Intel haluaa yhteensä 10 miljardin tukea Saksan investoinnilleen
Puolijohdepula on venyttänyt elektroniikkatuotteiden toimitusaikoja viime vuosina. Lisäksi puolijohteet ovat olleet tuontitavaraa, ja suuri osa sirujen valmistusta tapahtuu Taiwanissa, jossa Kiinan aggressiot saattavat uhata saatavuutta. Toimitusketjut ovat muutoinkin alttiita häiriöille
Tästä syystä EU on säätänyt The European Chips Act-lainsäädännön, jonka nojalla EU haluaa rakentaa puolijohdeteollisuutta Eurooppaan.
The European Chips Act (european-chips-act.com)
Intel ja Saksa ovat sopineet 17 miljardin euron hintaisen puolijohdetehtaan rakentamisesta Saksan Magdeburgiin. Saksan valtio osallistuisi sopimuksen mukaan rakentamiskustannuksiin 6,8 miljardin summan edestä European Chips Act -lainsäädännön nojalla. Tehdas työllistäisi noin 10.000 henkeä.
Kuukausi sitten Intel kuitenkin kertoi, ettei sovittu 6,8 miljardia riitä. Yhtiö nosti tukivaatimuksensa 10 miljardiin euroon. Yhtiö perusteli vaatimustaan nousseilla kustannuksilla ja erityisesti Saksan kalliilla energian hinnoilla.
Last month, Intel’s chief global operations officer, Keyvan Esfarjani, said in an interview with Die Zeit that “a chip factory with power prices of 50 cents per kilowatt hour cannot compete with the rest of the world.”
According to Esfarjani, an electricity price of 6 to 8 cents has been taken into account when planning the factory. However, due to the war with Ukraine, electricity prices have risen and are currently around 40 cents.
A possible solution could be a private wind farm. According to the state of Saxony-Anhalt (of which Magdeburg is the capital), this is being worked on. In that case, the electricity price could drop to about 10 cents.
Intel’s new chip factory in Magdeburg is in jeopardy – Innovation Origins
Saksan suostumus tuen kasvattamiseen yksistään ei riitä. Tuen kasvattaminen vaatii myös EU:n hyväksynnän. Intelillä on hankkeita meneillään myös Irlannissa, Ranskassa, Puolassa, Italiassa ja Espanjassa. Reutersin tietojen mukaan Intelin Euroopan hankkeiden yhteisarvo on 88 miljardia dollaria.
Yhdysvalloissa runsaasti tukirahaa tarjolla
Euroopan maat joutuvat kilpailemaan USA:n kanssa puolijohdeinvestoinneista. Yhdysvallat on varannut 50 miljardia dollaria tukirahaa omalla Chips and Science Act – lainsäädännöllään.
Puolijohteiden valmistuskoneet Alankomaista
Oma intressinsä investointeihin on myös Alankomailla. Intel valmistaisi tehtaassa puolijohteita alan parhailla ja samalla kalleimmilla ASML:n laitteilla. ASML teki loistavan tuloksen: Liikevaihto oli 21,1 mrd. euroa ja liikevoitto 6,5 mrd. Liikevoiton arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2025 mennessä.
Intel sen sijaan on kannattavuuskriisissä. Intelin ennakoidaan tänä vuonna tekevän liikevoittoa vain 2,2 mrd. dollaria, mikä olisi vain 10% huippuvuosien tasosta. Ennusteiden mukaan liikevoitto kasvaisi vuoteen 2025 mennessä noin 12 miljardin tasolle.
Hämmästyttävää, miten Suomi on onnistuttu kiertämään Intelin suunnitelmissa. Täällä on vankkaa puolijohdeosaamista, vaikkakaan ei niiden tuotantoa. Täällä on esim. maailmanlaajuisesti merkittävä määrä piikiekkojen valmistuksesta ja Lapin harvinaisten maametallien löydökset takaavat myös raaka-ainevarannot. Energia on myös eurooppalaisittain halpaa.
Tässä tullaan taas siihen, etteivät suomalaiset osaa ”myydä” Suomea ulkomailla. Suomalainen omistus kyllä myydään jouheasti.
Ilmoita asiaton viesti
Mietin itsekin, miksi Suomi ei ole kilpailussa näistä investoinneista mukana. Tosin investointitukitarve on aika suuri ja ainakin tuossa uutisoinnissa puhuttiin kansallisesta tuesta (vaikka se Brysselin luvan vaatiikin). Olisiko meillä halukkuutta pistää miljardeja veroeuroja peliin?
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisestikään ei, varsinkaan sellaisissa tapauksissa, jossa investointi saattasi tuottaa jotain.
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti tuo 17 miljardin summa on kasvanut useita miljardeja. Jos oletetaan, että Saksassa, kuten Suomessakin, puolet rakennuskustannuksista on veroja, maksaa hanke Saksan kannalta itse itsensä takaisin jo rakennusvaiheessa.
Toki osa verotuloista valuu mm. ASML:n kautta Alankomaihin.
Ilmoita asiaton viesti
Todellako moderni mikropiiritehdas työllistäisi 10 000? Arviossa lienee mukana epäsuorat työpaikat.
Ilmoita asiaton viesti
Intel työllistää tällä hetkellä 131.900 työntekijää. En tunne työvaiheita, mutta olettaisin käsityötä olevan jonkin verran ainakin nykyisessä tuotannossa.
Ilmoita asiaton viesti