Investoinnit ovat hyvällä tasolla ja teollisuuden luottamus korkealla, mutta…

EK:n tuoreen barometrin mukaan teollisuuden luottamus nousi elokuussa heinäkuun valmiiksi hyvistä lukemista. Teollisuuden lisäksi myös vähittäiskaupan ja palveluiden luottamus oli varsin hyvällä tasolla ja rakentamistoimialan luottamuskin nousi niukasti pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolelle.

Barometrin mukaan palvelualan luottamus kuitenkin laski hieman heinäkuusta. EK tulkitsi luottamuksen laskun johtuvan rajoitustoimien epämääräisyydestä.

Elinkeinoelämän luottamus nousi aavistuksen | Elinkeinoelämän keskusliitto (ek.fi)

Korkea luottamus sopii varsin hyvin yhteen EK:n kesäkuisen investointikyselyn kanssa, jonka mukaan tehdasteollisuuden kiinteät investoinnit ovat korkeimmalla tasollaan koskaan, ja tk-investoinnitkin korkeimmalla sitten vuoden 2015.

PowerPoint-esitys (ek.fi)

Eniten kiinteitä investointejaan viime vuoteen nähden lisäävät metsä-, elintarvike- ja kemianteollisuus.  Sen sijaan suurin investointipanos tutkimukseen ja tuotekehittelyyn nähdään teknologiateollisuudessa ja kemianteollisuudessa.

… mutta poliitikkojen on turha yrittää kerätä tästä pisteitä

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo ilmoittautui tuoreeltaan keräämään pisteet kotiin positiivisesta kehityksestä:

– Lisäksi koko ajan paraneva taloustilanne jopa kriisin yhä jatkuessa on osoittanut kaikille, että etenkin talouspolitiikassa vasemmistolainen politiikka on paitsi toiminut, niin se on toiminut paremmin kuin oikeiston vaihtoehto, Saramo sanoo. 

Vasemmistoliiton Saramo: On aika kotiuttaa hallituskauden voittoja – Kansan Uutiset

Suomen luottamus ei nimittäin poikkea edukseen verrokkimaista. Ei voitane laskea hallituksen tai Vasemmistoliiton ansioksi, että

  • Teollisuuden luottamus on kasvanut vielä Suomeakin paremmin mm. Ruotsissa, Luxemburgissa, Virossa ja Belgiassa
  • Rakennusteollisuuden luottamus on edelleen Suomessa yksi verrokkimaiden heikoimmista, takana vain Kypros, Unkari, Slovakia ja Romania
  • Palveluiden ja vähittäiskaupan luottamuksessa Suomi on EU-keskiarvon alapuolella

Ehkä vasemmiston politiikka ei olekaan ratkaisu kaikkeen. Selittävä tekijä taitaa sittenkin olla globaali elpyminen, joka on saatu aikaan kevyellä rahapolitiikalla. Positiivista on, että Suomi näyttäisi olevan hyvissä asemissa ottamaan siitä osansa.

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu