”Kaikkien pitäisi ymmärtää, että salkusta saatava tuotto tulee olemaan matalampi kuin pitkään pitkään aikaan on ollut.”

Luin tänään kolmen eri varainhoitajan näkemyksen syksyn osakemarkkinoista. Kaikkien viesti oli melko yhtenevä, joskin painotuksissa oli eroja.

Aktian (Taaleri) johtaja Samu Lang uskoo kasvu- ja inflaatiovauhtien hidastuvan ensi vuonna ja päättää pohdintansa yhteenvetoon:

”Ehkä sijoittajien pitää heittää perinteiset pitkän aikavälin historiadataan perustuvat hinnoittelumallit romukoppaan ja hyväksyä tilanne, jossa ”normaalit” osakemarkkinoiden P/E -luvut nyky-ympäristössä ovat 15–25 sijaan haarukassa 35-45.

On hyvin vaikea olla pidemmän aikaa pois osakemarkkinoilta. Itse en ainakaan uskalla.”

Aktia Varainhoito – Mikä ihmeen Inflaatio?

P/E-haarukka 35-45 tarkoittaa tulostuotoksi käännettynä 2,2 – 2,9% vuosituottoa. Ei kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta mahdolliselta, jos riskitön vaihtoehtoistuotto on nolla. Kovin suurta riskiä tuo ei kuitenkaan oikeuta, varsinkaan jos tuloskasvu jää vaatimattomaksi

Arvopaperilehdessä Evlin Valtteri Ahdin viesti on hyvin saman suuntainen:

”Kaikkien pitäisi ymmärtää, että salkusta saatava tuotto tulee olemaan matalampi kuin pitkään pitkään aikaan on ollut. Rahoitusalan oppikirjoista saa vielä lukea, että osakemarkkinat tuottavat yli kymmenen prosenttia vuodessa. Realistinen tuotto-odotus on viisi prosenttia. Odotusten pitää siis olla maltillisia.”

”Tämä perustuu siihen, että kehittyvien talouksien kasvuvauhti on matalampaa kuin historiallisesti ja arvostustasot ovat historiallisen korkeita. Osakkeet ja vaihtoehtoiset omaisuusluokat ovat kalliita, joten niiden tuotot tulevat todennäköisesti olemaan matalia. Talouskasvun näkymät ovat aika vaisut, kun länsimaissa väki ikääntyy, syntyvyys laskee ja tuottavuuden kasvu on hidasta.”

Saman suuntaisen, mutta aavistuksen rohkeamman kannan asiaan otti puolestaan Dansken senioristrategi:

”Nyt ei pidä lisätä riskiä.”

”Tämän vuoden suurimmat tuotot osakemarkkinoilla ovat takana.”

”Säilytämme lievän ylipainon osakkeissa, eli osakkeiden osuus salkuissamme on hieman suurempi kuin odotamme pitkällä aikavälillä, mutta nyt ei ole oikea aika sijoittajana lisätä riskiä. Odotamme osaketuottojen olevan 0–5 prosenttia tulevien 12 kuukauden aikana, mutta näemme jonkinlaisen kurssilaskun riskin hieman kasvaneen.”

Nyt ei pidä lisätä riskiä, kehottaa Dansken senioristrategi – ”Tämän vuoden suurimmat tuotot osakemarkkinoilla ovat takana” | Arvopaperi

Hieman suodattaen voisi Dansken näkemyksen tulkita jopa vähennä -suositukseksi: Jos tuoton odotusarvo on lähellä nollaa ja tappionriski koholla, ei osakkeiden ylipainotus kuulosta loogiselta. Mutta vaihtoehdotkaan eivät houkuttele: useat korkorahastot ovat tarjonneet negatiivista tuottoa alkuvuonna. High Yield -korkorahastoilla on voinut saada noin 3-4% tuoton.

Osakemarkkinat eivät kehity tasaisesti

Strategit ja salkunhoitajat ovat varmasti oikeassa näkemyksessään, että lähivuosien tuotot jäävät viime vuosia heikommiksi. Tuottotasokin nykyisellä kurssitasolla kuulostaa pitkällä aikavälillä uskottavalta. Mutta se tuskin tarkoittaa kurssinousun jatkumista maltillisemmalla kulmakertoimella. Todennäköisempää on vuoristorata, jossa välillä puhalletaan kuplaa ja välillä puhkaistaan se.

Otetaan nyt esimerkiksi S & P 500 indeksin (USA) vuotuiset tuotot:

2020   18,4%

2019   31,5%

2018   -4,4%

2017   28,8%

2016  12,0%

2015    1,4%

2014  13,7%

Ja vielä lähihistorian ääripäät

1995   37,6%

2008   -37%

 

 

 

 

+6

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu