Elon Musk: ”Maksan tänä vuonna veroja enemmän kuin kukaan koskaan”

Senaattori Elizabeth Warren kirjoitti Twitterissä, että Time – lehden ”vuoden henkilöksi” valitun Elon Muskin pitäisi lopettaa vapaamatkustaminen ja maksaa veroja.

Musk vastasi hänelle maksavansa veroja tänä vuonna 11 miljardia dollaria, mikä on enemmän kuin kukaan amerikkalainen yksityishenkilö on koskaan maksanut. Elon Musk on myynyt Teslan osakkeita 14 miljardilla, josta siis valtaosa käytetään verojen maksuun.

Summa on Teslan tulokseen nähden suuri. Viime vuonna Teslan tulos ennen veroja oli 1,15 miljardia, eli Elon Musk maksaa veroja lähes kymmenkertaisesti Teslan verotettavaan tuloon nähden. Myös tämän vuoden arvioituun tulokseen nähden verot ovat noin kaksinkertaiset.

Mistä Musk maksaa veroa?

Lokakuussa Elon Muskin omaisuuden arvo ylitti 300 miljardia. Tuosta omaisuuden arvo on Teslan osakekurssin myötä laskenut noin neljänneksellä, mutta Musk lienee edelleen maailman rikkain henkilö. Varallisuus ei ole kuitenkaan kovinkaan likvidissä muodossa, sillä Teslan kurssi on vahvasti sidoksissa Muskin henkilöön.

Yhdysvalloissa ei ole varallisuusveroa, vaikka Elizabeth Warren ja mm. Bernie Sanders ovat sellaista esittäneet. Mistä Muskin verot siis aiheutuvat?

Elon Musk on saanut palkan sijaan osakeoptioita, joiden nojalla hän on saanut merkitä optioiden laukeamishetkellä yli 1000 dollarin arvoisia Teslan osakkeita 6 dollarin hintaan. Erotus verotetaan Yhdysvalloissa, kuten Suomessakin, palkkatulona.

Kun Elon Musk kysyi Twitterissä seuraajiltaan, pitäisikö hänen myydä Teslan osakkeita, kyse oli teatterista. Todellisuudessa hänellä ei ollut juuri vaihtoehtoja. No, ehkä 300 miljardin osakepottia vastaan olisi saanut 11 miljardia velkaa, mutta velkaa oli jo ennestään edellisten optioiden veroista. Päätös oli varmaankin oikea, koska Teslan osake on kääntynyt laskuun. Toisaalta laskun yksi syy lienee juurikin Muskin päätös myydä omistuksiaan.

Edit, lisätty linkki:

Elon Musk calls Elizabeth Warren ’Senator Karen,’ claiming he’ll set the all-time record tax bill – CNN

 

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu