Fortumin ja Nesteen johdossa on joskus tehty jotain myös oikein

Fortum listattiin pörssiin vuonna 1998. Neste oli tuolloin osa Fortumia. Nykyisen Fortumin ydin ”Power and Heat” teki tuolloin 10,9 miljardin markan liikevaihdolla runsaat 2 miljardia markkaa liikevoittoa. Neste -liiketoimintayksikkö taas teki 39 miljardin markan liikevaihdolla runsaat miljardi markkaa liiketulosta. Jaottelu on epätarkka, koska esim. yksiköt Operation and Management sekä Engineering saattoivat tehdä töitä näille yksiköille.

Koko konsernin liikevaihto oli vuonna 1997 noin 60 mrd. markkaa ja liikevoitto 4,4 mrd. markkaa. Euroiksi muunnettuna ja rahanarvon muutos huomioituna luvut olisivat tämän hetken rahassa:

  • Liikevaihto 14,4 mrd. euroa
  • Liikevoitto 1 mrd. euroa

(Tilastokeskus: Vuoden 1997 rahamäärää 1,00 markka vastaava rahamäärä vuonna 2021 oli 0,24 euroa.)

 

Luvut osakeannin markkinointiesitteestä.

Vuonna 2021 Neste oli erotettu omaksi yhtiökseen. Gasum on myös konsernin ulkopuolella. Nesteen liikevaihto ei ole paljon muuttunut, mutta liikevoitto on uusiutuvien tuotteiden myötä noussut 1,3 miljardiin euroon eli noin viisinkertaiseksi. Neste tekee nykyään enemmän liikevoittoa kuin koko Fortum-konserni vuonna 1998.

 

Entä Fortum ”Power & Heat”-yksikön kehitys? Liikevaihto on monikymmenkertaistunut Uniper -kaupan myötä. Raportoitu liikevoitto sen sijaan oli jo viime vuonna negatiivinen Uniperin arvonalennusten myötä, mutta operatiivinen, vertailukelpoinen liikevoitto oli 2,5 miljardia euroa.

Nesteen erinomainen kehitys paikkaa siis varsin mukavasti Fortumin vaikeuksia, jotka toivottavasti osoittautuvat tilapäisiksi. Fortumin pitäisi pystyä tekemään noin miljardin liikevoittoa ilman Venäjä- ja Uniper yksiköitäkin.

Nesteen ja Fortumin kehitys tähän pisteeseen on vaatinut lukemattomia yritysostoja ja myyntejä sekä panostuksia uusiin tuotealueisiin . Osa näistä on osoittautunut erinomaisiksi osa surkeiksi. Sellaista liiketoiminta on.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu