Joko karhumarkkina meni?
Korkojen nousu jatkuu ainakin vielä tovin ja taantuma vaanii nurkan takana. Osakkeet sen sijaan ovat korjanneet aika mukavasti. Ranskan pörssi saavutti jopa uudet huippulukemat helmikuussa. Mitä ihmettä?
Yhdysvaltain 500 yrityksen indeksi S&P 500 on kuvattu mustalla ja Euroopan laaja indeksi Stoxx 600 puolestaan punaisella. Tarkastelujakso on kaksi vuotta. Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat lähes samalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten, mutta Euroopassa nousua on kertynyt yli kymmenen prosenttia.
Tilanne muuttuu kuitenkin täysin, kun pidennetään tarkastelujaksoa.
Osakkeet Yhdysvalloissa vetivät niin suuren kaulan 2010-luvulla, että siitä on sulatettu vain pieni osa. Suurin osa tuottoerosta johtuu jättiyrityksistä Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet (Google), Tesla, Meta (Facebook), Nvidia jne. Näistä useiden hinnoittelussa mopo karkasi käsistä 2021, ja korjausliike on ollut vain tervettä. (Korjattu: aluksi luki ”suuren kaulan 2000-luvun alussa”)
Miksi Ranskan pörssi saavutti huippulukemansa ensimmäisenä?
Ranskan pörssi saavutti uuden huippulukeman helmikuussa. Muualla Euroopassa keskimäärin ollaan vielä vajaat 10% alkuvuoden 2022 indeksihuippujen alapuolella.
Ensimmäisenä selittävänä tekijänä voisi ajatella olevan kansakunnan kilpailukyvyn korjaantuminen, mutta koska tästä ei näy ainakaan heti merkkejä, kannattaa katsoa sisälle CAC 40 -indeksiin. Neljänneksen indeksin painosta muodostavat luxustuoteyhtiöt: LVMH, LÓreal, Hermes, Kering ja Essilor Luxottica.
Näihin yhtiöihin ei Ukrainan sota ja inflaatio näköjään pystyneet. Venäläiset ostanevat tuotteita Nizzasta vanhaan malliin. Muutoinkin indeksin painavimmissa yhtiöissä on öljyntuottajaa (Totalenergies) ja lääkeyhtiötä (Sanofi).
Pitävätkö lokakuun 2022 pohjat?
Nousumarkkinat (Bull) ja Laskumarkkinat (Bear) määritellään paikallisten pohjien ja huippujen mukaan. Ainakin tällä hetkellä näyttää hyvin vahvasti siltä, että viime vuoden lokakuussa nähdyt pohjat jäivät laskumarkkinan pohjiksi. Niistä on Euroopassa noustu jo yli 20% ja Yhdysvalloissakin lähes 15%.
Arvioisin, että Euroopassa varsinkin energian hinnan lasku ja Venäjän vaatimaton sotamenestys ovat vahvistaneet uskoa talouteen. Taantuma saatetaan hyvinkin välttää. Korkojakaan ei välttämättä tarvitse nostaa enää montaa pykälää, sillä energian hinnan laskut alkavat pian hidastaa inflaatiota. Palkankorotuksetkin näyttävät jääneen kohtuullisiksi.
Minä uskon, että osakkeet ovat korjanneet lokakuun pohjista turhan vauhdikkaasti: kuoppia matkan varrella varmasti osuu, mutta kohti lokakuun pohjia tuskin syöksytään, ellei maailmanpolitiikassa satu yllättäviä tapahtumia. Tällaisia voisi olla Venäjän armeijan menestys tai Kiinan aiheuttamat jännitteet.
Kommentit (0)