Juustohöylä on mainettaan parempi leikkaustapa

Jokainen valtion budjettia läpikäyvä löytää Liberaalipuolueen tavoin valtion budjetista leikkauskohteita. Joukossa on varmasti kohteita, jotka ovat turhia tai sellaisia, joiden rahoitus ei kuulu valtiolle. Saattaa kuitenkin olla, että jotkin ensi silmäyksellä turhiksi luokitellut kohteet ovatkin hyödyllisiä, kunhan saa kuulla perustelut, joilla ne on budjettiin otettu.

Kokonaisia budjettimomentteja on siis syytä poistaa, jos niille ei löydy perusteita. Liberaalipuolue (#LeikattavaaLöytyy – Liberaalipuolue) löysi budjetista 11% leikattavaa eli 9,1 miljardia euroa.

Jostain kumman syystä puolue ei löytänyt leikattavaa lainkaan Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalalta. Sinne puolue haluaisi lisätä 350 miljoonaa. Liberaalipuolueen esityksessä Sosiaali- ja terveysministeriön budjetti kasvaisi 16,3 miljardiin euroon. 

Sen sijaan Liberaalipuolue leikkaisi 81% Työ- ja elinkeinoministeriön budjetista. Esimerkiksi Työ- ja elinkeinotoimistot lakkautettaisiin kokonaan. Työnvälitys ei kuulu puolueen mukaan julkiselle sektorille.

Valtion osuus tutkimus- ja tuotekehittelystä supistettaisiin olemattomiin.  Puolueen listan laatijoille ei ilmeisesti pälkähtänyt mieleen, että jos esimerkiksi UPM siirtää tuote- ja kehittelytoimintojaan vaikkapa Saksaan, on entistä todennäköisempää, että myös tuotekehittelyn seurauksena tehtävät investoinnit valuvat muualle.

Juustohöylä on tehokas ja sille on taloustieteelliset perusteet

On ihan mukavaa hassutella Excelin kanssa, mutta vanha kunnon juustohöylä on rinnalla tehokas. Vuosittainen menojen korotusautomaatti lisää läskiä organisaatiossa. Sen sijaan vuosittainen budjetin kiristäminen pakottaa jatkuvaan parantamiseen. Se saa koko organisaation toimimaan tehokkaammin. Yksityiseltä sektorilta on tästä selvää näyttöä.

Juustohöylälle löytyy perusteet myös taloustieteestä. Peruste on laskeva rajahyöty. Jokaisessa toiminnossa ensimmäisellä rahalla saadaan enemmän aikaan hyötyä. Rahamäärän käytön kasvaessa joudutaan rahoittamaan toissijaisia kohteita, ja saadaan vastaavasti vähemmän hyötyä.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu