Fortumin tulevaisuudesta

Fortum julkaisi eilen ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksensa, jonka raportoidut luvut näyttivät odotetun surkeilta. Jos haluaa etsiä murheellisimman luvun, se on raportoitu liikevaihto rullaavasti viimeiseltä 12 kuukaudelta. Uniperin alaskirjausten vuoksi raportoitu liiketappio LTM (=Last Twelve Months) oli peräti 4,3 miljardia tappiolla.

Alaskirjaukset kirjanpidossa eivät vaikuta kassavirtaan, mutta alentavat kyllä omaa pääomaa ja jakokelpoisia varoja. Oma pääoma aleni paitsi kirjanpidollisen tappion, myös avokätisen osingonjaon vuoksi. Fortumin oma pääoma oli 31.3.2022 enää 8,7 miljardia, kun se vielä 31.12.2021 oli vielä 13,7 miljardia euroa. 

Operatiivinen kannattavuus kunnossa

Pitäisikö tästä huolestua? Ei ainakaan Nordean analyytikon mielestä, sillä yhtiö takoo erinomaista toiminnallista tulosta lähes viime vuoden tahtiin. Tässä auttaa korkea sähkön hintataso.

Nordean analyytikon arvion mukaan Fortum jatkaa totuttua korkeaa osinkotasoaan (5,9% nykyiselle osakekurssille) jatkossakin. Näin korkea osinkotaso kasvattaa kuitenkin nettovelkaa lähivuosina.

Venäjän toiminnoista luopuminen

Fortum ilmoitti tulosjulkistuksen yhteydessä laittavansa yhtiön Venäjän toiminnot myyntiin. Fortum ei vielä kirjannut Venäjän toimintojensa arvoa nollaan vaan odottaa saavansa niistä 3,3 miljardia euroa. Tämä on melko korkea arvio, ja Nordean analyytikko mainitseekin riskinä tarpeen vielä uudelle alaskirjaukselle. Toisaalta analyytikon mukaan hinta voi olla parempikin.

Sen verran olen kuitenkin seurannut toteutuneita liiketoimintakauppoja Venäjällä, että olen huomannut kauppojen toteutuneen enintään puoleen hintaan suhteutettuna käypään arvoon ennen sotaa. Oma lukunsa on Renault, joka myi Autovaz (mm. Lada) -liiketoimintansa yhdellä ruplalla. Tässä kaupassa oli kuitenkin takaisinosto-optio siinä tapauksessa, että liiketoimintaedellytykset Venäjällä palaavat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu