Euroopan osakkeet viiden vuoden takaisella tasolla

Korkojen nousuodotukset ovat iskeneet osakkeiden arvostustasoihin rajusti tänä vuonna. Eniten alas ovat tulleet odotetusti teknologiaosakkeet, joiden arvostus perustuu eniten tulevaisuuden kassavirtoihin. Nasdaq 100 onkin laskenut 30% vuoden vaihteesta. Laaja USA:n S&P 500 on laskenut 20% ja Euroopan vastaava Stoxx 600 lähes yhtä paljon.

Suomessa kurssit lähtivät totuttuun tapaan laskuun jo aiemmin, viime vuoden syyskuussa. Tämä johtunee siitä, että kansainväliset sijoittajat vetäytyvät ensimmäisenä reunamarkkinoilta. Suomessakin syksyn huipuista on tullut laskua noin 20%.

 

Pidemmällä aikavälillä USA on kehittynyt Eurooppaa paljon paremmin

Jos laajennetaan tarkastelua hiukan pidemmälle aikavälille USA:n osakemarkkinat ovat menestyneet Eurooppaa paremmin. Teknopörssi Nasdaq 100 on edelleen lähes 100% plussalla viiden vuoden aikajänteellä. Laajempi S&P 500 on sekin yli 50% nousussa viidessä vuodessa. Sen sijaan Euroopan Stoxx 600 alkaa olla samalla tasolla kuin viisi vuotta sitten.

Zurichin (+21%), Helsingin (+12%), Tukholman (+16%) ja Pariisin (+13%) pörssit ovat kehittyneet Euroopan keskiarvoa paremmin. Frankfurtin ja Milanon pörssit lähes viiden vuoden takaisella tasolla ja Lontoo noin 5% miinuksella. Madridin pörssi-indeksi on neljänneksen alempana kuin viisi vuotta sitten!

Suuren osan USA:n pörssien paremmasta suorituksesta selittävät jättiyhtiöt Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), NVidia, Tesla ja AMD.

 

+2

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu