Julkisen talouden suunnitelma ja toteuma

Aika yleisesti on tiedossa, että Rinteen-Marinin hallituksen aikana julkinen velka kasvoi ennätysvauhtia. Kaivoin esille vanhan Julkisen talouden suunnitelman vuodelta 2020 katsoakseni, mikä oli hallituksen alijäämätavoite nelivuotiskaudelle.

Julkisen+talouden+suunnitelma+vuosille+2020-2023.pdf (vm.fi)

Julkisen talouden suunnitelmassa 2020 pyrittiin lähellä nollaa oleviin alijäämiin. Lupaava talouskasvu jopa salli hallituksen arvion mukaan 1,4 miljardin euron pysyvät menon lisäykset. Käsittääkseni tähän viittasi julkisuudessa usein mainittu fläppitaulukirjoitus ”Rahaa on”.

Valtiovarainmisteriö ja Hallitus arvioivat näihin lukuihin päästävän alla olevalla kansantalouden kehityksellä.

Arvioidut luvut vastasivat pitkän aikavälin kasvutavoitteita, eikä niitä oikein voi luonnehtia erityisen kunnianhimoisiksi. Business as usual.

Mitä tapahtui?

Iski korona. Yritykset ja koulut laitettiin kiinni. Kotimainen ja kansainvälinen kysyntä sakkasi, ja jos nyt joku olisi jotain halunnut ostaa, ei tavaraa välttämättä saanutkaan. Talouskasvu ei ollutkaan 1,4 % vaan -2,9%. Tämä oli odotettua pienempi miinus, ja vaati tuekseen laajaa elvytystä. Julkisen talouden alijäämän oli suunniteltu olevan lähellä nollaa, mutta pamahtikin 5,5 prosenttia pakkaselle. Velkasuhde nousi suunnitellun 57 prosentin sijaan 69,5 prosenttiin. Siis yhden vuoden aikana, koronavuonna 2020.

Tilastokeskus – Julkisyhteisöjen alijäämä ja velka 2020 (stat.fi)

Ja yllätyksiä sattui toinenkin: Hyökkäys Ukrainaan. Julkisen talouden tavoitteet haudattiin.

Miten tästä eteenpäin?

Kansantaloudelle Valtiovarainministeri arvio hyvin samanlaista kehitystä kuin se arvio vuonna 2020.

Näillä ennusteilla saadaan aikaan seuraavat tavoitteet julkiselle taloudelle:

Valtiovarainministeriö ja Orpon hallitus siis ennustaa  81,6% velkasuhdetta vuodelle 2027. Tämä tarkoittaisi velkasuhteen nousua noin 7 prosenttiyksiköllä hallituskauden aikana. Rinteen-Marinin hallituksen aikana velkasuhde nousi peräti 12 prosenttiyksiköllä.

Täytyy siis toivoa, että tällä hallituskaudella ei satu saman kaltaisia yllätyksiä kuin edellisellä tai jos sattuu, ne ovat toiseen suuntaan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu