IL: Miljardisopeutukset vaikeuksissa

Iltalehden tietojen mukaan hallituksella on vaikeuksia päästä yhteisymmärrykseen lisäsopeutuksista. Lehden tietojen mukaan erityisesti RKP haraa vastaan.

IL:n tiedot: Hallituksen miljardisopeutukset vaikeuksissa (iltalehti.fi)

Lehden laskelmien mukaan arvonlisäveron 1 prosenttiyksikön korotus toisi kassaan 872 miljoonaa. Tämäkin lienee staattinen laskelma, joka ei huomio sitä, että kaikkien hintojen nousu alentaisi kulutusta, mikä alentaisi edelleen verotuloja ja bruttokansantuotetta.

Alennettujen 10% verokantojen nosto 14% tasolle toisi (edelleen staattisesti laskettuna) 205 miljoonaa.

Näidenkin lisäksi pitäisi siis löytää 2 miljardia lisää sopeutettavaa. Ansiotuloverotukseen ja yhteisöveroon ei haluta koskea, koska tiedetään näiden korotusten olevan kasvun kannalta erityisen haitallisia. Lisäksi nämä korotukset olisivat vastoin vaalilupauksia.

Monella on säästötarpeeseen helppo vastaus: säästetään hallinnosta. Nyt vaan on niin, että palkkamenot ovat noin 8% valtion menoista eli runsaat 6 miljardia (vuonna 2022), ja näistäkin suurin osa menee ruohonjuuritasolla työskenteleville poliiseille, oikeuslaitokselle, rajavartiolaitokselle, tullimiehille jne. Ministeriöissä työskentelee noin 5% valtion henkilöstöstä.

Valtionhallinnon tuottavuusohjelmaan löytyikin melko vaatimattomat 243 miljoonan säästöt ja nekin vasta vuodesta 2027 alkaen. Sitäpaitsi nämä säästöt lienevät jo budjettikehyksessä, eli niitä ei voi oikein huomioida uudelleen.

Valtionhallinnon tuottavuusohjelma – Valtiovarainministeriö (vm.fi)

Veronmaksajien kuvaajasta näkyy aika selvästi, mihin veroeurot menevät. Siitä voi myös päätellä, mistä säästöjä on mahdollista löytää. Ei ole helppoa hallituksellakaan.

Julkiset menot – Veronmaksajain Keskusliitto ry (veronmaksajat.fi)

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu