EU:n teollisuussuunnitelma ja yhteisvelka
Euroopan parlamentin tavoitteisiin on varmaan myös Suomen ja tulevan hallituksen helppo yhtyä.
”Europarlamentaarikot pyytävät komissiota laatimaan tehokkaan strategian ”jonka avulla teollisuutta voidaan sijoittaa uudelleen ja siirtää takaisin Eurooppaan”. Suunnitelman olisi tarkoitus monipuolistaa toimitusketjuja ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Meppien mukaan sen tulisi johtaa ”strategisten teknologioiden laajentamiseen ja kaupallistamiseen unionissa niin, että voidaan kuroa umpeen innovoinnin ja markkinoille saattamisen välinen kuilu”. He korostavat, että on tärkeää lisätä EU:n tuotantokapasiteettia strategisten teknologioiden, kuten tuuli- ja aurinkovoimakomponenttien, lämpöpumppujen ja akkujen osalta.
Meppien mukaan EU-tason toimilla pitäisi turvata Euroopan johtoasema puhtaan energiateknologian alalla, parantaa nykyistä teollista perustaa ja tukea sen muutosta tulevaisuudessa. Tämä mahdollistaa laadukkaiden työpaikkojen ja talouskasvun tarjoamisen kaikille eurooppalaisille.
EU:n on lisättävä kohtuuhintaisen, varman ja puhtaan energian tuotantokapasiteettia teollisuuden käyttöön sekä pyrittävä säästämään energiaa ja tehostamaan sen käyttöä. Tarvitaan nopeita lupamenettelyjä ja ennustettavuutta uusien puhtaiden energiahankkeiden käynnistämiseksi, sanovat mepit.”
Parlamentti on tunnistanut ongelman, että liian suuri osa vihreän siirtymän investoinneista valuu Kiinaan. Tämän ongelman on varmasti myös Perussuomalaiset tunnistanut. Sen sijaan Parlamentin tarjoama ratkaisu voi olla vaikeampi niellä.
Parlamentti toivoo, että Euroopan suvereniteettirahastolla voitaisiin ”välttää kansallisista järjestelmistä aiheutuva hajanaisuus ja varmistaa aidosti yhtenäinen eurooppalainen vastaus meneillään olevaan kriisiin”. Rahaston tulisi vahvistaa EU:n strategista riippumattomuutta ja vihreää ja digitaalista siirtymää, ja se tulisi sisällyttää EU:n monivuotiseen rahoituskehykseen. Lisäksi tavoitteena on saada liikkeelle yksityisiä investointeja rahaston avulla.
Mepit haluavat yksinkertaistaa EU:n valtiontukisääntöjä ja lisätä niihin joustovaraa. Mahdollisten joustojen on tosin oltava kohdennettuja ja oikeasuhteisia sekä vastattava EU:n poliittisia tavoitteita. Mepit vastustavat valtiontukisäännöistä joustamista, jos samalla ei tarjota Euroopan-laajuista ratkaisua, josta hyötyvät myös maat, joilla ei ole mahdollisuutta laajoihin kansallisiin tukiin.
Ratkaisu on siis uusi yhteisvelka, Suvereniteettirahasto. Euroopan Parlamentti osasi kyllä paketoida rahaston nätisti korostaen pienten maiden jalkoihin jäämistä kansallisten tukien osalta.
Aloittava hallitus pääsee siis lähes ensi töikseen ottamaan kantaa uuteen euroopanlaajuiseen tukipakettiin. Orpon hallituksen käsiä sitoo asiassa myös edellisen eduskunnan varauma koronatukipaketin ainutkertaisuudesta.
Eurooppa uhkaa jäädä jalkoihin
Suvereniteettirahasto on Euroopan vastaus Yhdysvaltojen Inflation Reduction Act-lakiin, joka nimestään huolimatta tarkoittaa lähinnä teollisuuden kansallista tukemista. Globaaleilla yrityksillä on taipumus sijoittua sinne, missä toimintaedellytykset ovat parhaat. Ja toimintaedellytyksiä voidaan parantaa alhaisten verojen lisäksi myös anteliailla yritystuilla.
Yhdysvallat voitti Euroopan 100-0 edellisessä elinkeinoelämän vallankumouksessa. Yhdysvaltoihin syntyi Amazon, Tesla, Google, Facebook jne. Apple voitti Nokian ja Ericssonin, Microsoftille ei tainnut olla eurooppalaista kilpailua koskaan.
Jotain Euroopan on tehtävä, ettei nyt alkamassa elinkeinoelämän vallankumouksessa käy samoin. Vaikeampi asia on kuitenkin sanoa, onko suvereniteettirahasto oikea vastaus. Parempia ehdotuksia olisi hyvä päästää ilmoille.
Suomessa julkinen keskustelu Euroopan unionin lähitulevaisuudesta on keskittynyt liikaa yhteisvelkaan, sanoo akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta. Miettinen pitää keskeisempänä huolena EU:n kilpailuympäristön rapautumista, jos varsinkin suuret maat saavat alkaa mittavasti tukea omia yrityksiään.
– Toivoisin, että keskustelu ottaisi yhteisvelan lisäksi huomioon mielestäni merkittävämmän kehityskulun, jossa valtiontukisääntöjä ollaan löysäämässä tavalla, joka ei varmasti ole Suomen edun mukaista, Miettinen sanoo STT:lle.
Euroopan komission teollisuussuunnitelma
RePowerEU Suunnitelma rakentuu neljän pilarin varaan:
- ennakoitava ja yksinkertaistettu sääntely-ympäristö,
- rahoituksen saannin nopeuttaminen,
- osaamisen parantaminen ja
- avoin kauppa häiriönsietokykyisten toimitusketjujen luomiseksi.
Kaikki pilarit ovat kannatettavia, mutta suvereniteettirahasto tulee olemaan vaikea nieltävä Suomen uudelle hallitukselle.
Suomelle yleensä jäänyt vaan maksajan osa.
Nyttenkin tuskin investoivat EU.n reuna-alueelle samalla innolla kuin keskiseen Eurooppaan
Ilmoita asiaton viesti
Tuleeko uusi hallitus ilmoittamaan heti kättelyssä, että mikään yhteisvelka ei käy, koska meillä on siitä parlamentin päätös? Tämä olisi varsin hyväksyttävä syy.
Toisaalta viimeksi maksajan rooliin joutuneet maat (Suomi ei suinkaan ollut ainoa) voisivat liittoutua ja vaatia nyt takaisin. Toisaalta Suomi, Ruotsi, Saksa ja Hollanti olisivat luontaisia hyötyjiä, koska näillä mailla on jo valmiiksi vihreästä siirtymästä hyötyviä yrityksiä.
EU voi kuitenkin haluta ”tasoittaa” tilannetta haluamalla taas vahvistaa Välimeren maita. Nyt olisi minusta aika pitää omia puolia ja varmistaa, että viime paketin maksajat saavat vähintään oman osansa.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se ole EUn perussopimuksessa, että yhteisvelkaa ei ole eikä oteta?
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt muistan oikein, EU säännöt kieltävät, etteivät EU-maat saa vastata toistensa veloista. Tämänkin suhteen ollaan tosin vähän luovittu ainakin Kreikan suhteen.
Toinen juttu on, jos EU ottaa velkaa, ja hoitaa velan aikanaan omasta budjetistaan. Este tehokkaalle velan nostolle ja hoitamiselle on tietenkin se, ettei EU:lla ole USA:n tavoin suoraa verotusoikeutta. Näin maat joutuvat takaamaan velanoton. Tällaista verotusoikeutta on puuhattu. Tuleva hallitus joutuu ottamaan siihenkin kantaa. On ihan mielenkiintoista nähdä se keskustelu.
Ilmoita asiaton viesti
Ennen Neuvostoliiton romahdusta oli kaksi kilpailevaa talousjärjestelmää, markkinatalous ja sosialistinen suunnitelmatalous. Puhuttiin rauhanomaisesta rinnakkaiselosta. Reaganin kommentti oli ”rauhanomainen rinnakkaiselo on kuin maanviljelijän ja kalkkunan suhde, kaikki on ok., kunnes tulee kiitospäivä”.
Nyt EU ”suunnitelmineen” on samassa jumissa kuin NL oli aikanaan. Mikään ei etene EU:ssa, paitsi poliittiset agendat.
Jos tarkastellaan uusien innovaatioiden luomista ja uusien teollisuusalojen syntymistä, USA taitaa johtaa sen 100-0, kuten esitit.
Kun UK oli EU:ssa, tilanne oli 99-1. Tuo 1 oli/on ARM (RISC) prosessoritekniikka, joka kehitettiin Cambridgen yliopiston yhteydessä.
https://en.wikipedia.org/wiki/Arm_(company)
Kun tutkiskelee laajemmin näitä suurempien innovaatioiden syntypaikkoja, ovat ne lähes aina suurten, yksityisten (=kalliiden) yliopistojen läheisyydessä. Menestynyt tutkija perustaa innovaationsa ympärille yrityksen ja joistakin niistä tulee menestystarina. Ja se oleellinen asia on riskiä ottavat, yksityiset business-enkelit, joilta löytyy rahaa ”pientä korvausta” vastaan. Riskit ovat isot.
Miksi USA:ssa on yksityistä pääomaa ottaa riskiä ja EU:ssa ei? Mielestäni eron aiheuttaa kolme asia: verotus, verotus ja verotus.
Eli EU:n alueella estetään yksityisen, nopealiikkeisen pääoman synty. Tai pakotetaan sen siirtyminen esim. USAaan.
Ruotsissa oli aikaisemmin raju verotus. Oli tuloveron progressiota ja menestyvä yritys putsattiin pääomista. Esim. Tetra Pakin omistajat muuttivat Lontooseen ja pääkonttori Sveitsiin. Ruotsi jäi nuolemaan näppejään. Ja sitten Palme poistui kuviosta ja verotusta korjattiin.
Wahlroos käytti termiä ”lypsävän lehmän ampuminen”, eli estetään pääomien syntyminen verottamalla kannattavat yritykset kuoliaaksi (ja siinä sivussa omistajatkin). Älykäs ihminen väistää pakkoa ja muuttaa muualle. Syntyy aivovuotoa.
On aika koomista seurata näiden ”Tuulivoimapuistojen” kehitysprojekteja. Yksityisellä puolella häärää Ruotsalaiset Puistotädit (pääoma), joka ottaa riskin ja korjaa aikanaan potin myymällä valmiin projektin Suomalaisille (esim. eläkeyhtiöille tai kunnallisille energiayhtiöille).
Anttonen (ST1) ei enää häärää tällä alueella.
RePowerEU yrittää ratkaista niitä ongelmia, joita EU on itse aiheuttanut.
Esim. kohta 4. Mitä tapahtuu, kun EU asettaa hiilidioksidiveron suojellakseen omaa teollisuuttaan, joka on polvillaan johtuen kalliista energiasta?
No Kiina laittaa vastaavan tuontiveron EU tuotteille ja muodostuu häiriöitä toimitusketjuun.
Mitähän Macron ja Scholtz lupasivat Kiinan vierailuillaan? Eivät edustaneet EUta.
Kuvitelma, että EU osaa paremmin allokoida verottamiaan pääomia kuin yksityiset yritykset, on harhaa.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkälti juuri näin. Toisaalta USA aloitti pelin omalla massiivisella paketillaan. Ellei sitten ajattele EU:n koronapaketin jo vastanneen samaan ongelmaan, mitä se varmasti jo jossain määrin tekikin.
Euroopassa on useita maita, joiden yritysverotus on hyvinkin kilpailukykyinen USA:n kanssa. Miksi muuten esim. Accenturen globaali pääkonttori olisi Irlannissa?
Ilmoita asiaton viesti
USAn inflaation vastainen rahoitus tarkoittaa pääasiassa tukea vihersiirtymälle.
Muodostunut helikopteriraha aiheuttaa inflaation, jota keskuspankki hoitaa nostamalla korkoja. Talous sakkaa, eikä Bidenista tule seuraavan kauden presidenttiä. Toivottavasti ei Trumpistakaan, mutta avaimet on annettu hänelle.
Irlannin yritysvero% on 12,5%. Mutta sitten on tämä ”Tupla Irlantlainen”, joka vasta onkin paukku.
Lukemalla liitteen ei tule kuin huono olo. Taitaa EU olla erilaisten rahansiirto mekanismien väline. Ja Suomi on maksajien puolella.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/tervetuloa-veroparatiisiin-eurooppaan-nain-veroja-voi-valtella-eri-maissa/5861154
Ilmoita asiaton viesti
EU:a pitäisi olla kaikki valta ja mahdollisuudet lopettaa EU:n alueella tapahtuva veroparatiisitouhu.
Miksi sitä ei tehdä?
Miksi sosialistit kannattavat veroparatiiseja?
Miksi sosialistit eivät pidä meteliä, jatkuvaa meteliä niistä?
Rahapiirit tietenkin ymmärtää. Mutta miksi työväenpuolueet?
Miksi työväenpuolueet mieluummin verottavat omat työläisensä hengiltä?
Vain onko niin että noiden puolueiden johdossa on henkilöitä joilla on se kuuluisa oma lehmä ojassa?
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan Parlamentti kannattaa 15% yritysverominimiä.
https://www.europarl.europa.eu/news/fi/headlines/economy/20220506STO29019/parlamentti-kannattaa-monikansallisten-suuryritysten-vahimmaisverotusta
Samoin OECD ja G20 -maat. Aika näyttää milloin tulee voimaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten varmaan huomasit, kysyin että miksi EU ei yksinkertaisesti lopeta veronkiertoa kun sillä on siihen valta.
Näiden paratiisien kautta useimmissa tapauksissa nollataan verot.
Ilmoita asiaton viesti
Minimiä voidaan liioittelematta kutsua Bidenin ja Yellenin ideaksi. Tietenkin sillä aiemminkin on spekuloitu, mutta Yhdysvaltain nykyinen hallitus on ensimmäinen maailmassa, joka aloitti käytännön kampanjoinnin.
Herää kuitenkin kysymys, onko tämä nykyinen Yhdysvaltain historian viimeiseksi jäävä demokraattihallitus.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tuosta ”suunnitelmasta” muuta, tuleeko se Moskovasta vai Brysselistä?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Moskova kannattaisi pakettia, jonka tarkoitus on vähentää riippuvuutta fossiilisesta polttoaineista?
Ilmoita asiaton viesti
Et tainnut ymmärtää?
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään, joten avaapa vähäsen..?
Ilmoita asiaton viesti
Ei saatu vastausta… 🙁
Ilmoita asiaton viesti
Muistaakseni Saudi Arabia on aloittanut laittamaan ehtoja LNG kaasun tuonnille EUhun.
Ymmärtääkseni Saudit vaativat EUn vihersiirtymä rahoitusta Saudeihin eli pitkäjänteistä businessta.
https://www.arabnews.jp/en/business/article_80510/#:~:text=RIYADH%3A%20Saudi%20Arabia%20wants%20the%20EU%20to%20accept,the%20bloc%20seeks%20to%20tackle%20the%20energy%20crisis.
Ilmoita asiaton viesti
Siinähän laittaa ja tekee talvisporttikeskusta keskelle aavikkoa. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Pilarit ovat niin kauan kantavia, kunnes rahoitus on saatu ja projektia päästään toteuttamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Rahaa on jaettu alkaen Kreikasta.
Sitten on tullut näitä ”ainutkertaisia” paketteja. Nyt pukkaa uuttaa, ainutkertaista. EU velkaantuu hurjaa vauhtia kun se samaan aikaan ”ottaa velkaa” siis painaa euroja minkä ehtii ja ostaa arvottomia jäsenmaiden velkapapereita, nyt jo kai 15 000 miljardin edestä, (luku on muistinvarainen).
Eikö tämä meno jo osoita että ollaan täysin väärällä tiellä?
Ei ongelmista selvitä velanotolla jos ei ole velalle katetta.
Koko tämä hulluuden ajan on samat ukot ja akat toimineet asiantuntijoina ja neuvot ovat olleet aina samoja. Mitäpä muutakaan.
Ainoa mikä muuttuu ovat selitykset.
Ilmoita asiaton viesti
Kannatan yhteisvelkaa, unionin omaa verotusoikeutta ja liittovaltiokehitystä. Euroopan unionia, lyhyesti sanoen.
Ilmoita asiaton viesti
Hei Tommi,
jäin miettimään, mistä blogikirjoituksesi otteet ovat lainauksia. Jos oikein tulkitsen, tästä tiedotteesta: https://www.europarl.europa.eu/news/fi/press-room/20230210IPR74806/eu-n-teollisuussuunnitelma-kohti-eu-n-johtoasemaa-vihreassa-teknologiassa
Sekä STT:n jutusta: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/yhteisvelka-saa-suomessa-liikaa-huomiota-eu-keskustelussa-sanoo-tutkija/8699912#gs.y1ond9
Ilmoita asiaton viesti
Pitää paikkansa. Olisiko syytä merkitä lähteet paremmin?
Ilmoita asiaton viesti
On aina hyvä merkitä lähteet selkeästi 🙂
Ilmoita asiaton viesti