Elpymisrahaston kolmea miljardia jaetaan jo

Kirjoitus liittyy elpymisrahastosta Suomelle jaettavaan noin kolmen miljardin pottiin. Ei elpymisrahaston muihin piirteisiin. Niistä on keskusteltu jo aika runsaasti muissa viestiketjuissa.

https://yle.fi/uutiset/3-11529371?origin=rss

Ylen uutisen mukaan elinkeinoelämä työnantajapuolella (EK:n Jyri Häkämies) ja työntekijäpuolella (SAK:n Jarkko Eloranta) näyttäisi olevan harvinaisen yksimielinen rahan käytöstä. Isoa riitaa ei taideta saada aikaan edes hallituksen kanssa, ainakin jos kysytään sisäministeri Ohisalolta.

Kaikki painottavat TKI (tutkimus, kehitys, innovointi) – toimia ja infrastruktuurin parannuksia. Digitalisaatiohankkeilla, ilmastotoimilla ja liikennehankkeilla pitäisi saada maan talous uudistettua.

Ajatukset käyvät niin hyvin yksiin, että pakko kai niissä on olla jotakin järkeä takana. Toivottavasti.

Huoli 1: Allokointi käytännössä

Minulle nousee kuitenkin huoli TKI-rahojen käytännön allokoinnista. Pelkään, että rahat jaetaan parhaan tarinan perusteella. Yritykset, jotka ovat tottuneet hakemaan hankerahaa ovat vahvoilla näidenkin rahojen kanssa. Hakemuksen laatu saattaa nousta hankkeen vaikuttavuutta tärkeämmäksi. Huoli korostuu, jos hankerahan osuus on korkea suhteutettuna yrityksen omarahoitusosuuteen.

Toivon todellakin, että rahat ohjattaisiin yrityksille, joilla on näyttöjä oikeasta liiketoiminnasta. Edelleen toivon, että yritys osoittaisi sitoumusta hankkeeseen vähintään tuen suuruisella omarahoitusosuudella. Lisäksi toivon, ettei tuen saajien joukossa olisi kovin montaa kansanedustajaa tai heidän puolisoaan.

Huoli 2: Saavutetut tulokset vesitetään veronkorotuksilla

Myös toinen asiaan liittyvä huoli nousee pintaan. Vaikka kaikki menisikin hienosti ja näillä toimilla saataisiin kasvua tukevia hankkeita, voidaan verotuksella pilata paljon. Ihan esimerkkinä paljon puhuttu polttoaineiden veron korotus. Havaitsin UPM:n vuosikertomusta lukiessa, että peräti 18% yhtiön ostoista oli logistiikkahankintoja. Näin suuren kuluerän korotus saattaa jyrätä alleen hyvänkin kehityksen toisaalla.

Pitääkö näistä olla huolissaan?

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu