Ennusteet budjetin takana
Jäin ihmettelemään, millä perusteella vuoden 2024 budjettiesityksessä on tuloiksi arvioitu 77 miljardia euroa, missä on peräti 5,5% nousu suhteessa tämän vuoden tuloihin. Budjetin yhteydessähän on kerrottu, että veroaste ei nouse.
Tällaiset luvut löysin Valtionvarainministeriön sivuilta:
Taloudellinen katsaus, kesä 2023 (valtioneuvosto.fi)
Valtiovarainministeriö ennustaa siis bruttokansantuotteen olevan tänä vuonna 279 miljardia. Ensi vuonna lukema oli 289 mrd. euroa. Valtion tulot ovat ajantasaisen budjetin mukaan tänä vuonna 73 miljardia euroa ja ensi vuonna 77 mrd. euroa.
Bruttokansantuote kasvaisi siis 3,5% inflaatiokorjaamattomana (1,4% inflaatiokorjattuna) ja valtion tulot 5,5%. Mietin edelleen, mistä puuttuvat kaksi miljardia valtion tuloihin tulevat. Omaisuuden myynnistäkö?
Suomessa on eletty yli varojen jo pitkään.
10 mrd vuotuinen velanotto on aiheuttanut asseleraatiovaikutuksia kansantalouteen. Ilman velkaruisketta kansantalous olisi ollut näivettyneempi eikä tuhlaukseen olisi ollut varaa siinä määrin kuin nyt on ollut.
Ollaan ajettu seinään ja vasemmisto teeskentelee että se on nykyisen hallituksen syytä vaikka syy on edellisissä hallituksissa.
Ihan vähäinen syyllisyys ei ole pääkaupunkiseudun kunnilla jotka ovat tieten tahtoen kuumentaneet rakennusalaa mielettömillä raidehankkeilla, typerillä silloilla ja rakennuttamalla luksusasuntoja ihmisille, jotka eivät maksa eivätkä halua eivätkä kykene maksamaan omasta asumisestaan.
Keynesin mukaan julkinen valta voi lisätä kulutusta huonona aikana, mutta nyt sitä on tehty hyvänä aikana ja pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ongelma elvytyksen suhteen on pitkä päätöksentekosykli. Ei ole harvinaista, että hankkeet lähtevät käyntiin silloin, kun talous elpyy jo muutoinkin.
Ilmoita asiaton viesti