Iso-Britannia sulkee puolet ydinvoimakapasiteetistaan vuoteen 2025 mennessä

Saksan päätöksestä sulkea ydinvoimaloitaan nopeassa tahdissa on puhuttu melko paljon. Vähemmälle huomiolle on jäänyt Iso-Britannia, joka sammutti eilen Hunterston B voimalaitoksen, joka tuotti 12% Iso-Britannian sähköstä. Tässä ei sinänsä ole isompaa dramatiikkaa, koska laitos ehti toimia 46 vuotta alkuperäisen suunnitellun 25 vuoden sijaan. Laitoksen oli kuitenkin tarkoitus toimia vielä pari vuotta pidempään, mutta viimeisimmässä tarkastuksessa vuonna 2020 reaktorista löydettiin 350 halkeamaa, joiden perusteella päädyttiin sulkemaan laitos tammikuussa 2022.

Hunterston B:n sulkeminen on vasta alkua, sillä vuoteen 2025 mennessä suljetaan myös Hinkley Point B, Hartlepool 1 ja Heysham 1 reaktorit. Nämä edustavat yhteensä lähes puolta Iso-Britannian ydinvoimakapasiteetista.

Siinä mielessä Iso-Britannian tilanne eroaa Saksasta, että Britanniassa on rakenteilla uutta ydinvoimaa tilalle. Suunnitelmien mukaan 3,2 GW Hinkley Point C voimala aloittaa tuotantonsa vuonna 2027. Ei tarvitse kuitenkaan kovin suurta päättelykykyä todetakseen, että lähivuosina Britanniassakin on sähköntuotannossa haasteita.

Hunterston B nuclear power plant closes down after 46 years – BBC News

Osaratkaisu Britannialla on merituulivoimassa, johon ollaan investoimassa Johnsonin suunnitelmien mukaan vuoteen 2030 mennessä 50 miljardia puntaa. Tämä tarkoittaisi yhden turbiinin asentamista joka päivä kymmenen vuoden ajan.

Powering all UK homes via offshore wind by 2030 ’will need £50bn’ | Wind power | The Guardian

Ranskassa omat haasteensa

Hunterston B -reaktoria operoi Electricite de France EDF, jolla on haasteita myös Ranskassa. Reaktoreita on jouduttu sulkemaan korjausten ja tarkistusten vuoksi. Toivottavasti tarkastuksissa ei löydy ongelmia, jotka edellyttäisivät laitosten ennenaikaisia sulkemisia. Ranskassa on 56 ydinreaktoria ja ydinvoima pysyy maan energiantuotannon selkärankana jatkossakin.

France’s EDF takes more nuclear reactors offline after faults found | Headlines (devdiscourse.com)

+4

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu