Kilpailukyky ja talouskasvu
Suomi on tunnetusti ollut useita vuosia kilpailukykymittausten kärkimaita. Silti talouskasvu on ollut vaisua. Miksi?
WEF (World Economic Forum) ja IMD (Institute for Management Development) mittaavat yhteiskunnan eri osa-alueita ja luovat näiden perusteella maan kilpailukykyindeksin.
Esim. IMD:n kilpailukykyindeksissä Suomi oli viime vuonna sijalla kahdeksan. Edellä olivat Tanska, Sveitsi, Singapore, Ruotsi, Hong Kong, Alankomaat, Taiwan.
World Competitiveness – IMD business school for management and leadership courses
Valtioneuvosto tuotti vuonna 2020 selvityksen Suomen sijoituksesta, vahvuuksista ja kehityskohteista.
Rakenteellinen kilpailukyky (valtioneuvosto.fi)
Selvityksen mukaan Suomen vahvuudet ovat erityisesti kilpailukyvyn perusteissa. Niillä tarkoitetaan seikkoja, jotka ovat syntyneet vuosikymmenten aikana ja niihin on hidasta vaikuttaa. Sen sijaan seuraavan tason tekijöihin, joita nimitetään ajureiksi, voidaan vaikuttaa lyhyemmällä tähtäimellä.
Selvityksen mukaan Suomen instituutiot ovat vahvimmat. Muut perusteet löytyvät sijoilta 3-5 eli aivan kärjen tuntumasta. Mutta mennäänpä ajureihin, joihin on mahdollista vaikuttaa lyhyemmällä tähtäimellä.
”Makrotalouden konteksti” on hyvällä tasolla (sijoitus 3.). Yritysrahoitus on niin ikään kilpailukykyisellä tasolla (4.). Sen sijana ”Luova uudistuminen” -kategoriassa olemme vain hieman keskistason yläpuolella (14.). Varsinainen akilleen kantapää näyttäisi olevan työmarkkinat, joissa olemme selvästi keskitasoa heikommat (23.).
Heikkoutena työmarkkinat ja ”luova uusiutuminen”
Valtioneuvoston julkaisun mukaan heikkouksiamme ovat alhainen työvoima-aste, korkea pitkäaikais- ja nuorisotyöttömyys sekä joustamattomat palkkaus- ja irtisanomiskäytännöt.
”Luovan uusiutumisen” kategoriassa Suomi sijoittuu melko heikosti mm. yritysten perustamiseen liittyvien hallinnollisten hankaluuksien vuoksi. Raportin mukaan uusien yritysten markkinoille tulemista tukeva lainsäädäntö on heikkoa. Lisäksi taloudellisten uudistusten ymmärtäminen ja niihin sopeutuminen on heikkoa.
Pian aloittelevalle hallitukselle pohdittavaa
Tarkasteltaessa kilpailukykyindeksimme eri osa-alueita voimme havaita, että Suomenrakenteellisen kilpailukyvyn perusedellytykset ovat kokonaisuutena ottaen hyvällä tasolla suhteessa verrokkimaihin. Ajuritasolle mentäessä voimme kuitenkin havaita, että täyden kasvupotentiaalin saavuttaminen edellyttäisi Suomen pullonkaulana toimivien osa-alueiden – työmarkkinoiden ja luovan uudistumisen – kohentamista. Kyseisillä osa-alueilla vertailun kärkimaat suoriutuvat selvästi Suomea paremmin. Kilpailukykyindeksejä koskevan kirjallisuuden eräs oppi onkin se, että kilpailukykyisimpien maiden joukkoon pyrkivillä ei ole varaa suoriutua heikosti millään osa-alueella (IMD, 2019; Pajarinen & Rouvinen, 2014; WEF, 2018)
Sisältääkö tuo kilpailukyky indeksi myös myynti ja markinointi tekemisen sekä taidon. Voisiko Suomi olla kyvytön myyntitaidossa?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä pointti.
Tässä on nuo IMD:n kriteerit:
https://www.imd.org/wp-content/uploads/2023/02/all_criteria_list_wcy_2022.pdf
Liiketoiminnan (Business Efficiency) osalta kriteerejä on vain:
– tuottavuus ja tehokkuus
– työmarkkinat
– rahoitus
– johtamiskäytännöt
– asenteet ja arvot
Markkinointi ja myyntitaidot tietysti sisältyvät näihin osittain. Ja sitten noissa perusteissa oli koulutus ja osaaminen. Siihen tietysti sisältyy markkinointiosaaminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Voisiko Suomi olla kyvytön myyntitaidossa?”
Siltä tuntui ennen, mutta nykyään rohkeasti lähdetään maailmalle ja se on hienoa. Ei nyhjätä naapureiden ja Saksan kanssa vain…
Ilmoita asiaton viesti
Yleensä eri toimialoilla on erilainen kilpailukyky. Toiseksen eri mailla on erilainen toimialojen jakautuma. Siksi eri maiden kilpailukykyjen vertailu voi olla ongelmallista.
Ilmoita asiaton viesti
Toimiala tai tuote sinäänsä on vain osa kilpailukykyä. Tilauksen saminen edellyttää aivan omanlaista taitoa ja kykyä vaikuttaa ostajaa. Henkilökohtainen osaaminen ja persoonallisuus ovat monasti ratkaisevia tekijöitä kaupanteossa.
Tasapelitilanteissa hinta ei enää ratkaise, vaan luottamus vastapuoleen.
Ilmoita asiaton viesti