Fortumin ja Nesteen johdossa on joskus tehty jotain myös oikein
Fortum listattiin pörssiin vuonna 1998. Neste oli tuolloin osa Fortumia. Nykyisen Fortumin ydin ”Power and Heat” teki tuolloin 10,9 miljardin markan liikevaihdolla runsaat 2 miljardia markkaa liikevoittoa. Neste -liiketoimintayksikkö taas teki 39 miljardin markan liikevaihdolla runsaat miljardi markkaa liiketulosta. Jaottelu on epätarkka, koska esim. yksiköt Operation and Management sekä Engineering saattoivat tehdä töitä näille yksiköille.
Koko konsernin liikevaihto oli vuonna 1997 noin 60 mrd. markkaa ja liikevoitto 4,4 mrd. markkaa. Euroiksi muunnettuna ja rahanarvon muutos huomioituna luvut olisivat tämän hetken rahassa:
- Liikevaihto 14,4 mrd. euroa
- Liikevoitto 1 mrd. euroa
(Tilastokeskus: Vuoden 1997 rahamäärää 1,00 markka vastaava rahamäärä vuonna 2021 oli 0,24 euroa.)
Luvut osakeannin markkinointiesitteestä.
Vuonna 2021 Neste oli erotettu omaksi yhtiökseen. Gasum on myös konsernin ulkopuolella. Nesteen liikevaihto ei ole paljon muuttunut, mutta liikevoitto on uusiutuvien tuotteiden myötä noussut 1,3 miljardiin euroon eli noin viisinkertaiseksi. Neste tekee nykyään enemmän liikevoittoa kuin koko Fortum-konserni vuonna 1998.
Entä Fortum ”Power & Heat”-yksikön kehitys? Liikevaihto on monikymmenkertaistunut Uniper -kaupan myötä. Raportoitu liikevoitto sen sijaan oli jo viime vuonna negatiivinen Uniperin arvonalennusten myötä, mutta operatiivinen, vertailukelpoinen liikevoitto oli 2,5 miljardia euroa.
Nesteen erinomainen kehitys paikkaa siis varsin mukavasti Fortumin vaikeuksia, jotka toivottavasti osoittautuvat tilapäisiksi. Fortumin pitäisi pystyä tekemään noin miljardin liikevoittoa ilman Venäjä- ja Uniper yksiköitäkin.
Nesteen ja Fortumin kehitys tähän pisteeseen on vaatinut lukemattomia yritysostoja ja myyntejä sekä panostuksia uusiin tuotealueisiin . Osa näistä on osoittautunut erinomaisiksi osa surkeiksi. Sellaista liiketoiminta on.
Niinkuin esmes pääosakkaan kannalta?
Tuloutettiinko osingoista koskaan mitään valtion budjettiin? Meinaan vaan ajatellen sitä valtion velkaa (joka nyt tietty on vain pääomaa). 🥴 Tuntuu vähän gallupien perusteella siltä, että kansakunta alkaa pikkuhiljaa olla taas valmis puhaltelemaan syvässä kyykyssä yhteen hiileen, paitsi tietty ahneisto.
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin ja Nesteen osakkeet ovat suoraan valtion omistuksessa (ei Solidiumin kautta), joten ihan suoraa budjettitalouteen tulevat.
Neste 340 milj. osaketta, osinko (2021) 0,82 eur/kpl = 278 milj.
Fortum 450 milj. osaketta, osinko (2021) 1,14 eur/kpl = 513 milj.
Fortumin osalta saattaa tulla jatkossa muutamia kuivempia vuosia.
Ilmoita asiaton viesti
”Fortumin osalta saattaa tulla jatkossa muutamia kuivempia vuosia”
Näinkö epäilet? 😊
Ilmoita asiaton viesti
Ja osingot vielä verottomina. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Totta, ja sen lisäksi verot muiden saamista osingoista.
Ilmoita asiaton viesti
Ja nyt olisi siis ainakin Fortumin osalta hieman hiipumassa? Osaatko ennustaa tulisiko olemaan kenties pitkäkin ’kuivakausi’ näiden osinkojen ja verotulojen kohdalla…
Mikäli nämä gallupit takaavat kokkareille ja Orpolle seuraavan hallituksen pääministerisalkun ja omistajaohjaus työnnetään jokun perusdillen käsiin niin uskoisitko, että tappiot voitaisiin tulouttaa valtion budjettiin enemmistöosakkaan käyttäessä lunastusoikeutta ostellessa yksityisen puolen pelurit pihalle heille eli jälkimmäisenä mainituille sopivaan hintaan, vaikkapa lisävelan turvin?
Ilmoita asiaton viesti
Lunastusoikeus edellyttää 90% omistusosuutta. Silloinkin lunastushinnan perusteet on laissa määritelty. Jos valtio haluaisi Fortumin kokonaan itselleen, pitäisi tehdä niin edullinen ostotarjous, että suurin osa vähemmistöosakkaista tarttuisi siihen vapaaehtoisesti. En näe syytä, miksi valtio toimisi näin.
Toisaalta Ranskan valtio on rakentamassa juuri tällaista ostotarjousta EDF:n vähemmistöosakkaille.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan olla, että näitä ehdotelmia ja rakennelmia (himmeleitä) puidaan taas perustuslakivaliokunnassa tämän tästä, kuten Sipilän hallituksen aikaan…
Muistuu mieleen Terraframe & Talvivaara himmeli, muistaakseni oli joitain Niinistö nimisiäkin taustalla aikoinaan, Sipilää tietenkään unohtamatta.
Jotenkin tuntuu olevan vaalituloksesta ja hallituspohjasta kiinni tämä mitenkä valtion on kulloinkin liiketaloudellisesti kannattavaa toimia.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedätkö mistä kautta tuota EDF:n osaketta voisi ostaa helpoimmin? Tilit löytyvät Nordeasta ja Nordnetista. Voisi spekuloida lunastushinnalla hieman ajankuluksi..
Ilmoita asiaton viesti
Nordnetista en tiedä, mutta Nordean kautta ainakin ranskalaisia osakkeita voi ostaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Fortumin ja Nesteen johdossa on joskus tehty jotain myös oikein”
Mutta nyt alkaa vaikuttaa siltä, että välihousussa kaikki on vaan.
Kertoisitko vielä näkemyksesi aikajanasta minkä sisällä valtio saisi osinkotuloista takaisin Fortum-härdelliin kokonaisuudessa hukkaamansa varallisuuden eli pvm. minkä jälkeen se alkaisi oikeasti tuottaa voittoa.
Niin ja mm. Stubb oli joskus jotain mieltä…
Ilmoita asiaton viesti
En nyt ihan ymmärtänyt kysymystä. Ei kai valtio ole Fortumiin sijoittanut vuosikymmeniin yhtään mitään? Vai onko minulla väärä muistikuva?
Edit:
Kauppalehdestä löytyi Fortumin osinkohistoria vuodesta 1999 lähtien. Vuotuinen osinko on noussut tasaisesti ja lähes kymmenkertaistunut. Nesteen osinkohistoriakin on nousujohteinen, muttei ihan yhtä jyrkkä. En muista, että valtio olisi tehnyt lisäsijoituksia näihin yhtiöihin.
https://www.kauppalehti.fi/porssi/osinkohistoria/FORTUM
https://www.kauppalehti.fi/porssi/osinkohistoria/NESTE
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä se kokonaiskuva selviää vasta kun oikein rysähtää.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä nähdä asiat mittakaavassa, ja myös vähän kokonaisvaltaisemmin.
Kovin herkästi menee muuten pelkäksi populistiseksi uhoamiseksi. Ja populismin tuuliviiri kääntyilee aina kulloisenkin suhdanteen mukaan.
Ilmoita asiaton viesti