Keskuspankkielvytyksen rajat

EKP päätti tällä viikolla kasvattaa velkakirjaostojaan 500 miljardilla eurolla. Markkinoille tämä oli lievä pettymys ja sai pysäytettyä runsaan kuukauden jatkuneen osakekurssien nousuputken. EKP:n tase on kokonaisuudessaan kasvanut vuoden 2008 noin 1300 miljardista eurosta 7000 miljardiin euroon.

Tästä lähtien käsittelen lukuja vertailtavuuden vuoksi dollareissa.

Vuodesta 2008 suurten keskuspankkien (FED, EKP, Bank of Japan) tase on kasvanut noin 4000 miljardista dollarista 21000 miljardiin.

Fed, ECB & BOJ Weekly Balance Sheets (yardeni.com)

Japanin keskuspankki omassa luokassaan – yli 100 % bkt:sta

Japanin keskuspankin tase suhteessa kansantuotteeseen on aivan eri suuruusluokassa kuin Yhdysvaltojen, Euroalueen, Englannin tai Ruotsin keskuspankkien. Japanin keskuspankin tase ylitti bruttokansantuotteen jo 2019. EKP:n tase on nyt noin 45% bkt:sta ja FED:n hieman alle 40%. Englannin keskuspankin tase on noin 40% luokassa ja Ruotsin selvästi alempi (ennen kriisiä noin 20%).

Voisivatko eurooppalaiset keskuspankit ja FED kasvattaa edelleen taseitaan Japanin mittoihin?

Taseen kasvattamisen riskit

”Keskuspankkien keskuspankki” Bis on ottanut kantaa taseiden kasvattamisen riskeihin. Riskejä se on tunnistanut neljä.

Inflaation kiihtyminen. Riski lienee selvä, mutta edellyttää samalla rahan kiertoa yhteiskunnassa. BIS:n mukaan keskuspankkien näytöt inflaation estämisessä ovat huomattavat tähän asti.

Taloudellinen epävakaus. Tällä viitataan mm. luotonantokäytäntöjen höllenemiseen ja riskeihin, joita syntyy kun pakosti joudutaan etsimään tuottoa riskipitoisista omaisuuseristä.

Rahoitusmarkkinoiden vääristymät. Esimerkkinä BIS mainitsee joukkovelkakirjalainojen arvon nousun ja siitä aiheutuvan heikon tuoton sekä muiden omaisuusarvojen nousun (ja kuplien synnyn).

Konfliktit keskuspankin ja valtioiden varainhankinnan välillä. Esimerkkinä BIS mainitsee, että valtio saattaa hyödyntää keskuspankin luomaa edullista rahaa turhankin ronskisti laskemalla liikkeelle pitkäaikaisia velkakirjoja (enemmän kuin keskuspankki oli suunnitellut).

Johtopäätöksessään BIS kirjoitti, että taseiden kasvattamisesta voi aiheutua ongelmia, mutta se ei ole väistämätöntä.

Why central bank balance sheets matter (bis.org)

Kannattaa kuitenkin huomioida, että kirjoitus oli 2010 -luvun alkupuolelta, jolloin taseiden kasvatus oli vasta alussa.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu