hyvinvointivaltio syö itse itsensä” -kirja)
https://kaks.fi/wp-content/uploads/2013/09/Rydman.pdf
Vasemmisto haluaa kontrolloida kaikkia (ihmisiä), koska ei luota ihmiseen yksilönä, joka huolehtii myös (lähimmäisistä/lapsistaan).
Koska vasemmistolaiset ei luota, pitäisi kasvatuksessa kouluissa opettaa vasemmistolaisia huolehtimaan myös lähimmäisistä kuin itsestään.
Vasemmisto haluaa että ’kolhoosi’ (aka valtio, sosiaali henkilöt) huolehtii ihmisistä, kun pitäisi huolehtia/tukea ihmisiä siinä että NÄMÄ huolehtisivat omista lähimmäisistä!
Tässä on suuri näkemysero oikeiston ja vasemmiston välillä!
Ilmoita asiaton viesti
”Vasemmisto haluaa kontrolloida kaikkia (ihmisiä), koska ei luota ihmiseen yksilönä, joka huolehtii myös (lähimmäisistä/lapsistaan).”
Itse olen kasvanut ympäristössä jossa on voinut luottaa omiin vanhempiinsa, ja lähiperheeseen, mutta vähän kauempana tästä peruskuviosta olen kyllä käytännössä havainnut ettei kaikilla ole ollut siihen niin kovasti luottamista. Kun lähipiiri ei auta, ei kauempaa ympäristöstä sitten oikein sitä apua tahdo herua. Tällaisissa tapauksissa nämä perheet jotka ovat avuttomia tai kyvyttömiä hiolehtimaan toisistaan jäävät kyllä ihan taatusti vaille huolenpitoa.
;Minulle ei siis ole henkilökohtaista kokemusta, mutta jos ei pidä lappuja silmillään, näkee kyllä että kaiki eivät pysty kertakaikkiaan huolehtimaan edes itsestään, saati sitten lähipiiristään ja jos koko lähipiiri on samassa tilanteessa, tällainen lähipiiri jää kyllä sitten ihan kokonaisuutena vaille huolenpitoa, eikä tähän asiaan liity millään tavalla kapitalismi eikä sosialismi, vaan se ottaako yhteiskunta vastuuta häsenistään, vai eikö se ota.
Ennen tavattiin sellaisissa tapauksissa kun mitään muuta keinoa ei ollut, lähteä kerjuulle, Tänä päivänä kerjuulla eläviä ei juuri ole. Kiitos siitä lankeaa luodulle järjestelmälle, jonka kyllä moni valitettavasti haluaisi purkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksilöstä tulee ensisijaisesti kantaa vastuuta itse yksilö.
Yhteiskunta kantaa vastuun ja huolehtii niistä jotka eivät itse kykene. Tämä ei tarkoita niitä jotka mieluummin makaavat Mannerheimitiellä tai bailaavat yökaudet hankkimatta elantoaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä ei tarkoita niitä jotka mieluummin makaavat Mannerheimitiellä tai bailaavat yökaudet hankkimatta elantoaan.”
Tässä tarkoitat varmastikin niitä jotka bailaavat vanhempiensa rahoilla tai tuhlaavat perintöjään. Sillä mitä kelasta tulee ei kyllä baillata.
Toki ne jotka putoavat kyydistä normaalissa laillisessa yhteiskunnassa ja siinä kilpailutilanteessa, voivat helposti lähteä mukaan vähemmän laillisiin tai pimeisiin hankkeisiin. Niistä hommista voi kyllä hyvin tienatakin jos on vähän taitoa ja paljon tuuria.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitan juuri niin kuin kirjoitan.
Ilmoita asiaton viesti
Miten paljon pystyy bailaamaan Kelan pienimmällä tuki rahalla?
Se koko raha menee ensimmäisellä bailauskerralla ja sitten ei loppukuusta voi enää syödäkään.
Keitä siis tarkoitit näillä bailaajilla?
Ilmoita asiaton viesti
Tuonnin vähentämisestä kauppataseen instrumenttina puhutaan aivan liian vähän
” Viennin volyymi laski heinäkuussa 11,1% vuodentakaisesta
Vientihinnat laskivat heinäkuussa 9,1% viime vuoden heinäkuusta
Nämä yhdistävä viennin arvo laski 20,6% vuositasolla
Kauppatase kuitenkin korjaantui huimasti, sillä tuonti laski energianhintojen laskun myötä roimasti: kauppatase oli alkuvuonna (tammi-heinäkuussa) vain 1,5 mrd. alijäämäinen, kun vuotta aiemmin alijäämä oli 7,8 mrd. euroa ”
Tämähän on pelkkää nannaa kansantaloudelle että tuonti on romahtanut.
Aivan liian vähän melkein ei ollenkaan puhutaan siitä että tuontia pitää pudottaa. Lähes ainoana asiasta pauhaajana minä – mm siinä että jos autoilu vähennetään kaupungeissa minimiin – niin se pudottaa tuontia aivan ratkaisevasti – ja pysyvästi.
Jolloin vientikin näyttäytyy ihan eri valossa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuonnin vähentäminen pitäisi olla myös TKI-rahoituksen ponnin,
Ilmoita asiaton viesti
BKT = yksityinen kulutus + julkinen kulutus + vienti – tuonti
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että tuonti laskisi bruttokansantuotetta suoraan, sillä tuodut hyödykkeet kulutetaan kotimaassa. Näin kulutuksen vähenemisestä aiheutuva tuonnin lasku ei juuri vaikuta. Sen sijaan, jos tuotuja tuotteita voidaan korvata kotimaassa valmistetuilla, vaikutus on suorempi.
Energian hinnan lasku auttaa kyllä sitä kautta, että kotimaiseen kulutukseen riittää paremmin rahaa.
Olet siis oikeassa, mutta pitää myös muistaa, että autoilun vähentäminen minimiin vähentäisi samalla taloudellista aktiviteettia ja sitä kautta saisi aikaan myös negatiivisia vaikutuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta silti oltaisiin omalla kukkarolla
Ilmoita asiaton viesti
50-luvun alussa monet hyödykkeet olivat”Kortilla”. Kun Äiti lähetti minut kauppaan sain käteenin kortin jossa oli ruudkolla perheemme osuus voista, lihasta ja sokerista. Kaupan täti leikkasi kortista ostetut tuotteet, jotka olimme saaneet sen kuukauden kulutukseen.
Hyvä ja toimiva systeemi Eerojuhanin ehdotuksenn toteuttamiseksi ja kulutuksen vähentämiseksi. Kannatan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin – kun ilmastonmuutos pudottaa talouden polvilleen niin saattaa olla ettei ole – millä mällätä – ja mitä mällätä.
Ilmoita asiaton viesti
Emme oikein tiedä ilmastomme muutoksen syvyyttä, joten kovia aikoja on tulossa toivottavasti. Ainakin Raamatun kertomat seitsemän laihaa vuotta nyt aluksi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon BKT:hen pitää lisätä velkarahalla tehdyt ”parantavat vaikutukset”, kuten peruskoulun pidennykset, jotka ovat nyt jo osoittautuneet turhiksi vuosittaiseksi rahanmenonoiksi.
En tiedä, kuuluuko meidän eläkejärjestelmä BKT:hen? Siellä on monta sataa miljardia, joita meidän maailman onnellisinta kansaa pitää pystyssä numeerisesti. Italiassa on yksityisten omistuksien osuus tuplat Suomeen verrattuna. Sinne pumpataan EU:n toimesta lisää rahaa kun valtion talous on niin huonolla tolalla.
Kuka hoitaisi Suomalaisten etuja? Ei ainakaan kokoomus, kuten huomattiin koronaelvytyksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei eläkejärjestelmä – tai yksityiset säästöt kuulu BKT:een. Se lasketaan kulutuksesta. Eli eläkkeet tulee osaksi bruttokansantuotetta vasta siinä vaiheessa kun ne on maksettu ja käytetään.
Peruskoulun pidennys lisää bruttokansantuotetta sitä kautta, että julkinen kulutus kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo ”peruskoulun pidennys” taitaa tarkoittaa oppivelvollisuuden pidentämistä 18 ikävuoteen. Samalla, kun siihen tarvitaan (vähän) lisää opettajia, niin tuo sama oppilasaines on poissa työvoimasta. Tuo oppivelvollisuuden pidentäminen on kuitenkin aika pieni vaikutuksiltaan. Kohtuullisen vähissä ovat ne, jotka eivät peruskoulun jälkeen opiskele lukiossa tai ammattikoulussa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos hallitus olisi tässä asiassa looginen, pitäisi uudet oikoratahankkeet panna jäihin mutta näinhän ei tiettävästi ole tapahtumassa.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/2bf728ed-ca46-4ecd-9903-e7dcd4407df4
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/suur-suomen-ja-ison-britannian-ratahankkeista/
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kalevikamarainen/oikoratahankkeet-ja-julkinen-talous/
X
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, tästä ei liene hallituksen sisällä ollut vastakkaisia näkemyksiä – vaikka jokin hölmö toimittaja sellaista viestiä on jossain saattanut välittää, ja joku näilläkin palstoilla tätä väärää tietoa papukaijana toistanut.
Viimeistään pääministerin eilinen haastattelu Ylen Ykkösaamussa vahvisti hallituksen linjan.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kaunaherra/paaministeri-ja-elinkeinoministeri-tormayskurssilla/
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Olen kuitenkin huolissani ensi vuoden budjettiesityksen tulo-odotusten kestävyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki me olemme jotka vähääkään seuraavat talousuutisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne tulo-odotukset mene lähellekään noita utopistisia toiveita. Muuten kyllä toivon että Rydman on viimeinkin sellainen ministeri joka puhkaisee tämän kuplan. Antaa nyt mennä nurin niiden firmojen jotka ovat menossa kanttuvei, tilalle tulee sitten aikanaan taas kehittymään terveeltä pohjalta uusia yrityksiä. Verovarojen pumppaaminen tekohengitykseen on lopetettava.
Ilmoita asiaton viesti
Totta että juuri defensiiviset alat eli lääke- ja elintarviketeollisuus kitkuttelevat parhaiten. Ja juuri lääketeollisuus on Tanskassa ja Ruotsissa hyvin menestyviä. Tanskalaisen Novo Nordiskin menestys on hurjaa.
Wille Rydman esiintyi hyvin tuossa A-studiossa tosiaan. Terävä kaveri kaiken kaikkiaan. Puolueensa eittämätön kärki.
Sitä ihmettelen että Rydman ei nauttinut Kokoomuksessa joku aika sitten luottamusta lainkaan. Mutta nyt kun siirtyi Perussuomalaisiin niin oli perjantaina täysi Kokoomuksen luottamus. Ei aukea tämä politiikan logiikka.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut Rydmanin kirjan: Unelmasta painajaiseksi? – Kuinka hyvinvointivaltio syö itse itsensä.
Terävä kaveri, joskin melko itseriittoinen.
https://kaks.fi/wp-content/uploads/2013/09/Rydman.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Wille Rydman kirjoittaa terävää tekstiä, joka kannattaa lukea. Hän kirjoittaa mm. ”Kun tulot ja menot eivät ole tasapainossa, muodostuu sosiaalivaltiosta lopulta jättimäinen pyramidihuijaus, jonka rahoitus perustuu olettamukseen ”seuraava maksaa”. Käytännössä velaksi eläminen tarkoittaa sitä, että siirrämme laskun nykyisestä hyvinvoinnistamme lastemme maksettavaksi. Se on taloudellisesti kestämätöntä ja millä hyvänsä eettisellä mittarilla mitattuna väärin.”
Olemme saaneet elinkeinoministerin, joka ei ole niinkään helposti vietävissä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on EU: n ainoa maa, jonka viennin arvo on suorastaan romahtanut muihin jäsenvaltioihin verraten v. 2008 finanssikriisin jälkeen jo ennestäänkin ennen nykyistä droppausta.
Suomi on putoamassa vääjäämättä ns. kehittyvien maiden sarjaan totutun pohjoismaisen hyvinvointivaltion sijaan. Vertailu muihin vauraisiin pohjoismaihin onkin jo aikansa loppuun elänyt vaheellinen käytäntö.
Suomen hyvinvoinnin romutti vasemmistolainen ay-liike, joka ei sopeutunut lainkaan toimimaan rahaliiton vaatimusten ja vastuun mukaan, kuten olisi tullut tehdä muiden maiden tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä näin taitaa olla valitettavasti. Jäykät työmarkkinat ovat varmasti yksi syy ja siten hallitusohjelman tavoitteet ovat paikallaan. Yksin työmarkkinoiden syyksi en tuota kuitenkaan laskisi. Myös uuden innovointi on meillä jäänyt jälkeen erityisesti Ruotsista.
Jos katsoo vaikka pörssin ”eteistä” First North—listaa, ruotsalaiset ovat listanneet moninkertaisesti kasvuyhtiöitä suomalaisiin verrattuna. Eli innovointi on toista luokkaa. Tähän toivottavasti auttaa hallitusohjelmaan kirjattu TK-panostusten kasvatus.
https://www.nasdaqomxnordic.com/shares/listed-companies/first-north
Ilmoita asiaton viesti
Totta tämäkin. Suomessa ei oikein ole Ruotsin tapaan kansankapitalismia ja varoja hakeutumaan innovointiin ja riskinottoon.
Fortumin tapaiset jättimöhlinnätkin aiheuttavat taustalla kovin negatiivista vetoa maan talouteen, vaikka asiasta ei julkisesti juuri mainita enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Olen myös miettinyt, miksi Ruotsista löytyy kotimaista pääomaa ruotsin investointiin?
Yksi mahdollisuus lienee erot kokonaisverotuksessa, mikä mahdollistaa pääomien kertymisen sukupolvien yli, ja sitä kautta riskinoton.
Myös heikko kruunu rajoittaa investointeja ulos, koska kotimaassa saat enemmän.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos sulle Tommi kun tuot näitä talousanalyysejä tänne. Ittellä kun ei oikein aika tahdo riittää niiden seuraamiseen ja osakemarkkinoita seuratessa loppuu kielitaito auttamatta kesken kapulakielen kanssa… Niin ja lauantain hesarissa oli hyvä juttu Suomen pörssistä, norjalaisten sijoittajien silmin.
Ilmoita asiaton viesti
Ay-liike uhkailee (ja varmasti myös toteuttaa uhkauksensa) lakoilla, koska hallitus on uudistamassa rakentelta, myös puuttumassa laittomiin lakkoihin. Ay koettaa saada hallituksen perääntymään.
Kuitenkin mm. Ben Zyskowiczin mielestä oikeistohallituksen linja on jopa liian lepsu. BZ tänään HS:ssa:
”BZ: Kuka on päättänyt, että ammattiliittojohtajilla on jokin ylimääräinen äänioikeus, jolla he voivat käytännössä pyrkiä estämään eduskuntaa ja sen luottamusta nauttivaa hallitusta toimimasta?”
Kysymys: Eikö se ole juuri eduskunta, jonka säätämä lainsäädäntö on sallinut poliittiset lakot?
BZ: ”Se on totta. Ja eduskunnalle kuuluu myös oikeus muuttaa tätä lainsäädännöllistä puutetta.”
Kysymys: Ja eikö poliittisia lakkoja ole ollut varsin vähän?
BZ:”Sehän on erittäin hyvä, ja minun mielestäni niitä ei tulisi sallia lainkaan, koska ne eivät mitenkään ole perusteltavissa demokratian kannalta.”
Poliittiset lakot saavat Zyskowiczin veren virtaamaan sen verran vauhdilla, että hän innostuu haukkumaan saman tien myös kokoomusvetoisen hallituksen ohjelmaa.
BZ: ”Nykyhallitus on siinä mielessä lepsu ja löperö, että se ei ole kokonaan kieltämässä poliittisia lakkoja vaan on sallimassa korkeintaan 24 tunnin poliittiset lakot. Siinäkin ajassa pystytään aiheuttamaan ulkopuolisille syyttömille työnantajille ja heidän asiakkailleen ja koko kansantaloudelle suurta vahinkoa.”
Ilmoita asiaton viesti
1990 -luvun Suuri Lama alkoi äkkipysäytyksenä 1991. Kesälomalle lähdettiin hyvillä mielin. Holkeri oli pääministeri.
Lomilta tultiin katastrofiin. Vienti oli tyrehtynyt. Kauppa ei käynyt.
Vahvan markan politiikka niitti satoaan vielä jonkin aikaa. Pahimmillaan lähes 25 prosenttia kansasta mittaili katuja.
– Raha oli tiukassa. Kolmen kuukauden määräaikaistalletuksesta sai jopa 13,50 prosentin koron.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän on vielä matkaa noihin korkolukemiin, Norwegian maksaa nyt säästötilille 3,25% korkoa, ilman mitään käyttörajoituksia.
Ilmoita asiaton viesti
Suuri Lama alkoi elokuussa 1991. Tuo korko oli käytössä vuodenvaihteen 92-93 tuntumassa kolmen kuukauden talletuksesta.
Pankit olivat persaukisia. Ja tarvitsivat käteistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kukas olikaan vahvan markan puolesta puhuja?
Ilmoita asiaton viesti
Aika monikin. Koivisto, Holkeri ja koko Suomen Pankin porukka: Kullberg, Anttila jne.
Ilmoita asiaton viesti
Mauno Koivisto ja vasallinsa Harri Holkeri sekä Rolf Kullberg.
Toisinajattelijoita silloin olivat Raimo Ilaskivi, Georg H. Ehnrooth sekä Paavo Väyrynen.
Kun markan annettiin devalvoitua noin 40 prosenttia, vienti alkoi vetää. Ja kun pörssiyhtiöistä poistettiin omistusrajoitus ulkomaalaisilta, alkoivat kurssit rivakasti nousta.
Suomi nousi! Keskeisin tekijä oli markan yliarvostuksesta luopuminen.
*** ****
EU:n myötä olemme menettäneet tärkeimmän talouspoliittisen välineemme: kyvyn ja mahdollisuuden kelluvaan valuuttaan.
– Euro heiluu väärässä tahdissa Suomen talouden ongelmiin nähden. Eikä se ole yhtään sen vakaampi dollariin nähden kuin markka aikoinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti devalvointi ja kellutus olivat ainoa realistinen tapa hoitaa kilpailukyky kuntoon, mutta kyllä sekin otti aika koville valuuttalainojen vuoksi. Turhiakin konkursseja tapahtui varmasti.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, tuli niistä devalvaatioista rumasti takkiin. Joskus 2004 sain maksettua viimeisenkin pennin laman aikana kertyneistä veloista, luonne kun ei anna periksi heittää hanskoja tiskiin
Naurattaa tämä nykyinen itkeminen ” korkeista” koroista, 1990 luvulla oli työkaluun paikallispankista haettu lainan korko 18% .
Ilmoita asiaton viesti
Voiko konkurssi olla turha? Tarkoittanette heitä, jotka innostuivat halpakorkoisista valuuttalainoista?
Hmm… sääliksi käy heitä edelleen. Hyväuskoisia, parhaimpaansa pyrkineitä ihmisiä. Olisi pitänyt stressitestata paremmin.
– luulen että olisin tehnyt itsekin tuon virheen.
Toivottavasti nuori porukka on fiksumpaa: mitä jos euro kaatuu?
Ilmoita asiaton viesti
Mietipä tilanne, jossa velan pääoma kasvaa 40% lyhyessä ajassa kellutuksen myötä. Aika harva kotimarkkinayritys kestää tuon. Vientiteollisuus paremmin, kun tulovirtakin kasvaa samassa suhteessa.
Ilmoita asiaton viesti
Se on totta. Stressitesti oli kova. Oliko sitten vaihtoehtoja? Ei tainnut olla. Suomen valtion lainat saatiin loppujen lopuksi Japanista. Muuten taisi lainoittajat olla kadoksissa.
– noin ainakin sen ajan lehtitietojen mukaan.
*** ***
Me näemme esimerkiksi Suomen kehityksestä vuosilta 2008-2023 miten rahanpumppaus ja avustamiset eivät toimi.
Läskiä EI saa olla. Yrityksen on aina kyettävä vakuuttamaan markkinat!
– EU:ssa ja erityisesti Suomessa luullaan, että on oikein ja asiallista että yritykset vakuuttavat Rysselin rälssin. Ja saavat kupattua tuotekehitysrahaa ja muita tukirahoja läskin lisäämiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän tämän vihersiirtymän yskähtelyt johdu myös siitä, että 0%-korot ovat ohi. Sijoittajat vaativat reaalituottoa investoinnilleen eli kannattavuutta.
0%-aikakausi loppui SVB kaatumiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Olen miettinyt eduskunnan syklisyyttä vasemmisto/oikeisto-akselilla.
Kun valtiontaloudella on positiivinen vire, tulee eduskuntaan vasemmistoenemmistö, joka lupaa äänestäjille helikopterirahaa.
”Ei velkoja tarvitse maksaa, jne.”.
Kun valtion talous on saatu kuralle, tulee valtaan oikeisto, koska valtion taloudessa ei ole varaa helikopterirahaan. Valtiontaloutta aletaan oikaista oikealle.
Voi myös ajatella, että valtion velka-% bruttokansan tuotteesta kasvattaa eduskunnan kokoa suhteessa %= 2 edustajanpaikkaa.
Eli 100% tarkoittaa, että eduskunnassa on 400 edustajaa, joista 200 on ulkomailla.
Näin on käynyt Argentiinassa (toteuttaa Arhinmäen talouspolitiikkaa), Kreikassa, Italiassa, jne.
Eduskunnan tämänhetkinen päätäntävaltaisten edustajienmäärä on 306.
Valtion velalla annetaan päätösvalta ulkomaille.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla oli peräkkäisinä vuosina ensin 13,5%:n säästötilikorko ja sitten 13,5%:n asuntolainakorko.
Ilmoita asiaton viesti
Esko Ahosta tuli täysoikeistohallituksen pääministeri 26. huhtikuuta 1991. Voi tietysti olla, että hitaimmat eivät huomanneet asiaa ennen kesälomia.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha, kunnon Selluindeksi on edelleen oikeassa.
Ilmoita asiaton viesti