Evergrande ja Kiinan kiinteistökupla

Arvopaperin mukaan J Capitalin tutkimusjohtaja Anne Stevenson-Young sanoi jo vuonna 2017 Evergranden olevan ”suurin pyramidihuijaus, jonka maailma on koskaan nähnyt”.

Evergrande ei pysty maksamaan tällä viikolla lankeavia lainanlyhennyksiä ja korkoja. Velkaa yhtiöllä on yhteensä 300 miljardia dollaria.

Evergrande ei ole ongelmien kanssa yksin. Kiinan suurten kaupunkien ja erityisesti Pekingin asuntojen hinnat ovat kolminkertaistuneet kymmenessä vuodessa. Tulotasoon suhteutettuna maailman kahdeksasta kalleimmasta kaupungista neljä on Kiinassa.

Property Price: YTD Avg: Beijing | Economic Indicators | CEIC (ceicdata.com)

Property Prices Index 2021 Mid-Year (numbeo.com)

Bloombergin tietojen mukaan Evergranden velkojen altistukset länsimaisille yhtiöille ovat melko maltillisia. Brittiläisen varainhoitaja Ashmoren sanotaan omistavan 433 miljoonan dollarin edestä näitä velkakirjoja. Amerikkalaisen Blackrockin 385 miljoonaa ja esimerkiksi Euroopan suurimpien pankkien HSBC:n ja USB:n noin 200 miljoonaa.

Evergranden altistukset eivät suoraan kaada länsimaisia finanssiyrityksiä. Sen sijaan Evergranden kaatuminen voisi saada aikaan laajempaakin tuhoa Kiinan asuntomarkkinoilla ja sitä kautta levottomuuksia ja kaupan häiriintymistä.

Pelastetaanko Evergrande?

Kiinan valtio on useamman vuoden yrittänyt hillitä kiinteistömarkkinoiden nousua, joten hallituksella saattaa olla kiusaus tehdä yhtiöstä varoittava esimerkki. Yhtiön asemaa ja mahdollisen konkurssin vaikutuksia on kuitenkin laajalti verrattu Lehman Brothersiin. Evergrandella on mm. ennakkomaksuja asunnoista noin 1,7 miljoonalta asiakkaalta. Konkurssi iskisi siis rajusti tavallisiin kiinalaisiin.

Kiinassa on käytössä Yhdysvaltain Chaper 11 -mallin mukainen velkasaneerausmenettely, jonka puitteissa tasapainoinen saneerausmenettely on mahdollista tehdä. Evergranden velkakirjat arvostetaan jo nyt noin 25-30% hinnalla, joten velkojat hyväksyisivät varmasti noin 50% leikkauksen saataviinsa. Velkataakka kevenisi olennaisesti, ja velkojat saattaisivat saada myös yhtiön osakkeita osasuorituksena saamisistaan.  Evergranden markkina-arvo on pudonnut vuoden alusta 85% noin 3,8 miljardiin dollariin, joten mikä tahansa järjestely, jossa omistus ei nollautuisi olisi omistajille plussaa. Kiinalainen miljardööri Ka Yan Hui omistaa 70% Evergranden osakekannasta.

Järjestely, jossa luotonantajat ja omistajat menettäisivät suurimman osan sijoituksestaan olisi omiaan vähentämään moraalikato-ongelmaa.

Markkinat Aasiassa ja läntisissä pörsseissä ovat hinnoitelleet jonkinlaista turbulenssia, jonka Kiinan kiinteistökriisi saa aikaan, mutta romahdus saisi aikaan laajoja maailmanlaajuisia ongelmia.

Is China’s Evergrande Group too big to fail? — Quartz (qz.com)

Suomalaisyhtiöistä Kone mahdollinen kärsijä

Suurista suomalaisista yhtiöistä Kone on eniten riippuvainen Kiinan asuntomarkkinoista ja rakentamisesta. Koneen liikevaihdosta 30% tulee Kiinasta. Kauppalehden mukaan Evergrande on myös todennäköisesti Koneen suora asiakas.

 

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu