Fortum ennakoi edullista sähköä ensi talvelle
Katselin Youtubesta tänä aamuna Inderesin livelähetyksen Fortumin tulosjulkistuksesta. Toteutunut operatiivinen tulos heikkeni selvästi viime vuodesta sähkön hinnan laskun myötä, mutta vastasi hyvinkin Inderesin ja muidenkin analyytikkojen odotuksia. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 318 miljoonaa (vrt. 454 milj. 2022). Koko alkuvuoden vertailukelpoinen liikevoitto nousi 1443 miljoonaan (1251 milj. 2022)
Se, mikä lähetyksestä nousi esille, oli Fortumin näkemykset sähkön hinnan kehityksestä. Ensi vuodelle on suojattu 50% tuotannosta hintatasolle 46 Eur/MWh ja vuoden 2025 tuotannosta 30% hintatasolle 43 Eur/MWh.
Pääasialliseksi syyksi Fortum mainitsee edullisille hinnoille vesivarastojen korkean tason.
Hintatason laskuun vastataan investointeja leikkaamalla ja kulusäästöillä.
Fortum näkee laskevaa sähkön hinnan kehitystä ensi vuodelle ja varovasti myös seuraavalle. Yhtiö reagoi tähän myös laskemalla ensi vuoden investointitasonsa aiemmin kerrotusta 700 miljoonasta 650 miljoonaan ja investoivansa vuonna 2025 vain 550 miljoonaa. Samalla yhtiö hakee 100 miljoonan kulusäästöjä vuoden 2025 loppuun mennessä.
Sähkö on siitä melkoisen omituinen tuote että todelliset ”valmistus”kustannukset ei kerro yhtään mitään siitä mitä se kuluttajalle milloinkin maksaa.
Ilmoita asiaton viesti
Juu, hyödykkeen hinta syntyy kysynnän ja tarjonnan tasapainosta.
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä kyllä mutta sähkön kohdalla ei.
Tänään klo 7:00 kulutus oli ~1100Mw suurempi kuin tuotanto, aluehinta ~21€/Mwh.
No klo 9:00 kulutus oli enää ~600Mw suurempi kuin tuotanto ja aluehinta pompsahti tonne ~75€/Mwh huituville.
Ilmoita asiaton viesti
Tähän vaikuttaa myös tarjonta Ruotsista ja Baltian kysyntä.
Ilmoita asiaton viesti
Ne ei Fortumilla vielä tiedä, että pakkasella ei koskaan tuule…
Olen syksyn mittaan silmä kovana seurannut Norjan vesivarastojen kehitystä ja paria viime viikkoa lukuun ottamatta sadetta on piisannut. Käyrästössä punainen siis tämän vuoden tilanne.
https://hydro-reservoir.nordpoolgroup.com/rescontent/norway/rescontent.cgi
Samaan aikaan Ranskassa on toistakymmentä ydinreaktoria enemmän käytössä kuin vuosi sitten. Tosin lakkoilu saattaa kiristää tarjontatilannetta.
Ilmoita asiaton viesti
Kuuntelin juuri Rauramon haastattelun. Hän korosti, että Fortumille syntyy hyviä mahdollisuuksia vesivoiman säännöstelyn kautta. Osittain siitä syystä Fortum on suojannut hieman aiempaa vähemmän tuotantoaan. Eli Fortum voi saada välillä selvästi parempaakin hintaa tuotannostaan.
Ilmoita asiaton viesti
Varmaankin viittaa ruotsalaiseen kapasiteettiin – Suomessahan ’säätövara’ on aika kapea.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus Wikistä:
”Fortumin talousjohtajaksi Rauramo siirtyi syyskuussa 2012.[6] Vuonna 2013 hän toimi yhtiön väliaikaisena toimitusjohtajana.[11] Vuonna 2014 hänestä tuli Heat, Electricity Sales and Solutions -divisioonan johtaja, vuonna 2016 City Solutions -divisioonan johtaja.[12] Maaliskuussa 2017 Rauramo aloitti Fortumin talousjohtajana.[13] Loppuvuonna Fortum hankki 47 prosenttia Uniperista.”
Enpä luottaisi kovinkaan paljoa tähän johtajaan. Taitavat olla Venäjän sekoilut hänen käsialaansa samoin kuin Uniper.
Voisi myös, lupaustensa lisäksi mainita vaikka vain sivulauseessa todellisen epävamuuden ja varoituksen joka johtuu Lähi-Idän tilanteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Fortum aloitti Venäjän investoinnit 2008, joten niitä ei voi laittaa Rauramon piikkiin. Uniperin kylläkin, vaikka Pekka Lundmark oli CEO.
Tuolloinkin maan hallitus hoputti kertoen yhtiölle, että jos te ette löydä verkkojen myynnistä saaduille rahoille käyttöä, valtio kyllä löytää.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Venäjälle mena mutta entä laajeneminen?
Rauramo taisi olla sallinen myös Conslidated Paperin ostossa. Suomen suurin epäonnistunut yrityskauppa?
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti. Oli Storan rahoitus- ja talousjohtajana noihin aikoihin.
Ilmoita asiaton viesti
Ajattelin vain että ”En gång är ingen gång, två gånger är en vana.”
Ilmoita asiaton viesti
En usko edulliseen sähköön, sillä jollain tavoin Fortumin Uniper ja Venäjä tappiot on pakko maksattaa kansalla.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin oma pääoma oli tilinpäätöksessä 2021 13.665 mrd. Nyt Q3 2023 8.501 mrd. Kasvua alkuvuonna hiukan vajaat 800 miljoonaa.
Ihan hyvä alku.
Ilmoita asiaton viesti