Euroopan osakkeet viiden vuoden takaisella tasolla
Korkojen nousuodotukset ovat iskeneet osakkeiden arvostustasoihin rajusti tänä vuonna. Eniten alas ovat tulleet odotetusti teknologiaosakkeet, joiden arvostus perustuu eniten tulevaisuuden kassavirtoihin. Nasdaq 100 onkin laskenut 30% vuoden vaihteesta. Laaja USA:n S&P 500 on laskenut 20% ja Euroopan vastaava Stoxx 600 lähes yhtä paljon.
Suomessa kurssit lähtivät totuttuun tapaan laskuun jo aiemmin, viime vuoden syyskuussa. Tämä johtunee siitä, että kansainväliset sijoittajat vetäytyvät ensimmäisenä reunamarkkinoilta. Suomessakin syksyn huipuista on tullut laskua noin 20%.
Pidemmällä aikavälillä USA on kehittynyt Eurooppaa paljon paremmin
Jos laajennetaan tarkastelua hiukan pidemmälle aikavälille USA:n osakemarkkinat ovat menestyneet Eurooppaa paremmin. Teknopörssi Nasdaq 100 on edelleen lähes 100% plussalla viiden vuoden aikajänteellä. Laajempi S&P 500 on sekin yli 50% nousussa viidessä vuodessa. Sen sijaan Euroopan Stoxx 600 alkaa olla samalla tasolla kuin viisi vuotta sitten.
Zurichin (+21%), Helsingin (+12%), Tukholman (+16%) ja Pariisin (+13%) pörssit ovat kehittyneet Euroopan keskiarvoa paremmin. Frankfurtin ja Milanon pörssit lähes viiden vuoden takaisella tasolla ja Lontoo noin 5% miinuksella. Madridin pörssi-indeksi on neljänneksen alempana kuin viisi vuotta sitten!
Suuren osan USA:n pörssien paremmasta suorituksesta selittävät jättiyhtiöt Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), NVidia, Tesla ja AMD.
Voisin tuota korjata sen verran että uusi verohuojennus 50tuh osakesijoituksesta haki paikkans markkinoilta Se nosti hintatason ja nyt ollaan palattu siitä pompusta.
Se nimittäin imi rahaa ulkomaille ja rahastoihin sijoitetusta.
Mutta näkyyhän tuossa sekin miten ollaan turhan lähellä Venäjää. Arimmat pelkäävät miehitystä ja vetävät sijoitukset pois Suomesta.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikea sanoa, oliko osakesäästötilillä vaikutusta. Isommat rahat kuin 50k pääosin liikuttavat markkinoita.
Venäjä näkyy ainakin siinä, että maaliskuussa Helsinki kyykkäsi muita enemmän. Saattoi olla arkuuttakin mutta myös realismia: Venäjäaltistus on täällä keskimääräistä suurempi (Fortum, Nokian Renkaat, Olvi, Ponsse, Aspo, Nurminen)
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan moni perusti tilin? Ehkä enemmän kuin yksi.
Ilmoita asiaton viesti
Korkohalpuutus on työntänyt rahaa jenkkipörsseihin globaalisti.
Myös dollarin reservivaluuttastatus vetää puoleensa. Euroalueella on puolestaan teoreettinen hajoamisriski.
Jännittävää nähdä onko Fedillä mennyt pörssirymistelyn seurauksena jännät pöksyyn vai tuleeko huomenna kuitenkin luvattu 0.5 % korotus.
Ilmoita asiaton viesti
Varmasti tulee. Luistaminen luvatusta kun antaisi signaalin odotuksia pahemmasta tilanteesta.
USA:n yhtiöiden keskimääräinen kannattavuus on paljon Eurooppaa parempi. Osin se selittyy huippukannattavilla suuryrityksillä:
Apple ROE 150%
Microsoft ROE 43%
Google ROE 23%
NVidia ROE 45%
ROE = return on equity eli oman pääoman tuotto. Euroopassa ei juuri suurilla yhtiöillä vastaavia nähdä.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisiko nyt kuitenkin 0.75…
Ilmoita asiaton viesti
Huomenna nähdään:
Barclays bank and investment bank Jefferies switched their predictions to 75 basis points from 50 for the meeting that ends June 15, Bloomberg reported.
Ilmoita asiaton viesti
Jopa 1% on huhuttu.
Huomenna nähdään.
Merkkaampa samalla historiankirjoihin oman kisaveikkaukseni: syksyllä ollaan velkadeflaatiossa sekä Usassa että euroalueella.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan sota on ilmeisesti kääntänyt rahavirrat Yhdysvaltoihin, suojasatamaan. Tämä näkyy mm. dollari-indeksinä, joka on pompannut noin 95:stä 105:een helmikuun lopun jälkeen. https://www.marketwatch.com/investing/index/dxy?mod=home-page Vastaavasti dollarilla sai 24 helmikuuta 2022 0,89 € ja nyt 14.6.2022 0,96 €.
Ilmoita asiaton viesti