Kolmas keskisuuri yhdysvaltalaispankki otettiin haltuun

Meidän juhliessa Vappua USA:n pankkiviranomiset ja suurpankit ovat tehneet pitkää työpäivää. Kalifornian pankkiviranomaiset ottivat First Republic Bankin haltuunsa ja huutokauppasivat varat eniten tarjoavalle. Voittajaksi tarjouskilpailussa päätyi JP Morgan Chase.

Kaksi muuta keskisuurta pankkia, SVB ja Signature Bank otettiin haltuun ja pilkottiin jo runsas kuukausi aiemmin. First Republic Bank oli saanut jo kymmenien miljardien lainat suurpankeilta, mutta ne eivät riittäneet kattamaan 100 miljardiin kohonneita talletusten ulosvirtauksia.

Miksi juuri nämä kolme pankkia?

Kaikkien kolmen pankin vakavaraisuudet olivat vähintään kohtuullisella tasolla. Kaikille epäonnistuneille pankeille oli kuitenkin yhteistä asiakaskunta, joka koostui yrityksistä ja varakkaita yksityishenkilöistä. SVB Bank palveli erityisesti Piilaakson yrityksiä. Signature Bank oli puolestaan oli kiinteistötoimialan ja asianajotoimistojen suosima pankki. First Republic Bank taas palveli erityisesti rikkaita yksityishenkilöitä.

Merkittävä syy epäonnistumiselle oli 250.000 dollariin rajattu talletussuoja. Kaikissa näissä pankeissa keskimääräisellä tilillä oli yli miljoona dollaria. Tallettajat eivät voineet ottaa riskiä pankin kaatumisesta. Tällöin talletussuoja olisi kattanut vain murto-osan talletuksista.

250.000 dollarin talletussuoja on hyvinkin riittävä tavallisille kansalaisille, mutta mitätön yrityksille, jotka säilyttivät pankissa vaikkapa palkkarahoja. Esimerkiksi SVB Bankin hallitsematon alasajo olisi tarkoittanut, etteivät monet Piilaakson yritykset olisi pystyneet maksamaan palkkoja tai muutenkaan jatkamaan toimintaansa.

Kaikilla epäonnistuneilla pankeilla oli myös suuri määrä pitkiä kiinteällä korolla annettuja lainoja ja taseessa pitkiä velkakirjoja, joiden arvot happanivat korkojen noustessa. First Republic Bankin lainakanta oli myös hyvin keskittynyttä harvoille suurille asiakkaille.

Tallettajat pelastettiin, mutta omistajia ei

Esimerkiksi First Republic Bankin oma pääoma oli vuoden vaihteessa 17,5 miljardia dollaria ja tase 212,6 mrd. dollaria. Signaturen oma pääoma puolestaan oli 8 mrd. dollaria ja tase 110 mrd. SVB Pankin oma pääoma oli 16,6 mrd. ja tase 211,5 mrd.

Yhteensä näiden pankkien omistajilta paloi siis haltuunotossa lähes 40 miljardia dollaria. Esimerkiksi Signature Bankin osakkeet noteerataan edelleen, mutta markkina-arvo on pudonnut 5,8 miljoonan dollarin tasolle.

Suuret kasvavat entistä suuremmiksi

Sijoittajat pitävät sopimusta JP Morgan Chasen kannalta melko hyvänä. Järjestelyn uskotaan nostavan yhtiön vuotuista tulosta noin 500 miljoonalla dollarilla ja JP Morganin pörssikurssi on uutisoinnin jälkeen 2,9 % nousussa. Valtio on luvannut korvata järjestelystä mahdollisesti koituvia tappioita 50 miljardiin dollariin saakka.

JP Morganilla on kokemusta kaatuneiden pankkien haltuunotosta. Vuosina 2008-2009 pankki otti haltuunsa myös Bear Stearnsin ja Washington Mutualin. JP Morgan Chasen tase oli (joulukuussa 2023)  3665 miljardia dollaria ja oma pääoma 292 miljardia.

Mitä seuraa jatkossa?

Markkinat ottivat haltuunoton vastaan rauhallisesti. Yhdysvaltain osakeindeksit ovat lähes muuttumattomat perjantaihin nähden. Markkinat uskovat, että pankkien kaatumiset on nyt toistaiseksi nähty.

Euroopassa toistaiseksi ainoa merkittävä pankkien kaatuminen on Credit Suisse, joka olikin kooltaan eri sarjassa. Sen tase oli 531 miljardia frangia eli suurin piirtein yhtä suuri kuin näiden kolmen yhdysvaltalaispankin taseet yhteensä.

EU-alueen pankeissa ei vastaavaa olla nähty. Syynä on ainakin se, että alueen pankkien asiakaskunta ei ole yhtä keskittynyttä. Harvalla tallettajalla on talletussuojasummaa suurempia talletuksia ja talletussuojan pitämiseen on uskottu. Jonkin verran on kuitenkin kuultu keskustelua varojen hajauttamisesta useampaan pankkiin.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu