Gasum ei maksa ruplissa, muut kaasunostajat luultavasti maksavat

Suomalainen Gasum Oy julkaisi tänään tiedotteen, ettei taivu Gazpromin vaatimuksiin maksaa kaasu ruplilla eikä muihinkaan venäläisten ehdottamiin maksujärjestelyihin.

Gasum vie maakaasun hankintasopimuksen välimiesmenettelyyn | Gasum

Gasum ei hyväksy Gazprom Exportin ehdotusta ruplamaksuihin siirtymisestä, eikä siten tule maksamaan hankintasopimuksen mukaisia maksuja ruplissa tai ehdotetulla maksujärjestelyllä. Lisäksi yhtiöillä on merkittävä erimielisyys liittyen muihin sopimuksen perusteella esitettyihin vaateisiin. 

Myös muunlaista viestiä on kuultu eurooppalaisilta kaasunostajilta. Tiettävästi venäläisten ehdottama malli on, että yhtiöt maksavat laskut euroissa Gazprom pankissa olevalle tililleen. Tämän lisäksi kullekin yhtiölle avataan ruplatili, ja Gazprom pankki vaihtaa samantien valuutan rupliksi siten, että summa on vielä silloin maksajan hallussa.

Euroopan komissio on ottanut kantaa, että kaasulaskuja voidaan maksaa Gazpromin esittämällä tavalla. Engie (Ranska) kertoi tänään suostuvansa järjestelyyn. Tietojen mukaan myös Eni (Italia) on edennyt ruplatilin avaamisen suhteen. Saksalainen RWE on tiedottanut odottavansa komission ohjeita. Uniper ei tiettävästi ole tiedottanut menettelyään, mutta on aiemmin kertonut, ettei heillä ole ongelmia toimia Gazpromin esittämällä tavalla, jos se vaan viranomaisille sopii.

The European Commission has explained how EU companies can pay for Russian gas without breaching the bloc’s sanctions against Russia, in an updated guidance on the issue seen by Reuters on Monday.

“This should ease fears of any cuts to supply as per Gazprom’s recent advice saying those paying in Euros/Dollars would not (default) if said payments are converted in time,” analysts at Refinitiv said in a daily research note.

Traders said with companies now seemingly confident they can make payments for Russian gas the threat of supply cuts had eased.

French power group ENGIE said on Tuesday it was in talks with Gazprom regarding changing the payment scheme for Russian gas supplies.

Sources on Monday said Italy’s ENI would open bank accounts this week to pay for Russian gas following the Commission’s clarification.

 

+3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu