Hallituksen asumistukilinjauksissa korjattavaa

Maksetut asumistuet ovat kasvaneet muuta budjettia nopeammin. Järjestelmässä on varmastikin korjaamistarvetta. Hallitusohjelmaan (alla) kirjatut kohdat eivät kuitenkaan minusta vaikuta ihan loppuun saakka mietityiltä.

Tarkastellaan kahta opiskelijaa, jotka ovat olleet muutaman vuoden töissä ennen opintojen aloitusta. Molemmat ovat saaneet laitettua 50.000 euroa syrjään. Molemmat asuvat yksin Helsingissä vuokra-asunnossa, jonka kuukausivuokra on 700 euroa.

Opiskelija A on sijoittanut rahansa arvopapereihin ja opiskelija B on ostanut auton, hiukan kalliimmat kalusteet ja muita kulutushyödykkeitä.

Opiskelija A ei saa lainkaan asumistukea. Monesta seikasta riippuen hän saattaa saada tuottoja sijoituksestaan esimerkiksi 3000 euroa vuodessa. Hyvällä tuurilla tuottoa voi tulla enemmänkin, mutta saattaa käydä myös huonommin.

Opiskelija B saa noin 5000 euroa vuodessa asumistukea. Viiden vuoden opiskelujaksossa siis 25.000 euroa.

On ymmärrettävää, että varallisuus huomioidaan asumistuen laskennassa. Silti ainakin minulle nousee mieleen muutamia kysymyksiä:

  • Kannustaako järjestelmä nuoria toimimaan järkevästi raha-asioissa?
  • Kun yleisen elämänkokemuksen mukaan finanssivarallisuuden tuotot harvoin ylittävät 10% vuodessa, edellytetäänkö Opiskelija A:n myyvän omaisuuttaan rahoittaakseen opiskeluaan? Jos odotetaan, miksei Opiskelija B:ltä edellytetä samaa asiaa?
  • Karrikoiden: maksaako Kela puolet Opiskelija B:n autosta ja muista kulutushyödykkeistä.
  • Näkyykö tässä porvaripuolueiden kädenjälki?

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu