Elinkeinoministeri Rydman on oikeassa

Yle 5.9.2023

”Elinkeinoministeri Wille Rydman (ps.) sanoo, ettei rakennusalan kannata odottaa valtiolta merkittäviä tukitoimia alan ahdingon helpottamiseksi.

Rydmanin mukaan Suomen talouden tilanne on heikko ja rakennusala on ottanut suhdanneherkkyytensä vuoksi iskuja vastaan muita aloja nopeammin.”

Elinkeinoministeri Wille Rydman rakennusalan tukemisesta: ”Veronmaksaja ei voi ottaa riskejä omalle kontolleen” (yle.fi)

Rydman on oikeassa siinä, että rakennusala ei ole yksin. Korkojen nousu ja näkyy siinä ensimmäisenä. Seuraavana tulee kaikki muu harkinnanvarainen kulutus. Suomelle tärkeää investointitavaroiden vientiä suojaa jonkin aikaa näiden tuotteiden pitkä tilaussykli, mutta ennen pitkää näidenkin tilauskannat alkavat ehtyä.

Parhaiten taantumassa pärjäävät lääketeollisuus ja elintarviketeollisuus, jotka valitettavasti eivät ole kovin suuressa roolissa Suomen taloudessa.

Tylyt vientiluvut vahvistavat Rydmanin näkemyksen

Rydmanin haastattelua seuraavana päivänä saatiin Tullin Ulkomaankaupan ennakkotiedot heinäkuulta. Ne olivat melkoisen tylyt. Yhden kuukauden tietojen perusteella ei kannata tehdä liian suoria johtopäätöksiä, mutta sama suunta on näkynyt jo pidempään.

Tavaroiden ulkomaankaupan ennakkotilasto heinäkuussa 2023 – Tulli

  • Viennin volyymi laski heinäkuussa 11,1% vuodentakaisesta
  • Vientihinnat laskivat heinäkuussa 9,1% viime vuoden heinäkuusta
  • Nämä yhdistävä viennin arvo laski 20,6% vuositasolla
  • Kauppatase kuitenkin korjaantui huimasti, sillä tuonti laski energianhintojen laskun myötä roimasti: kauppatase oli alkuvuonna (tammi-heinäkuussa) vain 1,5 mrd. alijäämäinen, kun vuotta aiemmin alijäämä oli 7,8 mrd. euroa
  • Puutavaran viennin arvo laski heinäkuussa 42%. Paperin ja pahvin puolestaan 35%
  • Koneiden ja laitteiden viennin arvo nousi edelleen 11% vuoden takaisesta (koska pitkä tilaussykli)
  • Energiatuotteiden viennin arvo laski 32% ja teräksen 27%

Elinkeinoministeri on siis selvästi ymmärtänyt, että rakentamisen romahdus on jäävuoren huippu. Muut toimialat seuraavat perässä. Elinkeinoministeri voisikin kertoa havaintonsa budjettiriihessä, jotta budjettiin ei kirjattaisi epärealistisia kasvuodotuksia. Näitähän budjettiesityksessä oli ihan riittämiin. (Esim. ansio- ja pääomatuloverojen tuotto +12% vs. 2023)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu