Inflaatio voi helpottaa valtiontalouden hoitoa

Lähes kaikki valtion tulot nousevat inflaation kiihtyessä. Arvonlisäverotuloissa tapahtuu automaattinen inflaatiotarkistus hintojen noustessa. Tulo- ja varallisuusveroissa inflaatiotarkistus on jopa ylikompensoiva progressiivisuuden vuoksi, ellei tulorajoihin tehdä täysimääräisiä inflaatiotarkistuksia. Kolmanneksi suurin tuloerä valmisteverot käyttäytyy arvonlisäveron tavoin.

Sen sijaan pääluokissa muut verot ja veroluonteiset maksut osa tuloista perustuu päätöksiin, jotka eivät automaattisesti nouse.

Valtion menot

Sama automatikka toimii toki suuressa osassa valtion menojakin, mutta suuri osa menoista on päätöspohjaisia. Siten pidättäytyminen menojen korotuksista auttaa jo valtiontalouden hoidossa melkoisesti. Lienee poliittisesti helpompi jättää päätöspohjaisia menoja korottamatta kuin leikata menotasoa.

Korkomenot

Valtion velka oli huhtikuun lopussa 133 miljardia euroa. Tuosta maksettiin 2021 noin 750 miljoonaa euroa korkoja. Lainojen keskikorko oli siten 0,5 %. Huhtikuun huutokaupassa 30 vuoden korko asettui 1,53 % tasolle ja 10 vuoden korko 1,24% tasolle.

Korkomenot alkavat siten nimellisesti lähivuosina kohota, mutta reaalikorko on edelleen selvästi negatiivinen, mikäli inflaatio nousee pysyvästi EKP:n tavoitteen yli.

Valtion velanhallinta – Valtiokonttori järjesti valtion viitelainojen huutokaupan: tulokset (valtionvelka.fi)

 

Riskinä taantuma

Edellä mainitut tekijät auttavat valtiontalouden tasapainottamista, mutta kääntöpuolena on uhka, että inflaatio laskee kuluttajaluottamusta. Esimerkiksi Nordea olikin otsikoinut tuoreimman taloudellisen katsauksensa otsikolla: ”Katkeaako kasvu?”

Taantuman oloissa valtiontalouden tasapainottaminen on vaikeaa. Nordea päätyi kuitenkin varovaisen optimistiseen ennusteeseen, koska kuluttajien ostovoima on kunnossa ja kulutushalu koronasulkujen jälkeen voimissaan. Investoinnit erityisesti energiasektorille kasvavat ja toimitusketjujen epävarmuudet saavat aikaan tuotannon paluuta länsimaihin.

Asuntojen hintojen Nordea uskoo pysyvän paikallaan seuraavat pari vuotta tai jopa maltillisesti laskevan.

+5

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu