Eurooppa parantaa energiaomavaraisuuttaan hitaasti mutta varmasti

Euroopassa ollaan havahduttu vahvaan riippuvuuteen Venäjästä ja Kiinasta. Melko myöhään, mutta kuitenkin. Tässä muutamia uutisia asiaan liittyen:

Kiinalaiset ulos Sizewell C -ydinvoimahankkeesta

Iso-Britannian Sizewell C -ydinvoimahanketta on nyt edistetty 10 vuotta ranskalaisen EDF:n ja China General Nuclear Power Groupin yhteenliittymänä. Päätös kahden 1630 MW EPR-reaktorin rakentamisesta tehtiin heinäkuussa. Marraskuussa Britannian valtio osti kiinalaisyhtiön ulos hankkeesta 700 miljoonan punnan hinnalla.

Hankkeen odotetaan maksavan 20-30 miljardia puntaa ja valmistuvan 9 – 12 vuoden kuluttua. Kuulemiset hankkeesta aloitettiin 2012, joten koko rakennussykli olisi siten noin 20 vuotta.

Britannia rahoittaa 75 miljoonalla punnalla kotimaisen ydinpolttoaineen tuotantoa

Britannia on perustanut 75 miljoonan punnan rahaston, joka myöntää valtion avustuksia brittiläisen ydinpolttoaineen tuotantoon. Rahaston ensimmäinen kohde on Springfieldin ydinpolttoaineen tuotantokapasiteetin nosto. Tähän on myönnetty 13 miljoonan punnan avustus.

Saksa haluaa sallia öljyn ja kaasun särötyksen

Tiukka luonnonsuojelulainsäädäntö on estänyt öljyn ja kaasun särötyksen (fracking).  Saksan valtiovarainministeri Christian Lindner korosti, että Eurooppa tarvitsee tasapuolista energiapolitiikkaa mahdollistaakseen teollisuuden toimintaedellytykset.

Vesisärötys – Wikipedia

Aurinkovoima, tuulivoima ja energian varastointihankkeet etenevät

Allianzin mukaan vuoteen 2050 mennessä pitäisi uusiutuviin energiahankkeisiin ja energian varastointiin investoida Euroopassa 2300 miljardia euroa. Vuosittain investointitarve olisi siten 85 miljardia euroa.

Allianzin laskelmien mukaisessa vauhdissa ei ymmärtääkseni olla, mutta jotain tapahtuu. Esimerkiksi Suomessa Metsähallitus kertoi, että heidän hallitsemilleen merialueille rakennetaan 6000 MW merituulivoimakapasiteettia. Ensimmäisen vaiheen, 1300 MW, rakentaa Vattenfall.

Metsähallitus ja Vattenfall sopimukseen Suomen ensimmäisestä avomeren tuulivoimapuistosta | Metsähallitus (metsa.fi)

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu