Fed nostaa korkoja ja pienentää tasettaan – osakkeet kääntyivät nousuun

Fed nosti keskuspankkikorkoja odotetut 0,5 prosenttiyksikköä ja kertoi alkavansa supistaa 9.000 miljardin suuruista tasettaan. Supistukset ovat ensimmäiset kolme kuukautta 45 miljardia kuukaudessa ja sen jälkeen 95 mrd. kuukaudessa.

Markkinareaktio koronnostoon ja Powellin puheeseen oli kuitenkin yllättävän positiivinen. Esimerkiksi teknologiapainotteinen Nasdaq 100 kääntyi 3,4% nousuun. Miksi?

Lupaus jatkaa maltillista korkojen nostopolitiikkaa

Puolen prosenttiyksikön nosto kerralla oli suurin 22 vuoteen. Powell kertoi, että todennäköisesti seuraavassakin kokouksessa tehdään saman suuruinen koron nosto, ei kuitenkaan suurempaa. Markkinat olivat arvelleet 0,75 prosenttiyksikönkin olevan mahdollinen.

Nyt korkotaso nousi 0,75 – 1,00 tasolle, mikä tarkoittaa edelleen vahvasti negatiivista reaalikorkoa, kun inflaatio pyörii jopa yli 5% tasolle. Velallisten kissanpäivät siis jatkuvat.

Lisäksi Powell muistutti Yhdysvaltain talouden vahvuudesta. Powellin mukaan Yhdysvaltain työllisyys, investoinnit ja kulutus kestävät tämän ja tulevat koronnostot.

”This one has been well communicated and well delivered,” said Simona Mocuta, chief economist with State Street Global Advisors. ”There is an awareness that they are tightening into a slowing economy and there are risks associated. For the magnitude of the move it has been very uneventful, and that is a good thing.”

Englannin keskuspankki kiristysten etulinjassa

Englannin keskuspankki teki jo neljännen koronnostonsa. Nyt viitekorko on 1% tasolla. EKP aloittanee koronnostonsa kesäkuussa.

+1

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu